設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Parco

[用家報告分享] 小弟的整個參考級兩聲道系統 (無味、冰凍聲、平直低失真)

黃金玩家

studio monitor 我以前都有玩 BBC LS3/5a, 寫到明係 Monitor, 不過又唔覺佢冷聲, 低音量又唔多, 又係氣墊式, 不過咁多人用嘅?

天劍絕刀, 正

星級玩家

新款 mackie 會唔會爆炸同聲底取向應該無咩關係,我地唔需要探討… 而見 ching 係舊 model Mackie 所以我都係根據舊有既經驗來講,至於 Shure 57a 同 sm58 比較既話,當然 57a 會顯得好清晰透澈,因為佢係 for instrument,但我相信大多數音樂人會認同 shure 係比較溫暖厚潤… 至於 ching 話主題只係指播放系統,而唔係講拾音系統,呢點我係明白的,只係見你拾音和錄音上既器材都不至於令人感覺係冷聲無味而已…
ifi | Opti-LAN | i7@z87e-itx(tuned) | Daphile (tweaked) | low-jitter PCIe USB
totaldac d1 USB | Amanero(TCXO) | ES9018Sx2@Lowest DPLL(TCXO)
Luxman 590AX2 | Mordaunt Short P2| KK DXD-12012

高級玩家

華山派劣徒令狐冲

Parco 發表於 2013-12-24 17:28
1. 首先我無講過我D野好巴閉,只係師兄你自己自作多情有點妄想覺得人地自我稱霸。何況,即使係瑞士野,都 ...

嘥咁多時間寫洋洋千字,講來講去三覆被,係咪嫌命長?其實短短一句: "唯我獨尊, 我講嘅就係真理, 你就要聽、就要信, 唔信就笨實"...咁咪講完Lor, 哈哈!{:9_404:} {:9_425:}

自大狂見得多,你都算首屈一指,除左自大之外,你仲有猜測妄想症,不停靠估,估完就當真。無論如何,最佩服你自圓其說、自我淘醉嘅功力已瑧化境...

唉!人的素質修養不與技術修為並進,祗會與真理背道而馳,離正道越來越遠,技術再好也祗能於魔道徘徊...可惜!可惜!兄台三思啊!{:9_410:}
不應迷信科學但不可不相信科學。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

嘩!個個都講到頭頭是道‧其实個個都講得有理!
SONY vlp-vw520. Grandvew120吋
marantz Av10  panasonic Ub9000Gkk
Accuphase C3800.A200.rockna簽名版
世博(七声道後級)7-350 Krell7200(七声道後級)
jl f113v2
前B&W800D2中B&W HTM2D天花sunfier crs3x6
喇叭

黃金玩家

RE: 而我部 CAS/DAW 系統係已經 tweak 到 audio 最高水準, 有用 HP...

Parco兄,我想講windows入面priority set左real time 係唔代表個線程真係行緊最高優先的

user層面上既real time只可去到24優先層級而已

但其實最高係到31

而且HPET呢樣野,好睇個playback software 寫法,我自己就係唔開好過開,因為用緊隻player已經唔需要depend on HPET去提升精度

進階玩家

ozrayyau 發表於 2013-12-24 21:36
studio monitor 我以前都有玩 BBC LS3/5a, 寫到明係 Monitor, 不過又唔覺佢冷聲, 低音量又唔多, 又係氣墊式 ...

呢一對我從未見過係任何真正的 pro studio 有用過,問過晒咁多老行家都無見過,同埋即使佢放係 studio 入面都只能做 near field, near field 係唔需要太講究,因為 near field 用途不廣,只係 mixing 時對下 level, 錄音同 mastering 時唔可以靠 near field
有位大師級的名言:世上有很多「idiots」第一次買或聽 Pro Audio 野時,揀中一件 Pro Audio 中的垃圾後,他們就以為全世界所有 pro audio men 都係失聰唔識聽野

進階玩家

siuping 發表於 2013-12-24 21:54
新款 mackie 會唔會爆炸同聲底取向應該無咩關係,我地唔需要探討… 而見 ching 係舊 model Mackie 所以我都 ...

同樣,呢隻 mackie 我即使問埋係數字台最執著的果位文化中心管弦理樂團特約老錄音師 (佢為人低調怕出名一直都唔准我開佢名,怒我不能直言是誰,但你問 kent poon 或者會知) 都無人會覺得佢係暖,以前港英政府同香港電台一直用開佢,操作佢的老師傅都無一個認為佢暖,或者師兄你口味可能比較獨到。其實我懷疑師兄所聽到的暖聲,會否其實唔係由 mackie 而來,而只係你的音源暖唔夠冷?(e.g. dac, mic, other sources)

Shure 方面,其實唔係大多數人會認為所有 Shure mic 都係比較溫暖厚潤,而係大多數人會認為大多數 Shure mic 都係比較溫暖厚潤,包括小弟本人在內,但唯獨呢支 Beta 57A 係例外的其支的其中之一。我聽過好多 shure mic 都的確係偏向厚沉,而且對比其他靚 mic 來講佢的確仍然係比較粗聲一點,所以基本上呢支 mic 並唔係小弟的主力之用,只係有一支作輔助,小弟的器材好少做表演之用,所以主力都係玩電容,動圈的唔會太講究。

總括來講,input 可以暖得,但 output 唔可以暖,因為 output 係要清楚聽到自己錄左D乜,整左隻咩碟,而 input 的可以為 sound or music design 而選用任何聲音。所以做 production 既,可以冷入冷出或暖入冷出,但唔可以冷入暖出或暖入暖出。
有位大師級的名言:世上有很多「idiots」第一次買或聽 Pro Audio 野時,揀中一件 Pro Audio 中的垃圾後,他們就以為全世界所有 pro audio men 都係失聰唔識聽野

進階玩家

eyebyeye 發表於 2013-12-24 23:40
嘥咁多時間寫洋洋千字,講來講去三覆被,係咪嫌命長?其實短短一句: "唯我獨尊, 我講嘅就係真理, 你就要聽、 ...

"講來講去三覆被" "唯我獨尊, 我講嘅就係真理, 你就要聽、就要信, 唔信就笨實" 點解聽落去咁似講緊師兄你既呢?差一點以為係師兄自白,哈哈!

講左咁耐,聲音呢樣野從來都唔能夠只靠網上一堆文字或幾幅相就可以用對眼來下定論,連互相家訪去實證的 guts 都淆底,你就以自己的個人喜好來審查別人,自高自大先入為主,你仲要精神分裂幻覺將人地分享當自大,但你自己就可以高高在上只有你自己的玩法才是王道,人地同你客觀討論分析你就先行來玩個人身攻擊,然後不停憑空靠估, 估完就當真,最後就針對以個人來不停作人身攻擊。原來這就係師兄你個人的素質修養與技術修,你的真理,你的正道,今日總算令人大開眼界,小弟真係學到野,見識到你所謂的正道,有如 689 的一樣於魔道徘徊,難怪咁多人都誤會發燒友都是不可理喻,不可一世,完全無法以常理去理解他們,可能就係見到師兄你呢種人以為師兄能代表所有發燒友才會有此大誤會 ...可惜!可惜!兄台三思啊! {:9_410:}

唉,算罷啦,你都係返屋企慢慢學下乜野係 air acoustic 的 damping factor 同佢既定律先再講啦,講多都晒氣,係咁

進階玩家

darkfrank 發表於 2013-12-25 00:24
Parco兄,我想講windows入面priority set左real time 係唔代表個線程真係行緊最高優先的

user層面上既real ...

threading 的確實優先係 thread priority x process priority,而且係 audio 來講仲要睇埋 MMCSS 的 priority 設定,包括 IO 的優先權,係 windows 8 中的 "Latency sensitive" 設定,而三個 IRQ 的優先權亦同樣重要

user層面係可以上到 26 甚至 27,只要你有套用 MMCSS

最高的確係 31,不過基本上除左 kernel 之中好核心的運作 (重要到唔俾佢行就一定會死機果種) 同埋 memory management system 之外,就無任何其他程序或指令可以行到 31 咁高,即係話,即使俾你 set 到去 31 分別都唔會好大,因為 27 都已經無乜其他會同你掙,何況你同 31 的核心運作掙仲有機會降低穩定性,有 down 機或 threadwait deadlock 的風險

至於 HPET,首先用唔用到 HPET 或發揮到 HPET 幾多成,除左 BIOS 之外,就係你個 OS,而唔係你的軟件程式話事。Windows Vista 曾經使用過 HPET,但衰過,windows 7 cut 左,只維持好基本有限的兼容性支援 (所以其實 win7 唔算係行 HPET 你點 set 都無用,除非夾硬改開機設定檔),但到 windows 8 又再重新運用 HPET, windows 8.1 運用得更好,來緊未來的 windows  版本都會越來越重用發揮 HPET

至於你話 HPET 係好聲定唔好聲,只能咁講,有用佢你未必會好聲,但無用左就肯定唔會好聲得去邊,即係 HPET 係好聲的基礎之一。要 HPET 玩得好聲,首先一定要識揀 windows OS, win7 唔會用得著 HPET, win vista 用 HPET 肯定唔好聲,win8 有用 HPET,比 win7 同 win vista 都好聲好多,win8.1 又再比 win8 更好聲 (已經有幾個 up 左上 win8.1 的燒友同行家講話係又一次震憾驚喜),仲有就係 HPET 係加密左 system event 係返入 OS 或 程式的輪候時間,同加密 CPU interrupt cycle interval 同 OS timer precision 都有類似作用,不過問題係,咁會令 CPU 中的 thread cycle content 的切換 exchange 頻密左,而切換行為本身係需要消耗系統處理時間資源。即係話,係同一部機之中,加密左任何 timer interval 都會令系統處理負擔大左,吃力左,慢左,audio 效能降低左,造成 interval latency 大左甚至 drop out,所以要使用更密的 timer interval,而保持 interval latency 不變甚至更好聲的話,就必須要不斷 update BIOS, drivers, OS updates 或 software 等等方法來改善 audio 效能,減少 timer interval 密左而帶來的額外 interval latency,即係話,係部機無加快到的情況底下,timer interval 間距同 interval latency 必然係此消彼長的關係 ,因此任何 CAS 系統係不應做任何降頻等蠢事 (當然亦不應該超頻)。不過 timer interval 密左會有乜好處?就係 details 可以更平均地伸延向更深更低潛的 bass,經過小弟幾年來的反覆實驗測試驗證,任何 timer 越密,就會有越多 sound details 分配俾 bass,而亦只有越密的 timer interval 才會有越低頻的 bass 係 CAS 度走出來。

即係話,要聲好,必要先開 HPET, 然後再不斷改善 audio performance,其實現時的 winNT kernal 6 family,只要你個 player 或 driver 一 call MMCSS 出來用,就自然已經係自動用緊 HPET,好似 foobar2000 同 audiofire driver 咁。

關於小弟現時有做的所有詳細 tweak windows 聲方法,呢一篇主題的第 #54 個回覆之中小弟已經有詳細列舉 http://post76.hk/forum.php?mod=r ... 0&fromuid=75127

而關於果三個 registry keys,小弟只能好似以下咁貼出:

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Multimedia\SystemProfile]
"SystemResponsiveness"=dword:0000000a

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Multimedia\SystemProfile\Tasks\Audio]
"Scheduling Category"="High"
"SFIO Priority"="High"
"Latency Sensitive"="True"
"Priority"=dword:00000008
"GPU Priority"=dword:0000001f
"BackgroundPriority"=dword:00000008

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Multimedia\SystemProfile\Tasks\Pro Audio]
"Scheduling Category"="High"
"SFIO Priority"="High"
"Latency Sensitive"="True"
"Priority"=dword:00000008
"GPU Priority"=dword:0000001f
"BackgroundPriority"=dword:00000008

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\PriorityControl]
"IRQ8Priority"=dword:00000001
"IRQ#Priority"=dword:00000001
"IRQ0Priority"=dword:00000001
"Win32PrioritySeparation"=dword:00000024

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management]
"SecondLevelDataCache"=dword:#####

其中所有 MMCSS 設定只有 Win NT kernal 6 或以上的系統少適用,而再其中 "Latency Sensitive"="True" 呢一 key 只有 win8 或以上才適用。
"IRQ#Priority" 中的 "#" 係指你張 sound card, audio interface, USB card 或 1394 card 等等的獨立唯一 IRQ number,如果係無獨立 IRQ (即係要同人 share IRQ) 的話,就唔 set 好過 set,就只需 set IRQ 0 同 8 就夠了
"SecondLevelDataCache" 一 key 係指你 CPU 的 Level 2 cache 的 size, 以 KB 計,set 得過大數目 (非真實量) 唔包保你會再 boot 到 OS

黃金玩家

Parco 發表於 2013-12-26 02:14
threading 的確實優先係 thread priority x process priority,而且係 audio 來講仲要睇埋 MMCSS 的 prio ...

parco兄,我覺得用唔同software,PC tweak method可以完全唔同,例如台灣myav都係建議唔開HPET
而我自己主要都係跟jep極聽作者TS既approch去tweak

8.1 > 確實係最好聲既OS,但略嫌火氣同唔夠細膩,替換左TS modified過既system32/ dll檔案就好好多

MMCSS> 因為JEP已經會自動壓低其他program,拎埋thread priority 31,system權限,High I/O priority, 所以無需要調用到MMCSS,甚至可以分離 disable左佢會仲好聲

HPET> 開同唔開聲音風格變化好大,我反覆試過都係唔開好D,作者都建議唔開

CPU> 默認頻率下電壓越低越好,前提要絕對穩定

RAM> 認住elpida chips既 duel channel package啦, 已經有大量用家認證了。。。

Driver> 始終都係windows自帶既最好,我唔會升級任何廠家driver,原因windows自帶驅動係開機時可省略signature check既一D步驟

其實仲有唔少tweak你可以做,例如disable driver signature、調整音頻有關既kernel driver 加載次序、disable 無用kernel driver、加強controller priority等