設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: john.cwk

[電源線] YYSKY 師兄之 : 更換 TV 針座電源線 - 實習篇

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

YYSKY 發表於 2013-6-18 04:50
晶Sir,呢條PC換咗靚線效果明顯嗎?

明顯的。
我而家就是用緊一條紅腸插住隻超級PF30。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

plnl88 發表於 2013-6-18 04:55
好似要成三百文一呎,
兩極就 二百文一呎= 400
地極用返單枝銅。咁會平 D。

買一尺做老鼠尾就夠啦。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

plnl88 發表於 2013-6-18 04:58
明顯的。
我而家就是用緊一條紅腸插住隻超級PF30。

咁我的諗法係錯,整個係統任何一部份都要用靚線啱。

高級玩家

plnl88 發表於 2013-6-18 03:55
好利害。
連外皮,紅腸太硬。亦有 D 貴。
4003 D 聲又麻麻。

多謝晶 Sir 加分!

其實我都覺得直入紅腸是真的太硬身了

而且晶 Sir 成日做測試的,電源接死了也不方便

我自己較傾向將 IEC 直接裝落機身

果兩塊 Network 及 Phone 的線路板,我找到 surge protection IC 所在

用萬用錶測試過線路板接位,亦看到了 10A Breaker 位置

昨夜研究過幾個安裝 IEC 的方案 (包括電源輸出口、側面開窿加位、背部加盒)

最終還是改動 Network 插口位置最適宜,而棄用 Network 線路板應該不會有

任何影響,一些小小資料隨後補上供晶 Sir 參考下

高級玩家

YYSKY 發表於 2013-6-18 04:47
仲唔夠大可以PM我,有專門工具搞大佢隻x眼,叫做擴孔器,要買幾十蚊,搞呢搞撈必需工具。 ...

測試過直入紅腸是足夠有餘,麻煩晒師父!

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

john.cwk 發表於 2013-6-18 16:15
多謝晶 Sir 加分!

其實我都覺得直入紅腸是真的太硬身了

最終還是改動 Network 插口位置最適宜<--- 隻 MOV 無經個度?雷擊最中音係個度入的。

高級玩家

plnl88 發表於 2013-6-18 16:51
最終還是改動 Network 插口位置最適宜

晶 Sir,其實自己並非要堅持用 Network 位改 IEC 的,只是找不到比它更合適的位置

1. Network 位夠位裝 IEC,不阻礙其他配件及線路,其背後機內位置沒有阻隔

2. Network 位與 ferrite choke 上的接線距離近,只需
   兩條 60-70mm (約 2 吋半) 長的線,可連接 IEC 與 ferrite choke 上的接線,及
   一條      90mm (約 3 吋半) 長的地線接殼底

(買最貴的銀線也只需 1 呎)

3. 因 Network 位與 ferrite choke 上的接線距離近,甚至可將 ferrite choke 上的接線,直駁 IEC
   只需另加一條 90mm (約 3 吋半) 長的地線接殼底

4. 經檢測後,Network 線路板是獨立,沒接通機殼或其他線路。以此推測,整個濾波及防雷工作,
   它並沒有參予其中,它只專責於 Network 線部份,在理論上沒有了它,不該影響濾波及防雷工作。

我沒能力從技術層面上說,因此只能從簡單推論,及改動時的便利性作考量,

所以這只是純粹個人覺得可行,正確與否無法確定!

00 - TVR Series Surge Protection 01.jpg
00 - TVR Series Surge Protection 02.jpg

00 - Network 線路板.jpg

00 - 10A Breaker.jpg

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

john.cwk 發表於 2013-6-18 23:59
晶 Sir,其實自己並非要堅持用 Network 位改 IEC 的,只是找不到比它更合適的位置

1. Network 位夠位裝  ...

防雷裝置正常時萬能錶check一定唔通,呢個零件當電壓高過標準值會變成導通接地引走雷電,在高樓大廈內是可以不用,因為供應商已經在源頭做了,而整座大廈亦做咗被雷,住單橦屋就好重要,但效果一半半,若被個雷打正都是會壞的。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

john.cwk 發表於 2013-6-18 23:59

1. Network 位夠位裝  ...

徒弟仔,有個建議被你,將Earth柱不要咁樣應該夠位落IEC座,或者將它搬位,呢粒柱基本上唔會有機會用,住在新形大廈內水氣應該足夠。

這個Breaker可能做成少少衰聲,但Short線路時可保護到個蘇頭支13A鉑金屎唔使有損失金錢。

高級玩家

YYSKY 發表於 2013-6-19 05:05
防雷裝置正常時萬能錶check一定唔通,呢個零件當電壓高過標準值會變成導通接地引走雷電,在高樓大廈內是 ...

師父,PF30  由電源輸入至輸出,原來都各自有獨立的防雷組件,主板所用的防雷更大粒,其型號與 Phone PCB 亦不同。

不過正如師父所說,大廈已經有防雷措施 (其實之前問過華輝點解要有防雷,佢既答案同師父差不多)
那麼這問題也算解決了。

00 - PF30 PCB Surge Protection.jpg