設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: john.cwk

[電源線] YYSKY 師兄之 : 更換 TV 針座電源線 - 實習篇

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

john.cwk 發表於 2013-6-7 11:43
還未正式使用啊!  我諗往換番條好 d 既銀線      包番熱縮管後才用

其實要對自己有信心,新仔變老手必然過程,

比較畫面好壞容易過聲音表現,用目視方式測試易過用耳聽聲音分別。

個人估計紅腸直入與IEC 加紅腸唔會差太多,

其實大部份師兄都是用動畫面來試,呢個較難比較又花時間,但用來試立體感是必要的。

現在大多數電視機都有USB輸入顯示相片功能,只需網上搜尋測試相片用USB靜止畫面就好易試,順便調整將個電視表現微調。

先用紅腸加IEC與原裝線比試,

用靚線接好放入畫面調整各項參數令畫面表現最好,

光位最光處唔拮眼有層次,喑位唔灰矇有層次,張相片若係256色調測試畫面就非常好調啦。

一切覺得滿意後再試熟悉片段記憶住立體感,黑位靚咗立體感一定好。

即時換回原裝線睇番相同片段立體感一定差咗,再放相片若係256色調會在最光與最暗處少了數格的,咁就會好科學化地表達差幾多啦。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

再試埋紅膠直入與IEC加紅膠就最好不過啦,相信大部份師兄都想知包括我。

相信鉑金IEC座加純銀線會贏少少,因為用多咗錢喎,其實可能鉑金加純銀的Filter作用。

高級玩家

YYSKY 發表於 2013-6-7 17:06
再試埋紅膠直入與IEC加紅膠就最好不過啦,相信大部份師兄都想知包括我。

相信鉑金IEC座加純銀線會贏少少, ...

既然師父想知測試結果    那我就盡力而為,我會依師父所說的方法去嘗試

不過想先用多點時間來煲下條線,希望分別可以明顯 d    
今次可能要等耐點... 真係唔好意思師父!

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

john.cwk 發表於 2013-6-7 23:04
既然師父想知測試結果    那我就盡力而為,我會依師父所說的方法去嘗試

不過想先用多點時間來 ...

如果用硬照法測試法一個小時內便完成,木眼都會分的,好簡單的你一定做到的⋯⋯祈待。

高級玩家

YYSKY 發表於 2013-6-8 03:36
如果用硬照法測試法一個小時內便完成,木眼都會分的,好簡單的你一定做到的⋯⋯祈待。 ...

師父,下方的畫質比較,可能令您失望了   因我佔用電視的時間也頗久 ... 終被屋企人投訴了

為了不犯眾怒,也只好另想方法,最終只能在電腦螢幕來作畫質比較。

電腦螢幕作畫質比較... 比電視更困難,電視雖則我不能以肉眼看出分別 (始終不是同一時間看三個不同電源線畫面)

但總會感到點差異,只是我無法拍攝出同一張畫面來引證分別在那。

而電腦螢幕... 我連輕微的差異感覺也沒有 !!!    最後終被我試出放大圖片可找出其差異之處,

但當圖片輸出 JPEG 後... 這些差異是幾乎看不到  

PS. 下方的比較圖,雖然只有幾幅,但已花了不少時間去試圖及比較圖中各部份才選出來 (雖然仍很強差人意...)

00 Fuse 方向.jpg

01 畫質比較.jpg
02 Buzz Lightyear.jpg
03 Tron Sam.jpg

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
YYSKY + 10 + 10 精彩報告
plnl88 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

john.cwk 發表於 2013-6-13 02:28
師父,下方的畫質比較,可能令您失望了   因我佔用電視的時間也頗久 ... 終被屋企人投訴了

為 ...

用電腦 MON!
難為你了!

高級玩家

多謝晶 Sir 加分!

高級玩家

plnl88 發表於 2013-6-13 02:45
用電腦 MON!
難為你了!

認承了師父... 也只好硬著頭皮做   

用電腦 Mon 試電源線... 差點玩死我了

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

john.cwk 發表於 2013-6-13 03:02
認承了師父... 也只好硬著頭皮做   

用電腦 Mon 試電源線... 差點玩死我了  ...

24" 畫面,睇到少少分別我都話你好野。
試過 32" LCD 都會睇唔分別的。
37" 就開始見到了。

高級玩家

plnl88 發表於 2013-6-13 03:07
24" 畫面,睇到少少分別我都話你好野。
試過 32" LCD 都會睇唔分別的。
37" 就開始見到了。 ...

晶 Sir 您這話我完全可以做見證

我果部就係 23" Mon,如果唔放大... 跟本睇唔到分別

而且仲唔可以用 Print Screen,一定要用相機拍攝下來 (我用固定架 + 手機拍)
再將圖放大及併在一起... 才可分析出差異