設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ghhf

[隨身耳擴] 我的組合: 終極品聽 經典試聽大計!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小弟發現原來條KK原廠耳機伸延線,係可以對整體效果有咁大影響,於是入多個6.3凹頭,將其中一條伸延線既4pins XLR換埋,完全改成係6.3既伸延線。

咁小弟就有一條平衡,同一條非平衡伸延線,可以配合所有耳機,提供多一個調音渠道。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Young DSD + WA22 + AKG K1000 全平衡的期望

話説小弟改裝KK原廠伸延線之後,配合WA22,發現效果非常正面,特別係改行全平衡時,就更能表現KK性能。事實上,就呢幾星期小弟對KK既感覺,除咗要用上更大電平及功率,同時更需要有强大分析力,寛鬆及空氣感既配套,去"吹起"KK。

小弟總算係KK既組合上第一次真正體驗全平衡效果,而且亦係暫時係KK上揾到既最好既效果,所以小弟選定以全平衡連接模式,繼續推進下一步Tube Rolling階段。小弟可以先透露好消息,係改裝伸延線,平衡連接及高壓大氣膽管組合下,KK巳經發出"神級"效果,面對現代旗艦,毫不遜色,更有獨特既"實在的震撼",係其他耳機所未及! 小弟選定好連線模式,下一節就係戲肉,將從頭回顧及分享整個將KK推出"一體臨場"既過程

另外小弟原本想將KK伸延線改到其他6.3接端耳機都可以用,不過而家決定唔大改了,將原廠線保留只供KK專用,繼續保留原有4pins XLR輸出端,只改接AMP一端分别為3pins XLR及6.3,係不失原有格調既同時,亦可以配合KK同時使用當前主流系統既平衡及非平衡輸出。

全文: AKG K1000 開箱與品聽

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

呢幾日音響展, 原本小弟都想去行一轉, 睇下有無咩嘢好聽或優惠荀嘢執下, 不過又熱又逼又多人嘈雜, 都係放棄唔出街了, 留番屋企Roll多幾轉Tube, 果然仲多驚喜 ......

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

話説小弟係試聽KK時發現耳機伸延線有明顯調音作用,兩條原廠彩色線繼續留番比KK專用,小弟就另外入咗一條3米銅線及6.3凹凸頭,係屋企玩Tube Rolling既同時,DIY非平衡伸延線亦在製作中,效果唔知會係點 ......

鉑金玩家

現代旗艦,有"進步"的價錢,但聲音有合比例的進步嗎…

轉載:
[youtube]h5T9A4CRT5g[/youtube]

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ericcho 發表於 2016-8-6 17:59
現代旗艦,有"進步"的價錢,但聲音有合比例的進步嗎…

轉載:

如果計埋通脹, KK而家個價, 同現代旗艦(例如HD800S)差唔多, 不過相對US$3,000或以上既耳機, 的確係倍數咁多價格, 真係入唔落手, 反而會想投資玩多d配套, 始終最後聽既都係一個組合效果

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

耳機小弟唔會再入住啦,原本都想帶隻KK去展場,睇下有無AMP推得好KK有驚喜,攞個參考對照,最後都係無去。而家都係自己係屋企玩盡d先,遲d先再試現代主流系統推KK既效果

鉑金玩家

無記錯的話… 全新的KK當年(~2000年)tomlee賣~HK$5000。
而家在eBay.de容易找到。

KK無擁有過,那些年在不同的耳機聚會聽過數次,說真未曾聽到有"動聽"的感覺,尤其低頻欠了包圍感,整體帶金屬味,聽上去偏乾偏瘦…

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ericcho 發表於 2016-8-8 12:05
無記錯的話… 全新的KK當年(~2000年)tomlee賣~HK$5000。
而家在eBay.de容易找到。

16年之後,如果平均通脹4%,差唔多都係HK$10,000之內,而家ebay間中見有貨,都大約係呢個價位,不過好品相既又合理價,都係要撞下彩。

C兄形容既應該係新機效果,小弟兩隻KK用Hugo及WA22初推都算係舒服可聽,仲有驚喜。可能係舊機已用上一段時間,兩隻KK既效果係有d唔同,上手用家聽唔同音樂,耳機本身亦有唔同變化,小弟好快就出文回述番KK品聽到既效果變化。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

換膽 第三 - 濃密緊實

KK既品聴又來到換膽部份,小弟首先要回顧下呢幾星期KK既變化,為之後更精彩既評述,做好個引子。

有C兄指出,對KK印象未有"動聽"感覺,低頻欠包圍感,偏乾偏瘦,而且整體帶金屬味,可能係比較新機未煲夠?! 相對小弟係KK開箱試音時,以WA22配俄膽組合,第一印像係"濃密緊實",聲底係係模擬(LCD3)與數字(HD800)之間,表現出一定動態及音樂感,但一聽就知道係未被"推起",不過呢種"濃密緊實"比人感覺到,背後似乎係有一股强大力量有待爆發,而且係一種非常"實在穩淨"既效果!

有趣既係,小弟發現兩隻KK係初聽既表現係幾唔同下,一隻高頻反應非常好,但低頻無氣無力,另一隻就低頻敏感,但有脹肥感! 佢地都未能展現應有層次及空間感。兩隻KK都係高序號10857及10702,相當接近,所以效果差別,應該唔係耳機批次質量異同,可能係舊機已用上一段時間,上手用家品聽不同格調音樂,耳機本身亦有唔同既變化結果。

小弟再用俄膽組合(清新明麗)輪流推兩隻KK幾節之後,佢地之間既效果差異係收窄咗,似乎産生變化,開始向小弟品聽音樂格調方向演進! 仲越聽越大聲,6AS7G兼容既俄功率膽,最初時要去到2點位電平,音量先覺得舒合,之後係1點位就可以了。係聽咗幾節俄膽組合試機熱身之後,就換咗一組高壓大氣既膽管組合,效果果然猛進! 另外無意中亦發現KK由Hugo直推,竟然有意外驚喜,實在係讓人一聽難忘!

待續......