設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ghhf

[隨身耳擴] 我的組合: 終極品聽 經典試聽大計!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

racingdinosaur 發表於 2016-8-17 10:01
師兄,追看你的貼獲益不少,但同時又怕定力不夠而身中劇毒.

小弟已經身中劇毒,不過睇來已經毒發到咗接近極致既階段,死唔去就應該係修成正果,百毒不侵!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

展望

小弟準備用上半年時間,詳聽係WA5上WE 300B既各種組合效果(配不同整流及訊號膽),之後就會將成套終極經典膽管組合WE 300B,WE 274A,TSRP/ SYMB收存好,續後每半年再重新裝上WA5,聽番一個月大約100個鐘左右, 一年兩次大約200個鐘。一路keep住個感覺,同時亦當係複審膽管性能,保持佢地既最佳狀態。

WE 300B及WE 274A西電膽出咗名係夠耐用,NOS(New Old Stock)平均壽命可以達到40,000小時,小弟呢兩對管唔算係NOS(除咗官方權威既評定之外,其實好難確定,就算係小弟隻TV-7D都未能準確評估實際操作環境下既性能,只能做一個參考值),不過最少應該仲有一半以上壽命,即係20,000小時!

照咁樣推算,如果每年聽200小時,都仲可以用100年,如果小心使用無咩意外,仲可以成為個人資產留比後人! 如果唔打算留比後人,假設小弟夠長命可以聽多50年,咁平均一年就可以聽400小時,即係平均每日聽番個零鐘都仲得!

小弟呢套Head-Fi系統已經發展到一定規模,雖然小弟短期內都唔會再入手新部件,現有WA22,WA6SE,STAX系統及大型電池組,再加埋WA5呢隻巨大金屬獸,巳經係唔可能繼續以茶枱作櫃,Sofa㡳藏電! 過多一段時間,小弟就會將成套系統搬去一個地方比較充裕既獨立私場,係果度繼續品聽,甚至係當私人lab工作室用,到時小弟亦可能開放地方,歡迎C兄帶同私藏毒物(特别係藏膽膽機系統)同好交流,獨樂樂變為衆樂樂。

黃金玩家

ghhf 發表於 2016-8-17 13:38
小弟已經身中劇毒,不過睇來已經毒發到咗接近極致既階段,死唔去就應該係修成正果,百毒不侵! ...

每個燒友都咁講過,但始終都未見過真正界到毒瘾喎!
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Ccs56084342 發表於 2016-8-17 16:44
每個燒友都咁講過,但始終都未見過真正界到毒瘾喎!

呢隻毒唔係要來戒的,係要與毒同在,適應,同化,最高景界甚至昇華咗佢,咁就百毒不侵

銀級玩家

TSRP 6SN7GT SYMB 6SN7W滿足到你啦
(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

ghhf 發表於 2016-8-17 19:30
呢隻毒唔係要來戒的,係要與毒同在,適應,同化,最高景界甚至昇華咗佢,咁就百毒不侵   ...

好似入最高境界=飛昇=昇仙=上左神台喎。
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

wongkiss 發表於 2016-8-17 19:32
TSRP 6SN7GT SYMB 6SN7W滿足到你啦
(Post76 Android 手機版送出)

一個人係玩唔哂既,所以遲d小弟安頓好壇嘢,等佢見得下人之後,就會開放d,希望衆樂樂,絶對歡迎送膽上門荼毒小弟,越毒越好,小弟樂此不彼

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Ccs56084342 發表於 2016-8-17 19:45
好似入最高境界=飛昇=昇仙=上左神台喎。

而家呢壇嘢,唔敢話係神台,但都夠唬吓人,未聽先震,落毒於無形

黃金玩家

ghhf 發表於 2016-8-17 20:08
而家呢壇嘢,唔敢話係神台,但都夠唬吓人,未聽先震,落毒於無形   ...

咁又真系據毒無比嘅。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Ccs56084342 發表於 2016-8-17 20:16
咁又真系據毒無比嘅。

年尾收齊d部件,小弟要拍低組裝過程,特別係着機點膽,咁有紀念性既時刻,隔空放毒,又留番比自己日後回味,食樹皮時可以腦放都覺得甘甜