設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: john.cwk

[電源線] YYSKY 師兄之 : 更換 TV 針座電源線 - 實習篇

高級玩家

YYSKY 發表於 2013-6-19 05:18
徒弟仔,有個建議被你,將Earth柱不要咁樣應該夠位落IEC座,或者將它搬位,呢粒柱基本上唔會有機會用,住 ...

如果 IEC 可以裝於原來的電源線位置,那比 Network 位真的是更理想了

但 10A Breaker 個肉身較大... 頂往了   看來最終也要用回  Network 位...

00 - IEC not enough space.jpg

高級玩家

YYSKY 發表於 2013-6-18 05:07
咁我的諗法係錯,整個係統任何一部份都要用靚線啱。

師父,我想先用回機內線直駁 IEC,

往後再嘗試將「AC 輸入」及「Video Filter 輸出」這兩組線,換上下面呢條線,師父覺得可好嗎 ?

http://www.tubefan.com.tw/shop/product_info.php?products_id=1155

00 - PF30 換 AC 輸入及 Video Filter 輸出.jpg

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

john.cwk 發表於 2013-6-19 19:47
如果 IEC 可以裝於原來的電源線位置,那比 Network 位真的是更理想了

但 10A Breaker 個肉身較大... 頂 ...

垂直裝一樣啫,有啲機都是咁裝的。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

john.cwk 發表於 2013-6-19 19:54
師父,我想先用回機內線直駁 IEC,

往後再嘗試將「AC 輸入」及「Video Filter 輸出」這兩組線,換上下面 ...

根據電視電源線的實驗,在IEC座後串接條金銀線已有好效果,

在沒有足夠儀器調較下,(要最少有訊號產生器及示波器)這個Filter真的不宜改動,廠商是經過計算測試的,改用不同物料後電感量會唔同須然圈數一樣,頻率改變了可能做成cut頻現象,

反而你手痕想玩試,可去鴨記配相若大細磁環仿制代入測試,Video Filter同理,

記住凡是這類試驗盡可能留有後著可以預備還原至為重要,這類改動又沒儀器測試會做成心理陰影唔係好事。

高級玩家

YYSKY 發表於 2013-6-19 21:32
根據電視電源線的實驗,在IEC座後串接條金銀線已有好效果,

在沒有足夠儀器調較下,(要最少有訊號產生器 ...

明白了,那我先找材料造一 set 近似的線組,然後將原廠線整組完整地甩出後才換上

若有什麼不對勁會將整組原線換回來。

唔該晒師父

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

john.cwk 發表於 2013-6-20 00:05
明白了,那我先找材料造一 set 近似的線組,然後將原廠線整組完整地甩出後才換上

若有什麼不對勁會將整組 ...

後生仔肯試係好事,經驗係這樣得來,咁唔爭在呢個AB比較啦,

建議先換Video那組,電源頭不動,因這個易觀察到結果,之後再換源頭那組睇睇有無再改善,換源頭這組影響到聲音表現,無示波器難搞的,要試有否cut頻是相當難的。

高級玩家

YYSKY 發表於 2013-6-20 22:53
後生仔肯試係好事,經驗係這樣得來,咁唔爭在呢個AB比較啦,

建議先換Video那組,電源頭不動,因這個易 ...

知道師父 集齊材料後,我會先換 Video 組,而電源頭 d 線會直駁回 IEC 座

找了很多資料,才找到下列磁環磁通 ( 睇到有點雲遊四海 )
打算每款訂幾粒回來試,但加埋一舊水都無... 人家唔知做唔做我生意!?

磁環 $2.00 - 31(外徑)x19(內徑)x13(高)mm - 東磁錳鋅噴塗 7K 抗干擾磁環 (共模差模電感磁環)
http://item.taobao.com/item.htm? ... Ra0v&id=17185485958

磁環 $2.00 - 31(外徑)x19(內徑)x13(高)mm - 錳鋅噴層鐵氧體綠色磁環 7K (東磁傳感器電感濾波變壓器)
http://item.taobao.com/item.htm? ... .bts5.0&ppath=&sku=

磁環 $3.00 - 31(外徑)x19(內徑)x10(高)mm - 廣東台資鎳鋅銅鐵氧體 (專用於抗干擾 EMI)
http://item.taobao.com/item.htm? ... .bts5.0&ppath=&sku=

磁通 $3.80 - 26(外徑)x13(內徑)x28.5(高)mm - 東磁錳鋅高導 7K 磁通 (裸環抗干擾電感)

磁通 $5.00 - 26(外徑)x12.5(內徑)x30(高)mm - 東磁軟磁鐵氧體鎳鋅系列 EMI (抗干擾)

會等到磁環磁通到手後才訂線,如果訂唔到磁環磁通... 可以收工了

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

john.cwk 發表於 2013-6-21 17:45
知道師父  集齊材料後,我會先換 Video 組,而電源頭 d 線會直駁回 IEC 座

鴨記有賣丫,大約size就算,用啲單晶銅線丶純銀線等穿落去試,記住留長啲線尾,需要時加穿幾圈試可能仲好啲效果。

通常係設計好數據向廠定,業餘無儀器唯有實驗方式試。

高級玩家

YYSKY 發表於 2013-6-21 18:28
鴨記有賣丫,大約size就算,用啲單晶銅線丶純銀線等穿落去試,記住留長啲線尾,需要時加穿幾圈試可能仲好 ...

若網上訂不到,我會到鴨記找找,會緊記測試時... 線預長點
唔該晒師父   

星級玩家

嘩, 好勁.,
Plan B, 點解唔用回原廠蓋, 條銀線咁幼, 加大加厚熱縮膠包著銀線(約1cm長度), 而這位置剛好在蓋底背面出口處, 那就會頂著出口, 咁就唔會扯掉電源線.
Plan A,
理論 - cut哂JPS芯皮, 剩線芯(長度約在TV機內), 用銀錫掀扁兩條電源線後, 再曲成"L"形方面出口(可用回原廠蓋), 包好熱縮膠, 再接上乸插.
貧民影音組合
索尼 46HX850
Oppo 105D for Movie
菲利普9700 for CD
天龍 2313
KEF 3005se + atmosXT
Belkin Isolator 6 > ISOL-8 LC > 208-8