設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[討論] 點先算旗艦耳機 (工程/技術角度)? (有中譯)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

biid 發表於 2013-12-30 14:31
我覺得原作者(not樓主)呢個題目定義其實有少少嘩眾取寵多於對耳機玩家有實際幫助。
先不論爭議最大嘅第9 ...

師兄真係有睇喎! 我相信吹到第 3 頁,真係睇晒 85 張 slide 既師兄唔會好多!

我個人既解讀方法上面已經分享過 (見 14 樓),只是簡單 summarise:唔好理 flagship 個 term,數據要知,最好要明,但這是 Data,不是 decision guideline,不是 1+1=2 的 cook-book,每個讀者都可以在明辦黑白因果後自已決定想點做!

如果有耳機有“好啱自已鐘意既韻味”,但只係滿足倒其中7點,咁點計好?梗係買啦,有某方面的技術不足並不代表隻耳機唔啱你,就算 ED10 比作者評為 WTF 級別,但只要你是在知情下決定買呢隻,我都尊重你的個人決定,都會拍手掌恭喜你買到至愛!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2013-12-30 14:51
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=164793

大家玩法唔同,無話邊個方法好 D,我比 ...

Thanks. 有時間可能找來睇下。

高級玩家

Andykong 發表於 2013-12-30 16:29
師兄真係有睇喎!  我相信吹到第 3 頁,真係睇晒 85 張 slide 既師兄唔會好多!

我個人既解讀 ...

我再詳細咁睇多次,
呢份介紹其實真係幾有參考價值,不過係於除去“旗艦耳機” 呢個命題之下。
佢果8點可以話係決定耳機硬質素嘅幾項數據指標(第9點請容我先無視),
比齋撻幅圖出黎猛讚/猛彈,佢嘅講解亦令人更明白當中關係。

依我理解係,如果想搵硬質素好嘅耳機,可以嘗試理解同參考下呢8點
(雖然我都無咩技術底,但係powerpoint有解釋,亦不難理解)。
但hifi向來唔係只以硬質素先行,
關注音樂感,要“好味”嘅朋友,呢份介紹參考性可能會較低。

見倒師兄你個個回覆都有回,真係有心

銀級玩家

睇完, 好有參考價值. Thanks.

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

biid 發表於 2013-12-30 16:54
我再詳細咁睇多次,
呢份介紹其實真係幾有參考價值,不過係於除去“旗艦耳機” 呢個命題之下。
佢果8點可 ...

有人知音肯放低成見睇晒篇野,破舊立新,玩得更明白,值得既!

我發覺自已一次過燒起三個火頭 (「旗艦」,工程/技術角度和某雜誌),自已捉蟲,搞到答極都有野未講完咁,下次真係唔可以咁燒到把火咁旺,要學下點控制每次只燒一個火頭先得!  
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

其實我唔明, 買得起"旗艦"玩, 做物要人地認同?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Andykong 發表於 2013-12-30 15:45
代理話買爛仔怕,唔落廣告就比人踩,攞件三份一價既來同你驗屍對比,然後話從某角度來講大家各有千秋 ...

另外個兩本4, 50蚊一期的, 我主要看佢地軟件專欄 ...

講到"信"又太過極端了, 吾通"信"左個兩位教主, 買機有半價? 始終自己俾錢, 我都係信自己對耳

題外話, J生性格好似有的似生果老板... 我估J生本書應該蝕錢, 純粹搞本野自己有個地盤 ... 上一期脫左期好耐, 仲以為佢執左...

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jaffeinism 發表於 2013-12-30 18:47
其實我唔明, 買得起"旗艦"玩, 做物要人地認同?

咦,認同呢個名詞好新,成個帖未見過,點推敲出來架?

星級玩家

新仔玩家

有火花都係好事。

呢9點都好有意思,部分較technical並未暸解,但傾向認同最具爭議性既第9點。

好欣賞師兄既分享呢。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Andykong 發表於 2013-12-30 19:12
咦,認同呢個名詞好新,成個帖未見過,點推敲出來架?

你寫成野其實米又係想找到"知音", 甘認同既意思你無理由吾會吾明?

睇番你前文個堆數據, 其實自從買第一隻鐵三角木殼, 見佢廣告一幅華麗既數據之後, 入手後又吾喜歡, 之後耳機都係聽左先講 ...