設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 點先算旗艦耳機 (工程/技術角度)? (有中譯)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

經 erji 在網上撈到個 Powerpoint 講 Flagship Headphone, 作者 (SanjWatsuki) 從工程角度來分析點先算旗艦耳機,然後用他的 criteria 去 measure 市面上的旗艦產品。

1.        Bass linearity of +-5 dB from 20hz to 100hz.
        Bass linearity is difficult to achieve, but it should be done for a flagship.

2.        100dB distortion should not exceed 0.8% beyond the sub-bass frequencies.
        No flagship should have any distortion that comes close to audibility.

3.        100dB distortion should not exceed 1% at 30hz.
        No flagship should have a messy bass due to distortion.

4.        Frequency response curve should be very smooth with any resonances being very minor -- no major dips.
        A smooth frequency response suggests few resonances. Few resonances suggests a well engineered diaphragm and enclosure.

5.        Very small to absolutely no dip at 70hz-150hz.
        Those resonances are caused by an interaction of the headphone cushion and your face.    Large bumps in the frequency response at those ranges suggests a poorly engineered headphone pad or that they didn’t do their testing with the human flesh as a variable.

6.        Air-level treble should be no more than -15dB relative to the mid-range.
        A flagship should have excellent treble extension. Extreme treble roll-off should only exist on non-kilobuck headphones.

7.        No "wiggle" in the impedance graph.
        Wiggle suggests a poorly balanced voice coil in a dynamic headphone. Get that out of here if you’re a flagship.

8.        Nearly perfect channel balance.
        If I’m paying over $1000 for a headphone, I expect the channel matching to be as good as it gets.

9.        The headphone is open or semi-open.  

除了最後一項,我基本上同意作者所列的要求。你對上面 9 點又點睇呢?

至於 Measurement 個 part 我不作討論了,因為產品既野真係百貨就百客,就算你鐘意某個 pattern 既 distortion 都完全是個人自由,呢樣野由幾十年前既膽石之爭已經領教過,但我會覺得最好係「知而後選」,例如你明係知道 ED10 有 distortion 問題,但就係鐘意佢 as-is,這樣才是聰明的選擇,而唔係不理一切地話無需理會 D 技術問題,在無知的情況下做決定。我的經驗話我知,知道驚都仲上場的是勇敢,是將才。唔知驚就掛個勇字去衝鋒的是愚勇,只宜作小兵呢!

令我分享這篇文章的原因,是睇左某雜誌做既所謂 headphone 大比拼,一味靠踩,仲標榜自已玩認真,認權威,我只能說行家一出手便知無與有了,誰人有料,誰人玩認真,大家有目共睹的!

The State of the Flagships
https://docs.google.com/presenta ... it?pli=1#slide=id.p

新加中文翻譯版本:
http://erji.net/read.php?tid=1588606

評分

參與人數 4威望 +54 金錢 +58 收起 理由
nightscrawler + 10 + 10 一定要加分
斯路 + 10 + 10 有趣
iamsocheap + 10 + 10 精彩報告
hiyori + 24 + 28 有趣題目

查看全部評分

音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

這是一個有趣的題目,我自己來說是傾向inner fidelity Tyll的的觀點,即分為客觀數據和背後的科學/聲學理論,和主觀聽感/喜好兩者。而問題的焦點會是,如果按前者打造出來的「完美」耳機,是否最好?如果不是,主客應各佔什麼位置。而樓主的問題更有趣的地方是關於「旗艦」,因「旗艦」是代表某廠家的調音哲學,技術和目標的頂點,所以旗艦應該是怎樣呢,非常有意思。

科林玩家

唉我都唔知講咩好...
如果你覺得旗艦就等同價格直接反映...咁我同你根本唔係同一個星球...
貴真係唔等於好呀...呢句說話我係由衷咁同你講...希望你可以放係心度...

至於你覺得IEM a人聲好過IEM b就可以用旗艦黎形容I a...我更加無言, 只可以話我對耳仔真係好廢...

我講緊既係旗艦因為我認為佢聽某類型既歌真係數一數二...都係果句, 不如你真係聽左先啦..

最最最後我真係想強調多次...旗艦真係唔等於最貴...呢句說話我係由衷咁送俾你...
(Post76 Android 手機版送出)

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

很想知是那本雜誌呢?

我自己作為用家一名,其實又冇甚麼旗艦不旗艦.....反而只有名作和自己喜歡不喜歡。當然我也清楚主觀因素,在討論時會客觀說。

比較起自己有十多只耳機,我其實更喜歡像朋友那麼好好的玩好一支機。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

是睇左某雜誌做既所謂 headphone 大比拼,一味靠踩@ 比起只會唱好的推介, 我反而幾鍾意呢本雜誌寫呢輯野, 可惜本野成日脫期 ... 本書仔上幾期寫7100, 7000, HD800, 700, t1, lcd 就寫得吾錯 ~~~

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

t1174 發表於 2013-12-30 01:39
很想知是那本雜誌呢?

我自己作為用家一名,其實又冇甚麼旗艦不旗艦.....反而只有名作和自己喜歡不喜歡。

全香港影音雜誌係得一本甘有guts, 夠膽講件產品邊度吾得, 本書可能因為甘無咩廣告落 ...

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

t1174 發表於 2013-12-30 01:39
很想知是那本雜誌呢?

我自己作為用家一名,其實又冇甚麼旗艦不旗艦.....反而只有名作和自己喜歡不喜歡。 ...

我都係唔理係咪旗艦, (有時甚至唔理價錢, 負擔得起就去), 覺得好聽嘅, 鍾意就買
番到屋企我又唔會以價論聲, 只係嘗試immerse落音樂度, 去輕鬆享受音樂, 成日聽到連自己用緊咩setup嚟聽都唔記得, 要去慢慢諗番

旗艦這個題目確實有趣, 而旗艦是每間廠只有一個? 還是每條line都可以有一個? 你地點睇呢?
不過廠家有佢嘅標準, 我買野又唔會理係咪旗艦, 質素無咁好嘅咪唔需要揾好前端嚟聽, 打機咁聽一樣都可以好享受
明日を掴むために !

銀級玩家

之前看過好彩自己有興趣的耳機都是A hehe
讀書咁

星級玩家

我估計也看過樓主所說的"某雜誌做既所謂 headphone 大比拼" 文章...

老實說, 我唔係好明個作者想表達乜野.

至於第9點, 我想是取決於個人同聆聽環境吧.
Accustic Arts Drive I, PreAmp, Amp II; Orpheus Dac One SE; PMC OB1; Rudistor 030AE; Lotoo Paw Gold Touch; HiFi ET MA9; Sennheiser HD800; Rhines Stage 5; UM 3DD

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

估唔到大家既集中力主要係「旗艦」呢個 term 而唔係作者所列既 9 點要求,真是始料不及。其實我原來的標題是想定為點先算有質數的耳機,但我 quote 既文章原標題是 "The State of the Flagships", 所以才用返「旗艦」以示對原作者的尊敬。

我自已對「旗艦」既睇法,其實在另一個討論中早有提及,現在原封不動,隻字不改抄過來和大家分享,以示非馬後砲的後補意見:

http://post76.hk/forum.php?mod=v ... p;page=1#pid2908370
公平講句,廠方有權決定用邊件貨品來做旗艦既,大家無謂同佢淆!

但又公平講句,大家可以有自已既獨立意見,毋須為廠方既 Claim 而著意的。

我覺得旗艦這個 term 已經無乜意思,大家聽過就算!

當年初識 Sony 時,由 BVM monitor 到 G90 projector, 件件旗艦都是 make a statement to the world,現在既所謂旗艦,當佢由外行既 Sales 度出來既名詞會合理 D!

正如上文我既 reflection,咁都算 monitor? 咁都算旗艦?大家當佢係一件 consumer product 來考慮咪好 D 囉!

http://post76.hk/forum.php?mod=v ... p;page=2#pid2908734
都係個句,自已執生,自已知自已事啦,我唔會因為佢話係旗艦就買佢,荷包先決耳仔話事就最實際!

所以大家確實無謂為「旗艦」呢個 term而花太多的精神,以前既「旗艦」確是有料到的,但那是以前,現在大家睇住自已個荷包來買自已會用到和享受到既產品最實際!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50