設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[討論] 有關主旨"MK sound的最新動向"之刪文解說

關閉 [複製鏈接]

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

講返我個SVS先 :P

其實有人俾意見我無所謂(同時好歡迎)﹐可能有D細節上我自己都忽略左﹐環境有限的情況下我只能咁擺個subwoofer。同時試過唔同擺位﹐請教過高人點先玩得好﹐最後都係呢個位效果最好咁擺係組合櫃前面係怪D﹐但經過實驗實踐當中學到更多。

其他forum風格係點我唔會係呢度評論﹐我在76玩就會跟76玩法﹐呢個係對管理人員的尊重。我係其他forum都係咁﹐一視同仁。 :)

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

alzard 兄

果位會員直接quote 100fun條link出嚟
你自己諗係會唔會有機會罵戰?
如果係想討論又唔想有版權問題
可以叫人去買本自己睇
quote一個MK禁地(起碼我自己覺得, 可能你覺唔得係)
目的係咩?

呢個先係cut pos ...
chhanthony 發表於 2009-9-12 18:46

作為一個討論的起點其實未嘗不可﹐我始終看不到原本個post﹐實在難以評論目的為何。或者呢度有人有更加新論點都未定﹐但最起碼我地睇到的係uncensored的資料 (相比其他forum﹐係呢度見到呢D post實在係難能可貴)。第一次見76話要刪post﹐實在是小弟最唔想見到的一件事呢。

進階玩家

作為一個討論的起點其實未嘗不可﹐我始終看不到原本個post﹐實在難以評論目的為何。或者呢度有人有更加新論點都未定﹐但最起碼我地睇到的係uncensored的資料 (相比其他forum﹐係呢度見到呢D post實在係難能可貴)。 ...
alzard 發表於 2009-9-12 19:03

我都有睇原本個post,係友站的連結,不過睇左幾頁後唔感覺係講MK公司誠信問題,只係搵MK用家黎笑下,話下人係傻仔之類
果然一個理性的討論

進階玩家

大家唔駛咁勞氣, 無人講過呢度只許讚, 不許彈, 最緊要大家互相尊重, 真心善意的建議, 人地一定會感受到, 可以改善到仲會多謝你, 但係下下都係吋人笑人, 別人只會反感. 而且音響無話好唔好, 只有鍾意唔鍾意, 有錢買全 ...
hkp1196 發表於 2009-9-12 19:13

衣度最好就係你係新手,器材好入門,但都冇人會笑你,平有平玩

進階玩家

其實好多玩家都知道M&K 係好 d, 但唔係個個都識去搵二手, 而且二手好講緣份, 唔係想搵就搵到, 搵唔到二手, 於是去買套 MK, 跟住俾人笑, 我諗呢樣嘢係 MK 用家最唔開心嘅地方, 希望大家可以尊重別人, 尊重自己. ...
hkp1196 發表於 2009-9-12 19:25

不如叫代理搞個試機會試晒M&K同MK兩個版本有咩分別

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

講返我個SVS先 :P

其實有人俾意見我無所謂(同時好歡迎)﹐可能有D細節上我自己都忽略左﹐環境有限的情況下我只能咁擺個subwoofer。同時試過唔同擺位﹐請教過高人點先玩得好﹐最後都係呢個位效果最好咁擺係組合櫃前面 ...
alzard 發表於 2009-9-12 18:50

雖然我O係上面個比喻好可能會得罪你..但我覺得最能表達,
我對某台對其他台(唔止呢度)嘅批評

講真alzard兄屋企好唔好聲又唔駛同我交代, 我亦無資格畀意見你
alzard兄玩得比我專業

但如果好似我上面咁講o野嘅語氣畀意見你, 你會唔會覺得有問題呢?
你會唔會聽完係覺得我係真心畀意見

alzard兄,

我覺得有時O係forum好難真係做到越辯越明呢樣O野
所以當大部份人覺得個討論會有引起罵戰可能
咁大家可能唔想回應
你可以話呢個係假和平, 我會視為係避免"分"爭
但唔代表大家係白痴睇O左當睇唔到
睇完, 講聲"哦!原來係咁"就算
個個forum有唔同文化

唔係個個會睇到呢編O野咁大
我會覺得同有人會好鍾意睇娛樂新聞
有O的人唔鍾意一樣

如果(我係話如果)有人想借機等我地一齊插個主編,
或者擺買某O的牌子
sorry, 我諗揾錯地方...呢個目的好難O係呢度逹到

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

睇左咁耐,有點想提醒大家 ... 其實如果有用心追晒刪 post 前後,都會發現到網主基本上無刪個真正內容。因為原帖叫「MK sound 的最新動向」內容就係一條 link 連結到其它影音網站。係我個人眼中,MK 或 M&K 呢類較敏感既題目,要係 post76 理性討論絕對無問題,但指去其它地方,如果較真性流露既版友們睇完後,有太大反應係另一個網站嘈吵,就有機會被人覺得我地持相反見解既 post76 版友踩場搞事,我個人覺得咁就唔好。

所以我好應同網主將原 link 內既文章重帖係 post76 內,真正 post76 版友們點樣嘈都好都叫做係自己地方討論。再者,呢個相同題目加引申到別網站既做法,其實我見到好多影音網站都一樣咁發帖。呢個做真係好易被有心人士借題發揮、大做文章。

好簡單,現在網主將實際原文重帖,只係刪掉指向性既連結,等大家在呢度討論。結果然都會被其它網站引述為刪帖,打壓言論,被其它人係出面全方位咁單單打打。不過,我相信 post76 真正既支持者、心水清既網友完全理解我地絕對開放比大家作理性既討論;我地絕對無品牌成見、打壓任何言論既舉動。

當然,如果全心搞事、借題發揮引起本網站版友分化、爭吵,我地絕不手軟! 就算咁都認為係打壓的話,就當打壓吧 ... 希望大家明白! 我地既真心版友亦都不須要係其它地方就呢個話題引申無理指控作護航,公道自在人心,今日唔明都好,明天或後天總會有人會明白,我地無可能令到全世界贊同自己既睇法,更可況係有理都說不通既議題。

進階玩家

不如叫代理搞個試機會試晒M&K同MK兩個版本有咩分別
NEO1970 發表於 2009-9-12 19:37

GOOD IDEA! HOW, WHEN , WHERE?

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

alzard 兄

果位會員直接quote 100fun條link出嚟
你自己諗係會唔會有機會罵戰?
如果係想討論又唔想有版權問題
可以叫人去買本自己睇
quote一個MK禁地(起碼我自己覺得, 可能你覺唔得係)
目的係咩?

呢個先係cut pos ...
chhanthony 發表於 2009-9-12 18:46

唔洗果位前果位後, 果個係我

叫大家買返唔係問題, 大家會去補購嗎?

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

其實好多玩家都知道M&K 係好 d, 但唔係個個都識去搵二手, 而且二手好講緣份, 唔係想搵就搵到, 搵唔到二手, 於是去買套 MK, 跟住俾人笑, 我諗呢樣嘢係 MK 用家最唔開心嘅地方, 希望大家可以尊重別人, 尊重自己. ...
hkp1196 發表於 2009-9-12 19:25

我未買M&K前, 都係考慮緊MK, 點解? 因為佢用緊以前M&K O既野去做PROMOTION, 我也中了牠們的技倆
想UPGRADE果個禮拜真係諗住上代理到買MK
突然有人PM話有M&K S-150 LCR放, 就上左佢到買

佢係網上好LOW PROFILE, 好小發言
我講俾佢聽, 如果佢唔PM我, 我就上左代理到買MK, 因為我認為冇分別
佢微笑左一下, 同我講. 你差小小奶左, MK係代理自己攪出黎, 佢話唔講咁多, 自己研究下

當然, 我都入左佢SET LCR, 因為平過MK
由果一刻開始, 我就開始資料技搜集
點解? 因為我仲差SUB仔同SURROUND未買

邊SEARCH邊搵, 當然中港台美都有好多地方有討論
我亦係不同的SHOW聽過MK的聲作出比較

聲我就唔係到討論, 好多人都認為自己屋企關人0事, O岩!
但我係覺得MK賣得仲貴過M&K, 但我聽出感覺係高過M&K型號既新MK型號聲底係似, 亦輸出到好大音壓, 但D聲一舊舊(包括十仔同喇叭), 完全比唔上M&K次一級MODEL

我O既結論係, MK OVER PRICE而且2手價很0低, 轉一轉手要貼好多錢

我係M&K用家, 我唔係自視過高, 高人一等, M&K也不是很0勁, 我SET LCR音場是很0窄的, 很多喇叭比M&K好, 不過我自己喜歡2手M&K平過MK, 聲亦好過MK
我本人亦非針對一個品牌, 我也當叫朋友不要買笨蕉及3粒星國際知名品牌等