設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[討論] 點先算旗艦耳機 (工程/技術角度)? (有中譯)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

斯路 發表於 2013-12-30 19:32
有火花都係好事。

呢9點都好有意思,部分較technical並未暸解,但傾向認同最具爭議性既第9點。

呢篇勝在用詞唔深,解釋淺白,主要圍繞 distortion,frequency respond 和 impedance 三樣基本數據,同埋用 Powerpoint 呢下方便嘛,我直情 download 左個 Powerpoint format 係自已部機來睇而唔係睇用 Google document 既 interface 來睇,方便放大睇埋 D graph.

其實我明佢既 Open is better 理念,不過我覺得 open vs close 是應用層面主導多過技術主導,所以唔應該因為是 close back 就扣一分囉!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jaffeinism 發表於 2013-12-30 20:01
你寫成野其實米又係想找到"知音", 甘認同既意思你無理由吾會吾明?

睇番你前文個堆數據, 其實自從買第一 ...

原來玩斷章取義,將「放低成見睇晒篇野,破舊立新,玩得更明白」的「知音」扭曲成玩"旗艦" 要人地「認同」!

我第一個回覆就解釋我點睇旗艦呢個 term,有無叫人買旗艦? 哦,ignore 了!
我第二個回覆就講左所有 review 和 report 都只是提供資訊,讓讀者可以做一個知情的決定。......, 唔好為「旗艦」兩個字落踏,同樣唔好為份靚圖表而比錢! 哦,都 ignore 了!

師兄既斷章取義功夫都好深厚,佩服!佩服!
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Andykong 發表於 2013-12-30 22:15
原來玩斷章取義,將「放低成見睇晒篇野,破舊立新,玩得更明白」的「知音」扭曲成玩"旗艦" 要人地「認同 ...

網上聊天啫, 吾洗甘認真, 耳機不過係玩具, 日頭番工都甘辛苦啦, RELAX

題外話... 甘耐以尼我都好少睇個的耳機什麼曲線... 都係耳仔先決

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jaffeinism 發表於 2013-12-30 23:27
網上聊天啫, 吾洗甘認真, 耳機不過係玩具, 日頭番工都甘辛苦啦, RELAX

題外話... 甘耐以尼我都好少睇個 ...

好啊,你轉嬉皮笑臉,我咪講句歡迎光臨囉!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

白鑽玩家

最認同:賣$2萬的 ULTXXX 10 comment
"What TXX Fxx"

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Johnnymak1967 發表於 2013-12-31 01:15
最認同:賣$2萬的 ULTXXX 10 comment
"What TXX Fxx"

嘛,今日先見人俾左錢買隻ED5, 又少左隻ED5了,我都係仲未聽過
反而今日試左隻FAD嘅Piano Forte X-CC,有d興趣,只係佢嘅價錢在我負擔能力外,而且嗰筆錢擺落家用可以有唔錯嘅提昇,另外我太驚條線會斷。不過,出街可以聽到咁嘅聲實在係好正。

X-CC我試嘅時間短,覺得聽舒發感情嘅歌幾好聽,其他就未試得好真
明日を掴むために !

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

X-CC 會唔會好難配戴?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2013-12-30 14:40
有關旗艦的看法已經大約講過、唔想花太多筆墨在呢個話題了!

至於技術的角色,首要明白的 (我個人認為啦 ...

樓主的出發點是很有建設性的。首先,我覺得樓主是在說兩種review,雜誌上或論壇上的一些用家心得或簡單測評,因為篇幅所限或時間,或者沒有量度器材及資源,所以難以取得這些slide中工程師所能量到的數據。而這種表達感想的「心得」的價值,可以視為一些用過這器材的人的「感受」,這是其中一種有價值的參考。

而工程師的那些數據,國外有些網站是專門去做的,這些數據確實可以用交互參照前面所說的「感受」,提供一些客觀的輔助,當然這有一個重要的前題,是讀者或看文的人,能夠理解這些數據的真正含義,在slide上作者有提到一點很值得思考,他說數據是用來幫助耳機廠商設計HP用,數據是客觀的,但用這些數據的卻是人,他們如何運用,其他已經是一種「主觀判斷」。而這主觀判斷,正正就是催生出不同的耳機的原因。

現在的問題是,這些數據是否有一客觀標準,到達那些標準 = 好?(即這位工程師嘗試提出的一些標準)。這明顯是未有定案的,否則的話,理應技術力相近的公司,會開發出數據上接近的耳機,但結果並不是這樣。而當中有包括技術力上和「滿分旗艦廠商」不可能有太大差異的公司,例如Beyer dynamic 和Senheisser。這至少有兩個可能,第一個可能是這些這些公司真的有著決定性的技術差異,令他們沒法量出同樣的東西,但這看來並不符合現實。而另一個可能,就是這9個標準並非鐵板一般不能動搖的原則。正如前面所說,數據是客觀的,但「如何解讀」卻可以是主觀的。

例如作者9點中有3點是關於bass(考慮pt 5 的話可說有4點),作者有提到bass是重要和難弄好,但在一個9pt scale中有4點是否合理,相信不同專家就會有不同看法,而且作者的「標準」並沒有詳細解說和理據,例如第一點的bass linearity +/- 5db,作者沒有說明為什麼是5,而不是6, 7, 8 或更少,第5點的significant dip,為什麼5db就是significant?這5db是看平均值,還是有任何一點超了5db就是有問題?那些平均值/ 點又是如何計算? pt4提到的smooth curve,「什麼是smooth」作者也沒有詳細說明標準,因此這也很可能是有相當主觀的成份。而pt6 關於treble,作者給的標準卻是看來相對寬鬆的15db,亦沒有說明原因,pt 7 的wiggle和4的問題相似,而pt8的channel imbalance可說是耳機的基本,最後一點的pt9,「必須為open 或semi-open」,以小弟所知這並非一個共識,比較上是作者個人喜好,或者是技術上open can比較易弄,但這不應該是一個技術上不用open就不好的理由。最後就是ranking的方式,為什麼滿分是A+,但8分已經是B+,7分是C+,這種評rank也會令人誤會不少的

如果把作者的標準綜合起來,這是對bass為主的hp相當有利的一套評分,結果也反映了一般印象中比較bassy的HD800, LCD3等能取得「True flagship」之名,但如果把treble的標準收緊,lcd3就不會是滿分,把bass的標準放鬆,很多耳機的評價都會上升很多。

因此,小弟覺得樓主提出了「數據的重要」,是一個有意思的角度,但要理解數據的真義並非易事,稍一不慎,一些人以數據為名,提出一些「個人標準」來分Rank,這其實和「膳稿聽感」的問題可以一樣嚴重,甚至影響更大,因為很多人會信數據,但又不太了解,亦同時不會質疑標準何來,這些小弟都覺得是值得考慮的地方。

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
chowyeung + 10 + 10 Exactly!
thisismyname + 10 + 10 詳盡分析
iamsocheap + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

專業玩家

thisismyname 發表於 2013-12-31 01:47
嘛,今日先見人俾左錢買隻ED5, 又少左隻ED5了,我都係仲未聽過
反而今日試左隻FAD嘅Piano Forte X-CC,有 ...

X-CC聽抒情慢歌或姐鋼琴其實幾對味
雖然質素唔高
但係味道係其他iem都好難搵到相似..
只可惜價格...

反而諗住遲下去日本買隻VIII玩下