設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Parco

[用家報告分享] 小弟的整個參考級兩聲道系統 (無味、冰凍聲、平直低失真)

黃金玩家

自定義頭銜

Parco 發表於 2013-12-26 01:02
同樣,呢隻 mackie 我即使問埋係數字台最執著的果位文化中心管弦理樂團特約老錄音師 (佢為人低調怕出名一 ...

請教一下,港台同tvb既recording studio 同post production 用緊什麼器材?
(Post76 Android 手機版送出)

科林玩家

Parco 發表於 2013-12-26 01:02
同樣,呢隻 mackie 我即使問埋係數字台最執著的果位文化中心管弦理樂團特約老錄音師 (佢為人低調怕出名一 ...

我都同意創作時可以幾冷或幾暖都得,但監賞時系統就最好保持平直,才能接收創作者原意,所以我選擇amp與speaker及其他器材時,也盡量選擇中性平直聲的。不過字眼上ching叫這做冷出可能不太適當,我嘅愚見係覺得應該叫作平出。即創作時可溫熱寒涼平入,而監賞時就平出。

高級玩家

華山派劣徒令狐冲

Parco 發表於 2013-12-26 01:27
"講來講去三覆被" "唯我獨尊, 我講嘅就係真理, 你就要聽、就要信, 唔信就笨實" 點解聽落去咁似講緊師兄你 ...

由你一句 "...有如 689 的一樣於魔道徘徊..."便可知你的思想如何偏激幼稚, 缺乏理性,易受誤導。一個思維偏激嘅人,注定無法理解音樂的真締,對音樂不理解嘅人去調音響可信否!?哈哈!真搞笑!

何方妖孽想套我真言! 我玩Air acoustic及理解dampling factor時,你可能仲讀緊小學...

大爺無咁得閒再回貼陪你d咁低素質嘅小學雞癲喇,你自己慢慢係度發傻,虛耗光陰啦,拜拜Lor...
不應迷信科學但不可不相信科學。

禁止發言

進階玩家

darkfrank 發表於 2013-12-26 13:48
parco兄,我覺得用唔同software,PC tweak method可以完全唔同,例如台灣myav都係建議唔開HPET
而我自己 ...

我果個 tweak 法有好多地方都未必會有的,咁係唔出奇,我發覺單單只係香港境內不論老嫩都無乜邊個真係識小弟的同一套方法。連 fidelizer 個作者覺得我個 "Win32PrioritySeparation" set 做 0x24 係的確清楚左好多。有一次我去曾福用過佢地部 DAW,我覺得好奇怪,genelec 應該係細細隻都好重 bass,但佢果隻 genelec 就非常弱 bass,我睇過佢部機的 config,之後再用小弟自家方法去 tweak 佢,reboot 之後佢原本應有的 bass 即刻出晒來,個經理聽到之後即刻行出來問我 set 過 d 乜,要我教佢。

好多師傅都奇怪過我點解會咁識 tweak,咁係因為我以前曾經做過電腦核心系統工程,做過 programmer,試過嘗試去改過 Windows 內一部份內核部件。所以基本上我好清楚佢裡邊運作係點。甚至玩過少少有點唔係咁算係合法,類似有少少 hacking 或 cracking 行為既野。

JEP 我前幾日都睇過,搵過第二部專做白老鼠的電腦來試過,我結論係唔會考盧呢個軟件,尤其當佢仲要講到明只有快機先可以聽得下,慢機就 dropout,本身就係一個非常差既軟件,仲要叫人地係唔開 HPET 同 MMCSS 既程況之下都 dropout (timer interval precision 同苛求的 performance 係成正比),非常恐佈,須知要有越細的 interval latency, 先有更 linear 的聲,呢D hardware hungry monstor 反其道而行,係製造噪音的元兇。仲要 discontinued 埋,更加唔使諗,地球上從古至以後都係無任何程式係完全 100% 完美的,幾好的程式都一樣會有 bugs, 不論多少,discontinued 既程式等於生命完結,宣告死亡,肯定唔會用佢,除非佢係 driver 唔用唔得。加上,以前仲係做緊電腦果時已經知道,大陸人對電腦週時都只係一知半解自作聰明
(除非係中共官方去 hack 人果班解放軍職業 hacker),太多匪夷所思的山埃貼士,尤其係呢D友仔,基本上我都只係當笑話聽。正如仲有好多傻仔仲堅持 DPC latency 係會影響 NT kernal 6 的音質,佢地根本唔知 Kernal 6 的 sub-kernal 內核架構,就自作聰明當佢係 WinXP 咁死馬當活馬醫,完全不求甚解,亦完全唔 update。加上大陸軟件太多有毒流料,一般我地通常都盡量避之則吉。同埋大陸軟件一般都唔穩定。

Win 8.1 方面,我暫時未會考慮住,因為我經驗中,大多數非官方的 coding 都無官方的咁穩定,除非佢改的只係好少 code 同兼且要好清楚詳細解釋果d codes,否則一般都係等佢出 updates 或者升級,尤其係大陸出果D,都係算罷啦,何況我仲有唔少 ms partners 可以幫我, 我張 win8 license 都係由 ms partner 度分出來俾我用,唔使俾錢。

MMCSS 方面,聽 JEP 講又係死得,其實單在一般 thread and process 設定來講,31 同 27 個分別唔會好大,呢個已經有實驗測試過。但聽佢講唔用 MMCSS 就死得慘了,有好多 priority 係你一般 thread and process 就算係 31 都做唔到的,因為其 drivers 有好多野都要借助同 run 係其他的 process 同 sevice 入面,單憑 set player 程式本身的 thread and process priority 係唔夠的,去到 driver 層又係卡,何況 MMCSS 係核心性控制,佢控制的 priority 係去到 HAL layer 的,呢一點 player 程式係做唔到的,因為佢無呢個 kernal 權去做,話做到的只係呃你。仲有 "latency sensitive = true",即使你用埋 hacking tools 又可以點取代到佢?唔好玩啦。仲有當你只有叫用到 MMCSS 先會用得盡 HPET。仲要聽佢講 disable 左佢?信佢一成都雙目失明啦,除非,你係玩 network streaming (down stream or up stream),咁就熄左佢好少少 (但 Windows 8 唔需要,因為佢有個 "low latency" task)。

有D人開左 HPET 會衰左係因為佢既 audio performance 仲有待改善,正如我之前所講,timer interval precision 同苛求的 performance 係成正比,用越密的鐘,就需要更頻繁的 interrupt,係唔改善 performance 既情況下,的確係會 interval latency (relative latency) 大左,所以用 HPET 既同時就要 update 野改善 performance,就好似有人話,Win32PrioritySeparation 用 36 (0x24) 之後部機會頂唔順聲音崩潰,但用係我部機度就無呢個問題,只係 latency 大左聲音多左數碼粗粒。但 HPET 有個最大重要地方係  bass,清晰下潛的 bass 無論你做幾多其他野你都取代唔到佢,而且 event timer 密左,聲音係會定好多,順好多,因為 audio streaming to dac 入面,無論係 DSP 發出 event 要求主導,定係 driver 自己主動 pushing,一出一入的 audio streaming data 同 control signals 都必須全部無情講,全部係 CPU IRQ 條隊度輪候等做 timer 控制的 interrupt 切換通過,如果 timer 越密,咁由你抵達至到完成處理送出之間的延遲時間就會越少。即係 PCM sample 時間越準確。所以唔好咁笨俾果D傻仔老點。

CPU 電壓我答你唔到,可能低D係好D (至少揀低功耗的 CPU 會無咁熱,咁就唔使成日過熱要被強制安全降頻)。不過無論電壓功率係點都好,都唔可以做任何超頻或降頻,咁就絕對穩定兼不失應有的 audio performance。

RAM elpida chips 邊D用家認證D乜先?如果易死快死或 performance 及穩定性不佳就唔使講了。

Driver 你又俾人老點了,就係 Windows 自帶的先最衰聲,無法想像你日夜挨衰聲的慘況。就係 microsoft 自己帶的,performance 同 latency 都差過官方新版的好多,我自己每一次升級都係一次免費改善音質,清楚聽到你想像唔到的細節。仲有 driver 升級唔單止係升 audio driver 會有作用,升任何其他無關的 drivers 都會有作用,例如 display, ethernet, RST, MEI, keyboard mouse 等等。原因係:更能用盡你的硬件改善效能,程式碼改善更精簡加快運行速度,效能改善左加快 CPU interrupt 時間令切換時間大幅縮短,仲有一樣野好多人都無留意既就係,用 upgrade 左的 compiler 整出來的程式,不論係 driver, bios 定 OS update, 即使所有人寫的程式碼完全無修改過完全一樣都好,用更新的 compiler 去編譯出來的 binary code,運作 performance 都會快好多,其中原因有改善 binary slots 排位,改善 loops codes 運作方法,support 更新的 CPU 新指令更好等等。而家就算你迫我 downgrade 返D driver 我打死都唔制。"係開機時可省略signature check既一D步驟" 呢樣野係廢話來的,你總唔會係 boot 緊機既時候去聽歌掛?如果唔係,係 boot 機時要 check 邊D野跟本對你音質無影響,除非你開著幾耐部機佢就 check 足幾耐 check 到你關機為止。

disable 無用kernel driver 有好多人都叫過咁做過,不過我試過係 NT kernal 6 裡面分別唔大,而且小弟的 tweak 法妙在你可以唔使關閉任何其他 drivers 及 system services 都唔會降低你的音質。

加強 controller priority 所指的 controller 係邊D controller? 係 hardware 果D? 好似 1394/USB controller 果D?

正如,以前 NT 5.x 果時,的確只有一個單一核心架構,所有野都要係 DPC 裡面運作,連 audio 都要,所以以前 tweak 機先成日要話要降底 DPC latency。不過係而家 NT 6.x,audio 已經唔再係原本個 DPC 架構之中而拆左出來做一個 sub kernel 度行 waveRT 架構,所以我地做實驗,係 Win7/8/8.1 都係,無論聲點改善都好, DPC latency 都係不變,反之,即使做左幾多野去減低 DPC latency,聲依然都係差唔多。而且,唔係淨係得把口講同埋唔只靠人耳去聽,好在我部 echo 有個 DSP 度運作的 benchmark,可以計到電腦 timer 有幾穩定,同埋 interval latency 有幾多,預期接收 buffer 時間同實際接收時間相差有幾遠,絕對唔使口同鼻拗,一切以佢作準。

何況,DPC latency checker 的官方網站自己都講:「Windows 8 Compatibility: The DPC latency utility runs on Windows 8 but does not show correct values. The output suggests that the Windows 8 kernel performs badly and introduces a constant latency of one millisecond, which is not the case in practice. DPCs in the Windows 8 kernel behave identical to Windows 7. The utility produces incorrect results because the implementation of kernel timers has changed in Windows 8, which causes a side effect with the measuring algorithm used by the utility. Thesycon is working on a new version of the DPC latency utility and will make it available on this site as soon as it is finished.」

不過咁既,好唔好聽就或者真係好主觀,話唔定都有好多人好媑意嘈,以充滿數碼 latency 噪音極粗硬充滿粗粒的雜聲,濛瀧一片根本完全聽唔到野的作為好聽,視之為極品。咁我就幫你唔到了。

P.S. 仲有,如果你唔係需要 real time midi live 彈的話,所有 ASIO buffer 以最大 size 最盡為最好聲,因為永遠記住 absolute latency 同 relative latency (interval latency) 係此消彼長的關係,越多 absolute latency, interval latency 就會越細,而 absolute latency 係唔會整差你D聲,但係 relative latency 就會啦。何況,即使仲有 relative latency 都好,係咁大 size 既 buffer 之下,果D latency noises 早就已經推低落到遠離你人耳聽域的頻段範圍。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
chuwing + 10 + 10

查看全部評分

有位大師級的名言:世上有很多「idiots」第一次買或聽 Pro Audio 野時,揀中一件 Pro Audio 中的垃圾後,他們就以為全世界所有 pro audio men 都係失聰唔識聽野

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Parco 發表於 2014-1-7 02:42
我果個 tweak 法有好多地方都未必會有的,咁係唔出奇,我發覺單單只係香港境內不論老嫩都無乜邊個真係識 ...

Ching....淨係睇你打字果份熱誠已經爆燈;
更何況對音響
Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
ATC SCM20SL;Lightspeed MK-3
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條
Symposium Ultra

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

有C兄提到的LS 3/5A
喱對的確係一對"真正的"鑑聽喇叭
知道LS 3/5A開發原因 & 歷史的朋友...應該知我點解咁講
因應唔同用途...鑑聽喇叭都可以有不同聲底
所以...我覺得唔需要太執著鑑聽一詞
亦唔需要話...鑑聽喇叭一定要某種聲底
總之...大家喜歡就好...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

黃金玩家

ilavbnm 發表於 2014-1-7 11:00
有C兄提到的LS 3/5A
喱對的確係一對"真正的"鑑聽喇叭
知道LS 3/5A開發原因 & 歷史的朋友...應該知我點解咁 ...

以為呢個貼會沈底。

咁講開又講, Watt/Puppy 原先係一對"真正的"鑑聽喇叭, 當時只出 Watt, 後面條*通*係手揪嚟, 方便演唱會攞嚟攞去, 好似後來發燒友睇中, 又發展加上 Puppy 低音先變成 Watt/Puppy。

System 7 我用咗好幾年, 真唔知樓主果對高同低有幾盡, 速度又有幾快

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

ozrayyau 發表於 2014-1-7 11:43
以為呢個貼會沈底。

咁講開又講, Watt/Puppy 原先係一對"真正的"鑑聽喇叭, 當時只出 Watt, 後面條*通* ...

其實唔只器材...甚至制式/技術都有機會由專業用轉做家用(唔係比老細果d家用)
所以...真係有需要硬性規定/限制何謂鑑聽嗎?...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

黃金玩家

ilavbnm 發表於 2014-1-7 12:48
其實唔只器材...甚至制式/技術都有機會由專業用轉做家用(唔係比老細果d家用)
所以...真係有需要 ...

又真係, 廿幾三十年前開始玩 HiFi, 聽講話鑑聽喇叭又干又硬, 唔耐聽, 一直有介心, 點知自己用緊嘅 LS3/5a 就係鑑聽喇叭, 真係估都估唔到。

大哥/師傅係人地叫, 有邊個有料嘅會咁樣自稱? 我只會話我喜歡夠速度, 分析力同像真嘅系統, 就因為咁, 我唔會話我套機就係夠速度, 分析力同像真嘅系統, 不過係, 你聽到係你嘅事嚟