設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Parco

[用家報告分享] 小弟的整個參考級兩聲道系統 (無味、冰凍聲、平直低失真)

高級玩家

華山派劣徒令狐冲

第一件要做嘅事係換左對喇叭...

1)樓主要求全頻均衡、速度、控制(當然包括低頻及超低頻), 尼對喇叭交唔齊貨! 電聲還原的最重要元素在尾門的喇叭, 前面搞到鬼火咁正都無用,

2)請注意, 訊號波型(波幅)全頻平直, 並不等於超高、高頻、中高頻、中頻、中低頻、低頻及超低頻在聽感上的平衡。若訊號波型(波幅)全頻平直, 尼套HiFi可以收皮...

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
coco123k + 10 + 10 我都覺得對喇叭好像有點..........

查看全部評分

不應迷信科學但不可不相信科學。

星級玩家

cwtim01 發表於 2013-12-23 11:57
師兄這麼一提,有点印象了。樓主在av forum的大名,與隔離台的一刀師兄,足可並駕齊驅。 ...

一刀兄
高手來喎

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

chhanthony 發表於 2013-12-23 10:54
唔認識Parco兄,同我個問題有關的嗎?

無關的,不過cwtim01兄已講出了我的意思。

parco兄與隔離台刀兄都是超技術派的高手,我一直好奇如果這兩位高手同台討論技術會有甚麼化學作用?我估會好精采!

評分

chhanthony + 10 + 10

查看全部評分

Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

進階玩家

tomtomsuccess 發表於 2013-12-23 03:22
師兄, 神人也, 你一生也在追求冷硬標衝吧。

佢係冷,結實,但唔乾唔硬,亦唔衝

如果做得音源唔靚,由於佢好既照放大醜既亦照放大,唔過濾,乜狗屎垃圾聲都會照過,所以呢種極度敏感既器材係要求匹配比一般民用機更高質素的音源先可以有能力完全駕馭到佢。如果小弟用的係 ATC, studer 果類,我諗個要求可能會仲高,因為佢地失真太低,反應太快。

而所以此套器材先能令小弟練到一身 tweak 電腦聲的最盡手法 , CAS/DAW 是經常俾小弟虐待的{:9_407:} 。如果近排你有上過來家訪就會知,而家唔係衝硬聲 (latency 造成的粗粒聲小弟係聽得出的),而係幼細,透明聲,基本上佢比起一般暖聲的系統更加唔會衝,而係好乖好馴服咁貼實表面冷散發出來,同樣都有空氣中的高音,可能仲勁。佢線條同輪廓幼細到好多同價甚至貴少少的家庭機都好難做到,聽大棚管弦管時你係好明顯可以好易聽到一件樂器還一件樂器,尤其係我果隻德國碟。AD/DA 入面係有 delta sigma 做過取樣,個波的相位永遠唔會因為 DAC filter 而塌落來,人耳永遠聽唔到 filter roll off 造成的失真,而且係全平衡線路,但當然如果好似德國 RME 咁失真可以低過 -110dB 就更好。
聽係上來的分別在於,一般民用機聽係上來係好聽,但仍然同 Live 無經任何器材,樂器直接透過空氣傳入你耳仔有一段距離。不過小弟的器材,播出來好聽得來其實同真係有隊人係度玩 Live 俾你聽差唔多,雖然大家都係 linear 聲,但失真程度唔同。

其實之前兩個月前已經有過 facebook 上聽開膽機的燒友上過來聽過,佢地聽到時的反應多數係:「嘩嘩嘩...... D結他弦聲可以咁清楚既...... D邊位質地輪廓聲.....咁都可以播到出來........嘩嘩嘩...... D鋸弦聲........ 嘩....... 小號D氣聲金屬聲....... 嘩呢度D bass 真係重到呢..........」我話:「緊係啦英國靚晶體,果 8 支 BHC 一萬 uF 你想推乜都得,充電都有排,bass 緊係堅啦,好彩我呢度放唔落對 15 吋,如果唔係一下 bass guitar 聲都唔知打左你去邊」

唔信既話師兄可以隨時約上來家訪
有位大師級的名言:世上有很多「idiots」第一次買或聽 Pro Audio 野時,揀中一件 Pro Audio 中的垃圾後,他們就以為全世界所有 pro audio men 都係失聰唔識聽野

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

nicknick 發表於 2013-12-23 14:09

parco兄與隔離台刀兄都是超技術派的高手,我一直好奇如果這兩 ...

見講到有文有路,諗住學下嘢
Anthony Chan
AV Blog: avnewbie.com
Full Active 5.2.4 system
Sources: Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, AV Processor: Acurus Muse 16, Speakers: PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Ya

進階玩家

ctmk 發表於 2013-12-23 07:54
CHING嘅聆聽環境想必係十分四正,如此神級器材是否要有最少聆聽空間(e.g. 200呎)才可徹底發揮所有器材? ...

都唔係,小弟窩居全屋都只係二百幾呎,不過好在佢係 monitors,佢打出來的聲的聆聽範圍好有方向性,你唔係係正皇帝位,音量都差好遠,係佢前面同後面的音量相差甚遠 (基本上係箱背面係唔會聽到D乜),所以空間的不足好在都未為聲帶來太大影響,雖然小弟的窩居係唯一敗筆,唔係靚空間。不過好多時專業用的 monitors 要用來營造音場的前後 3D 感,唔係靠後牆反射延遲,而係靠錄音室標準的等腰三角形角度擺位陣,要用兩塊小鏡片掛在 tweeters 上做角度校對,基本上有最全面音場的只有單單一點皇帝位,即係開工位,Genelec 公司都有出過類似的 setup guide 擺位角度教學大家可以參考一下 http://www.genelec.com/documents/qsg/QS8040a_8050a.pdf

只係小弟的蝸居仍然仲未有咩位去擺一個好完整的標準三角形陣
有位大師級的名言:世上有很多「idiots」第一次買或聽 Pro Audio 野時,揀中一件 Pro Audio 中的垃圾後,他們就以為全世界所有 pro audio men 都係失聰唔識聽野

黃金玩家

nicknick 發表於 2013-12-23 14:09

parco兄與隔離台刀兄都是超技術派的高手,我一直好奇如果這兩 ...

倚天屠龍,誰與爭瘋

進階玩家

chhanthony 發表於 2013-12-23 10:00
請問點知所有全部頻響都平直

除左用耳之外,仲需要靠客觀的測量,例如用德國幾十萬的 meters, signal generator + 示波器 (對比睇下輪入輸出波幅相位相差幾遠),measurement mic,同埋用專用校對碟 (播出定額分貝的不同頻率聲音來聽返度返出來的聲的改變幅度) 等等,仲有好多方法。不過小弟所指的頻響平直,係指所有不同頻率所輸出的 level 放大率基本上大致相同,唔會特別故意推大或降低某頻率的 level,造成高中低音某部份減弱,而另一部份突出,所有高中低音標準刻意地平均,即是條 Freq. vs. dB level line 基本上成一水平直線。但當然總不能真的吹毛求疪,條線當然必定會有少許些微震動上落,唔會十分完美,但係輕微上落幅度亦然係可接受水平之內,當然越貴的專業器材呢個波幅會越細,越天價的德國瑞士機。正如要入得錄音室門口的入門器材,失真率必須符合以下標準之內:passive 喇叭 THD 不得多於 ±3dB,後級 THD 不得多於 ±0.5dB,前級 AD/DA 或任何 line level 器材 THD 不得高於 -90dB 等等之類。

評分

chhanthony + 10 + 10

查看全部評分

進階玩家

fungl 發表於 2013-12-23 13:11
I like this -> "要調得好聲征服此套器材的難度都要比任何一般家庭民用機的大"   ...

有時間上來指教一下

進階玩家

eyebyeye 發表於 2013-12-23 13:29
第一件要做嘅事係換左對喇叭...

1)樓主要求全頻均衡、速度、控制(當然包括低頻及超低頻), 尼對喇叭交唔齊 ...

1. http://www.soundonsound.com/sos/aug06/articles/studiosos_0806.htm
哦,咁唔知師兄係你唔得定佢唔得呢?師兄你未拆過佢出來,唔知佢咁既貨色都竟然仲會用空氣心蘇輪,仲有佢裡面的內部接線都有摩過,控制力速度全頻均行唔得?兄師個 gag 似乎只係麻麻好笑

2. 請注意,若果訊號波型(波幅)全頻平直, 並不等於超高、高頻、中高頻、中頻、中低頻、低頻及超低頻在聽感上的平衡的話,咁師兄果套就只能係放係你屋企的 hifi,係絕不能放在錄音室中進行參考校對工作之用,因為咁只係代表師兄套系統的控制力太屎唔合格