設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ghhf

[隨身耳擴] 我的組合: 終極品聽 經典試聽大計!

銀級玩家

咁你都幾毒下
(Post76 Android 手機版送出)

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

wongkiss 發表於 2016-8-19 19:42
咁你都幾毒下
(Post76 Android 手機版送出)

中咗劇毒既人,本身其實都好毒下既,所以之前有C兄話,追小弟私帖驚會中劇毒,都係有一定理由,有時已經唔係講緊純粹音質或價錢,係去到一種昇華咗既精神感染力(神枱),代表一個時代既經典ICON

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

失真率 反思 低失真? 高傳真? 無咁簡單!

最近決定入WA5,睇過網上有關膽音系統及膽管失真率評述,甚有感想,小弟又要發下騒,噴下口水,想對"失真率"作一d反思。好多時睇到一d放音系統標示出失真率,數值實在小得讓人驚訝,好似在追逐小數後幾多個零為目標,盡力表達精確無誤,竭力傳真之能事!

"失真率"係不同產品既銷售技術指標中,好多時未必係指係同一標準下測驗,單以各廠商提供對自己最有利既數據,好似橙同蘋果比較! 除非係有一個専門既review,係嚴格統一控制條件下測驗,結果就比較可信。

究竟"失真率"對一個聆聽者既真正義意係咩嘢? 作為選購決擇因素? 係今時今日呢個年代,科技産品係去到有一定質量標準,小弟自己覺得"失真率"已經唔算得上係一個決定性因素,甚至可能係淪為一個純粹"人有我有"既技術性參考數字。以小弟既WA5, WA22及WA6SE為例,前者失真率THD〈= 0.08%與後兩者THD〈= 0.3%,對聆聽者既實際義意有幾重大? 而達到THD〈= 0.008%失真率,背後既義意又係咩?!

"失真率"只係測量儀器係一個有限度片面條件下既抽樣測驗比較結果,極其量只能作為一個品質監測既保險手段,事實係失真率比較高,亦唔係一定表示"難聽",有可能仲"好聽"咗! 推出市場既產品最終受衆既對象係人,唔係儀器! 人對各種效果,及更重要既係,佢地之間既各種相互干涉既"整體體驗",係要來得"全面深刻"太多!

小弟爬文,睇到話膽音系統相對現代主流電晶體系統"失真率"係"太高",所以唔會考慮選擇前者! 如果未品聽過就下咁既決定,就係有d草率及本末倒置! "失真率"係比儀器聽出來的,人係應該聽"傳神率"! (注意: 唔係"傳真率",容許小弟作多個抽象詞彙幫助展述) 品聽之後作出既選擇,係"感受所在",以自主自由標準"傳神率",對比既結果,係一個真實既選擇!

好明顯,小弟所指既"傳神率"係一個主觀感性指標,同技術指標失真率無直接關係。C兄知道小弟偏好膽音系統,歸究最終原因,係小弟覺得更容易揾到"更高"既"傳神率"! 至於失真率,係達到一定客觀品質水平條件下,已經唔係值得小弟要去關心考量既地方。

其實小弟亦聽過可以感動到小弟既現代主流電晶體系統,小弟唔係二分派,完全持開放態度。低失真? 高傳真? 無咁簡單! 仲要能"傳神",先可以感動小弟!

全文:  PROJECT WA5 膽皇機 現世

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

唔好誤會,小弟入d原廠西電盒,唔係想"裝假狗"賣假膽! 小弟唔會賣膽,其實係用番原廠盒,整理入好以前收集咗既各類西電膽,呢個絶對係作為一個藏家既虚荣執著

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

放假繼續整理,做下d修修補補,呢粒6SN7W入手時個座已經爆裂咗,仲翹起界手。雖然唔影響音質,有C兄會選擇唔搞佢,小弟就決定要補好佢會整齊d,用導熱填料,先補兩邊,乾咗之後再填中間,不過亦唔可以太多,驚冷縮熱脹會比膽身玻璃受壓損毁!

順便搞埋粒USAF-596同TS 5998,防止"髮絲"繼續擴大!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

呢d品相無咁好既膽,音質一樣,加番些小啞黑油,就唔多覺,小弟主要係留番比自己曰常品聽,相好既就主要係收藏,隔一年半載先聽番一兩節做覆檢,大時大節先出場比硑其他效果

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

膽皇 都係膽

小弟聽過一句電影對白"神都係人,不過神做到人做唔到既嘢!",小弟引呢句對白唔係想同 C兄討論神論或哲學問題,其實係想引申小弟對WE 300B既一d觀點,"膽皇都係膽",無論如何被神化,仍離不開膽管本身電器特性既固有規律限制。

既然膽皇都係膽,離不開膽既固有形態,不過佢可以被神化,唔會純粹係一個偶然,就算真係偶然,都要有一定既機緣及最重要既元素,實力! 實力係一切傳奇既開始及基石! 無實力,如何吹捧,點樣既機緣際會,都係白白溜走,係扶唔上神壇。歷時接近一個世紀,被奉為膽皇必定係有其客觀條件,所以小弟完全唔會懷疑WE 300B既實力! 小弟又貼圖,參考各款300B既生産歷史: The 300B Tube is still Alive!

自古寶劍赠英雄,現今知音入名膽,小弟唔敢話自己係英雄,都可以勉强叫知音,呢組配對WE 300B算係有幸得手,除咗會有好效果(小弟特别去信Woo官方,確定WA5所用既300B及6SN7係需要成對的,5U4G/274就可以無咁嚴謹),亦係有歷史價值既一面,加埋小弟現有既藏膽,真係可以起個小"神壇"'來供奉。雖然係講下笑,除咗係作為藏家一份個人虛榮執着,小弟可以為經典歷史承傳作些微貢獻,亦係感到榮幸!

其實小弟之前係有想過入番部戰時舊膽機,配埋d舊藏膽,組成真正成套懷舊經典西裝組合,甚至係跟有名衆多300B線路自己DIY一部! 不過最終都係放棄咗呢d念頭,前者涉及收復及運輸問題,後者涉及製作品質控制,小弟唔係行內人士,亦無相關工具配備,所以硬上只會係吃力而無好效果。最終選WA5現代産品配經典線路,以小弟既情況亦算係一個最佳安排! 小弟都係專注返係品聽效果上

雖然成壇嘢要年尾年先砌起,小弟對WA5配WE 300B有咩期望? 有咩效果想確定? 實際品聽佈署又係點呢? 下一節再展述 ......

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

WE 300B + WE 300B

小弟為咗上WA5及WE 300B,已經係全力出撃,要改食樹皮,其實係戒食街餐,改食住家飯同飲靚湯,慳$又健康 雖然係咁,小弟仍然入多咗兩粒WE 300B,佢地都係達到NOS水平,品相完好,但係唔係成配對,出廠年份係61及56年,結構唔同分别係DD及D集。相對一d離地天價叫賣,真係要感謝賣主成全,以合理價位入到佢地,小弟藏品又更豐富!

美中不足係未能完全配對,所以小弟會再等機會同緣份,入多兩粒NOS相近年份既DD及D集WE 300B,希望最終能集合到多兩對WE 300B,咁就太正啦! 以小弟當前既經濟實力,係唔可能繼續咁樣發展落去,所以小弟準備係三粒Globe WE 274A藏品中,選一粒無咁配對既,去換兩粒WE 300B,以一粒換二粒係可行既,佢地係處於差唔多既市場價位。

講番兩粒新入手既WE 300B,雖然未完全成對,同樣係NOS,咁小弟都會好奇插佢地上WA5,睇下同之前成對既WE 300B效果差幾遠。小弟覺得應該係聽到有差别,但唔會出現重大既奇異效果! 年尾小弟品聽時,會一并展述配對與無配對效果其中異同!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

呢個星期小弟都一路圍繞住WA5同WE 300B吹水,雖然又係無咩人出聲,估唔到都有咁多人關心睇帖! 小弟出多一節文,就會暫停,到年尾先繼續WE 300B既承傳傳奇!

跟住會先完成埋WA22推KK既品聽報告! 保證精彩,唔好錯過呀! 不過真係要小心中毒,唔係講笑!

黃金玩家

ghhf 發表於 2016-8-25 21:58
呢個星期小弟都一路圍繞住WA5同WE 300B吹水,雖然又係無咩人出聲,估唔到都有咁多人關心睇帖! 小弟出多一節 ...

師兄放心,小弟毒癮淺,一隻K812,-套prime,-對KT88後級,-對jm lab已满足,百毒不浸,睇左你D報告仍未見瘾起!
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3