設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[討論] 極品毒氣室 - 試玩 Rag/Ygg (2016 開年 party, p.19)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

windwolf447 發表於 2015-6-1 15:51
當日聚會中我用hd800分別試了Ragnarok,EPA 007,小不點6和 8 mkii這幾台耳擴,為了方便對比,我都是用ak24 ...

遺憾當日走漏了 Linennberg ARIOSO,這機雖然香港有代理,但可惜小弟沒有被黑臉奚落的僻好,所以基本上沒有試聽的機會了,今次走寶,也不知何時才再有試聽的機會。

補充一下兩部小不點的分別。 MK6 是低阻設計,大電流所以是平版良伴,當日的是老版原機配廠膽。 MK8se 是高阻設計,當日聽的是廠磨版,磨改內容包括:
  • 4只德國  MCAP 金銀箔油浸電容作為耦合電容
  • 信號線用鍍銀特氟龍線;
  • 信號節點用德國含銀焊錫。

那 4 粒 MCap 對改善通透度出了不小力。下圖是磨版 MK8se 和 原版 MK6 的比較。另外換 cap 容易換線難,用靚焊錫更是落單前已付磨改費才能做到的,所以廠磨版其實是向小不點訂制的,出廠後再回廠磨機打了點折扣的。

音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

kinder989 發表於 2015-6-1 19:46
小弟初來報到, 有幸參與今次交流.
首先一定要多謝ANDY 師兄引薦我參與這個交流會. 在偶然的情況下認識了AND ...

呢個又係建議套餐的時候,大家一齊來為新朋友構思下一步啦:

[驚你唔死模式]

(1) 情有獨鐘 ED10,專心玩低阻系列:

Northstar Excelsio + EPA-700x + ED10, 由 SPL Phonitor 2 轉 EPA-700x 應有小小回籠,可以幫補下入 TH900,W5000 或者  K812 應該都好玩的!

(2) 穩中求勝,用手上已有的來作系統性發展

Northstar Excelsio + SPL Phonitor 2 + ED10 做膽,音源方面起台 4 bay NAS, 然後加 network player 又好,Raspberry pi 又好,將個 source 統化,然後就 Phonitor 2 的能力,朝 Alpha Prime, HD800 等觀望。

(3) 一步到位:其實當日最合你口味的是 HE6,建議用 HE6 + ED10 做膽,重建系統。

Northstar Excelsio + Ragnarok + ED10/HE6

其實入得 Ragnarok, 將來揀耳機的自由會很大。如你真的想試膽機的話,那便將 Ragnarok 換成 Cavalli Liquid Glass 吧,都是高低阻通殺型的耳擴,可以玩膽調音,滿足埋你櫃桶底的願望了!

其實這 3 個方案我在當日晚飲時間已經提出過,希望大家一整出力,幫下新人啦!

[/驚你唔死模式]
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

專業玩家

kinder989 發表於 2015-6-1 19:46
小弟初來報到, 有幸參與今次交流.
首先一定要多謝ANDY 師兄引薦我參與這個交流會. 在偶然的情況下認識了AND ...

"短短一星期, 已經教識左的唔少野, 十分感激多謝."

其實係咪""先真

星級玩家

新仔玩家

Andykong 發表於 2015-6-2 12:15
遺憾當日走漏了 Linennberg ARIOSO,這機雖然香港有代理,但可惜小弟沒有被黑臉奚落的僻好,所以基本上沒 ...

唔好怕,Andy想試ARIOSO既話唔會有難度既,一個WeChat就得啦

高級玩家

edgeyim 發表於 2015-6-2 15:00
"短短一星期, 已經教識左的唔少野, 十分感激多謝."

其實係咪"瀬"先真 ...

真心感激, 我以前一直認為俾得錢多D, 出黎效果自然好多.

係ANDY 師兄啟發我, 有咩好, 點解好, 點先可以更好, 或者更好但又唔駛咁多預算.

當然, 學海無涯, 加上我又係新手, 所以學到少少就當好多架啦

最緊要ANDY 係會不厭其煩教我, 仲好落力毒我
普通玩家一名

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

期待有機會跟Andy 大等學野。

專業玩家

唉…出錢出力出機出地方,跟住比人落毒再逼你出post,各位慎選朋友呀!

話說小弟以前不知 Head-Fi 為何物,o靚仔時玩對Sony E484日版耳塞都已經好開心。
成家立室後亦早已經放棄追求,求其有聲就算。

早兩年就貪好玩,入手Gd-Audio NFB12.1 (DAC/Amp一體),
NAS做訊源推對Sony MA900,加多對HiVi H4有源睇下戲咁。
都覺得夠聽夠玩唔錯丫。

好不幸有日行過高級耳機鋪,見有對好鬼靚仔耳機插住隻老麥一體機做Demo,
耳仔癢就試下聲,點知一試就出事,氣勢/畫面/音色/高低質量同伸延都係以前無想象過。
對好鬼靚仔耳機就係TH900,從此不能自拔~

樓上講往事因為想利申:TH900我係有私心,
甚至今次試聽主角Rag+Ygg某程度上都係因TH900而入手的。

小弟玩機閱歷就係咁多,不過Andy兄咁夠朋友叫我TH900橫評,有咩見笑地方大家唔好見怪~

Phonitor2,望個樣就覺得好專業以為力大聲粗(Kinder兄唔好打頭),
原來多功能係真,音色就一D都唔粗仲好細緻下,係兩端伸延唔夠盡,高頻音色帶點暗。
中頻到位而低頻我會要求更多—點,可能時間關系未煲開(某人黎得遲 )
不過有得玩人耳錄音mode好過癮,聽加州酒店打開後臨場感好正~

PHASE TECH EPA 007,音色係日本民族風…一板一眼,精細端正。
推隻AT推得好夠聲好出,推SA5000令我對SA5000改晒壞印象,
雖然推HE6唔開但呢D非戰之罪啦,何況部機重有改造空間。
機仔細火數低凍過鬼又平到笑,做工靚仔Balance In/Out問你重有咩要求?
加送Damp+阻抗可調好好玩,唔係100V我真係打劫左佢長放公司

跟住Andy兄愛機之一小不點MK6,Low Gain時用Alpha Dog試,
埋身肉搏,來去如風,收放好快,加埋Alpha Dog呢隻唔似平板的平板別有一種味道。
中高係通透有血有肉,可惜低頻收得太快缺少左一浸浸的感覺。
所以今次Aplpha Dog毒我唔到,又好似我無用MK6推TH900

最後Ragnarok,同初聽老麥一體記憶中比較,
Ragnarok高低伸延較好,畫面略細,音色較清寡但依然帶暖。
老麥表現華麗但未必耐聽,我會喜歡Ragnarok表現方式較舒服。
聽大部份曲目Ragnarok都表現好好,特別女聲同高頻就算調高Vol.都唔會去到令人覺得拮耳,
用Ragnarok聽歌調Vol.明顯比以前大得多,有兩晚搬左Rag+Ygg去煲機用返NFB12.1感受特別深。
低頻方面,係TH900上表現略帶斯文,但下潛有力,要幾多有幾多,收放自如,一首絳州大鼓- 牛鬥虎聽得好開心。
Ragnarok整體平衡度力水可以話唔會令任何人失望,驅動力方面除左專用耳擴一類都可以講無邊隻推唔到了。
個人特別欣賞佢音色依然動聽,聽歌就係要好聽,聽得開心先最重要。
最後最後唔關聲事,Ragnarok最差的地方係D掣安排/狀態燈號反人類設計
另外機殼用料係ok,但做工的確係粗糙左D…

特別一提今次比人落毒電源處理…而家物色二手PS Audio P5中,有意升級的師兄請PM

其實今次真係獲益良多耳界大開,衷心多謝Andy兄的安排及大家熱心參與。
亦好開心可以有機會向咁多位師兄學o野~
可恨組合太多時間太少,好多個組合都無試到實在失敗。
希望以後再多D呢類party就好啦。

今次試聽會Ragnarok+ Yggdrasil 始終係大蝦細,
到底同真正高端機種比較又會咩結果?期待ing

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
whitefang + 10 + 10

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

斯路 發表於 2015-6-2 15:18
唔好怕,Andy想試ARIOSO既話唔會有難度既,一個WeChat就得啦

一言為定,等你忙完,搵日下午茶!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

kinder989 發表於 2015-6-2 15:40
真心感激, 我以前一直認為俾得錢多D, 出黎效果自然好多.

係ANDY 師兄啟發我, 有咩好, 點解好, 點先可以 ...

其實我有自已的一套玩法和想求,例如因為供電的優勢和限制,portable 和台機沒有可比性和共用性之類,但今時今日,這些都只是個人想法。和和朋輩交流,重點唔係講我個套玩法有幾掂,而是在朋友企緊既位可能點樣玩好 D,所以聽和問是與吹和講同樣重要。我入正題時多數都是問大串問題,例如人地問我單新出個部機買唔買好,我就問你套機有乜野需要改善和想改善, up 唔出的話我實叫佢唔好買住,到 up 得出啦,我先會建議 Go Go Go, Buy Buy Buy!

不過大部份人見我係問題阿叔,都好快會 Hello - Ah, er, 哦 - Goodbye,同 Kinder 的交流算是餘數了!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
goodabc2010 + 10 + 10

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

moliu 發表於 2015-6-2 15:47
期待有機會跟Andy 大等學野。

師兄你前輩高人,竟然