設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ghhf

[隨身耳擴] 我的組合: 終極品聽 經典試聽大計!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

真係估唔到Hugo竟然推得起KK!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kelvinhin 發表於 2016-7-31 22:24
真係估唔到Hugo竟然推得起KK!

就小弟今晚聽到既效果,音量雖然巳經去到白色,但係一d都感覺唔到有勉強甩漏,效果仲要KO埋小弟!

原本一心以為已去到係行WA22玩換膽效果,而家中途殺出個程咬金,小弟要再佈署,睇下點樣展述KK既效果。

星級玩家

ghhf 發表於 2016-7-31 22:01
就耳機個體個性,的確係好唔同,不過當被配調到係"一體臨場"組合效果時(小弟今日好好彩,似乎係剛剛撞到 ...

因為我都想再搞隻「現代」耳機聽聽,但又覺得手上D老家伙都聽得好過癮下!

進階玩家

ghhf 發表於 2016-7-31 22:36
就小弟今晚聽到既效果,音量雖然巳經去到白色,但係一d都感覺唔到有勉強甩漏,效果仲要KO埋小弟! {:6_136 ...

Hugo的實力是有點深不可測的!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

racingdinosaur 發表於 2016-8-1 11:52
Hugo的實力是有點深不可測的!

之前我用Hugo直推K340唔係好掂,不過我相信唔係輸出功率不足,應該係匹配問題。至於推KK的確有d意外,亦可能係同條伸延線有關,改變響應曲線,不過小弟做唔到比較,需然KK既靈敏度相對係低d,似乎又唔使下下要接speaker out,匹配效率先係主因。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

lcp12325 發表於 2016-8-1 00:00
因為我都想再搞隻「現代」耳機聽聽,但又覺得手上D老家伙都聽得好過癮下!

...

一於入番隻現代旗艦玩下啦

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

AKG K1000 神器的震撼

小弟係上一節改裝咗KK兩條原廠伸延線後,配合改裝伸延線,係WA22上發現驚訝效果。跟住又貪玩無意中嚐試用Hugo直推KK,效果更即時KO小弟,之後再聽多咗兩節確定,小弟真係開始感覺得到KK的確係有獨特既"神級"風範,"神器的震撼"似乎係最合適形容詞!

雖然殺出程咬金,突然有雙驚喜,小弟都係決定唔會一開始就講"神級"效果,依小弟一貫風格,係一路調節確認,一路續步展述,KK推煉過程展現性能及效果,C兄知道小弟出文係越後越精彩,請繼續留意,不容錯過。

全文: AKG K1000 開箱與品聽

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

WA22 6.3 XLR 力推 AKG K1000

今日打風,小弟順勢全日休息,繼續考驗KK及WA22性能。將兩隻KK分别以6.3及3pins XLR接上WA22,睇下WA22同時力推兩隻KK效果如何!

首先WA22的確係可以同時推動兩隻耳機,就KK既效果,雖然音量要由11點調到12點,推兩隻KK時既效果,明顯係無咁進取,表現係比較柔和,小弟咁講,係因為感受唔到勉強或有心無力感,同時推兩隻KK,整體仍然係一個非常舒服既效果。

跟住小弟再返覆將兩隻KK,經過改裝伸延線,分别輪流交替接上WA22既6.3及XLR輸出,以同様耳機及線材,體驗不同輸出接口效果異同。係電平輸出上,完全感覺唔到分别,不過XLR輸出(注意,呢度小弟係指3pins XLR再經伸延線到KK,至於4pins直推KK既效果,小弟遲d會再補充)既空間音場及通透度,明顯係要勝過6.3一籌,小弟今日總算解開有關WA22特性既幾個疑問。

全文: AKG K1000 開箱與品聽

黃金玩家

ghhf 發表於 2016-8-1 12:01
之前我用Hugo直推K340唔係好掂,不過我相信唔係輸出功率不足,應該係匹配問題。至於推KK的確有d意外,亦 ...

會唔會其實系340唔掂呢?動圈加靜電,野心太大兩頭不到岸。
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Ccs56084342 發表於 2016-8-2 23:47
會唔會其實系340唔掂呢?動圈加靜電,野心太大兩頭不到岸。

小弟無伸延線可以夾K340,所以係咪調音配搭問題, 無得比較. 係咪設計問題又好難講,小弟好快會用WA22試推K340

不過小弟可能將其中一隻斷線既K340,改平衡出4pins XLR,咁又可以玩埋KK果條伸延缐當調音