設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: john.cwk

[電源線] YYSKY 師兄之 : 更換 TV 針座電源線 - 實習篇

高級玩家

YYSKY 發表於 2013-6-4 00:59
徒弟仔咁夜至回應你係有啲苦衷,因為一定要加你分,但手機做唔到所以咁遲,下午已睇過三次呢個post,而家再 ...

多謝師父加分
師父唔好咁講啦!  您已經比左最好既我 (讓我部 TV 終可用到紅腸 )
而且無師父根本不會有這個 topic

師父曾說過 :

「 貼牆不能用IEC座唔夠位轉,唔係啲廠點解唔落呀,如果唔貼牆加番個座都好,

內部用1mm金銀單支線做OK。

內部走唔到之字係殼外走都得,出殼後走L形順住插電方向用Cable座索帶固定。」
底座 + 曲尺 IEC + TV 最左邊用來穩固電源線果粒 Heat Sink,就是依著上面要求所造出來的

另師父要求 1mm 單支線,我度過條銀線蕊原來只有 0.5mm,所以再買了條 2mm 回來,
其線蕊最接近 1mm 的了(有 1.3mm),其實.... 我是否弄錯了... 應該指連線皮 1mm 呢

師父還說過將線蕊直入 TV 針座, IEC 的銀線也照著做埋了  

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

john.cwk 發表於 2013-6-4 02:55
多謝師父加分
師父唔好咁講啦!  您已經比左最好既我 (讓我部 TV 終 ...

其實電線係計導體直徑,我指1mm足夠被10A電流通過即2200W,用粗咗只是難做及貴成本,通電大啲仲安全,用細咗就有潛在危險,因為要預備短路跳制前一刻給大電流通過的。

高級玩家

YYSKY 發表於 2013-6-4 03:28
其實電線係計導體直徑,我指1mm足夠被10A電流通過即2200W,用粗咗只是難做及貴成本,通電大啲仲安全,用 ...

還擔心自己是否弄錯了   該晒師師父!

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

第二層⋯

圖文並茂係你強項,都花不少時間來做,你會得用支架來固定條線,相當難得,好有構思能力,相信係揸住條紅膠或卡尺去配的。
有老虎鉗都幾肯買架撐,應該平時都整呢樣那樣的,完全似足我呀,當年我成個擴音機殼都係自己摺,而家做咗古董放係私人博物館。
見你用石屎釘打賓子,好專業,市面有一隻叫自動賓子,只需用力壓下即自動打不用拿鎚仔撞,多出隻手好做好多啦。

不過係我就用1分厚4或6分闊鋁片摺,比較省工序,摺啱凹形中間開4個孔用索帶固定,當然現時你做法強度大好多。

基本上成個過程由你製作出來,啲相片無必要用我名做水印啦。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

第三層⋯

亞加力膠片有潛在危險,要換用電木板,

可能被我誤導咗,係我話膠片,而家睇見你圖文先聯想到有呢個危險,所以話開發一件產品細微問題要見到至想像得到。

B5呢個盒仔好易撞爆,如上所述改為電木板工序大,不能用黏貼方法,要上羅絲,建議用老鼠尾方式,但是接線有外殻的IEC座無靚料的,或者可以用個硬膠盒仔代替照原來方式安裝,華輝可配到啱用的。

A5圖你單看這圖不難發覺潛在危險係乜,需然而家是夾實條線,但線尾一擺動個線芯係跟隨郁動的,當你將佢摺一個90度固定,之後點擺動個線芯係唔郁的,你可試驗下,線芯郁動底板插座有機會爆裂,所以我相當強調呢點。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

第四層⋯

買線會得預長少許底讚,買長半尺都唔平,啲圖有畫中畫值得一讚,

線頭應該開長少少,因為扭實後可能會短咗㗎,扭實後再cut啱長度個線頭係齊口,個線口唔齊在接線時有分別㗎無咁穩固的,呢個情況焊錫問題不大,

啲針做得好靚,老實講我未必做到咁好,年紀大手振振呀。

安全測試,連續23小時⋯服咗你,30分鐘已足夠啦,在露風情況下我有啲保留,點樣試要再研究。

母針有微溫⋯唔合格啦,呢類接線任何一點都唔會發熱的,微溫即是過電流不足,有幾個可能,本身材料純度不足變成低ohm電阻,或是針套針中間接觸點不夠大,可加焊錫補救,同時在整支針外面上層錫由線頭至針尾,加大過電能力。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

第五層⋯

啤鉗都買埋勵害呀,嚴格來計呢條銀線次咗少少,呢條音樂絲帶二手銀番做,不過都夠用,

直接銀線係乸針裡碰接個座,又一次證明你的思維創意,不過要問個座隻腳係方形還是元形呢,若係元形怕會接觸面不夠大,應該配啱支針銀線焊外面,因公乸弧度相同接觸面最大最好,方形的話咁條單支銀必須鎚成平面來增加接觸面,而乸針都最好方形做到最大接觸面。

單支銀多套一條熱縮管會更好。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

第六層⋯

基本上無問題,只是順便一提,

DIY電源線裡水線係頭到尾要接好,不能話個TV不用水線就頭尾插不接水線,萬一插去別的鐵殼機器用,咁變成無接水氣係極為危險的,有屏蔽網就只接蘇頭那邊,尾插不接。

而紅腸直入機這條個蘇頭都要接水線及屏蔽網的,因水線在L線與N線之間扭絞的,有化氣作用,若需要改變方向插電時,要盡量抝條線改變方向,唔係拿著蘇頭拖過去,都係擔心郁動到個底板座啫。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

john.cwk 發表於 2013-6-3 20:09
多謝晶 Sir 加分

本來打算做畫質比較,誰知部 Bluray 一定格就濛...  

唔一定要停畫面至拍攝的。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

好明顯,徒弟仔係不怕麻煩無限耐性地做兩種版本,圖文並茂精心製作而成為實例,極具參考價值,

但都提醒有意改做的師兄們,內裡包含所需工具知識等等,請先衡量自己能力所及至開展。

我個人比較喜歡用盒仔裝個座,方便玩換線好玩啲。

再一次多謝徒弟仔幫我將純理論構思變成真實,其間不斷修正改做,老點咗佢用膠片,而家至諗到電木板,sorry呀。

大部份具創意製作的係佢個人諗到,為徒弟仔鼓掌。