設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: john.cwk

[電源線] YYSKY 師兄之 : 更換 TV 針座電源線 - 實習篇

高級玩家

YYSKY 發表於 2013-6-4 10:02
好明顯,徒弟仔係不怕麻煩無限耐性地做兩種版本,圖文並茂精心製作而成為實例,極具參考價值,

但都提醒有 ...

要師父花了這麼多時間來續一查看問題   實在不好意思

今次實習,除了是將師父理論及構思化成實物外, 是真的還想幫到有需要的人

當初晶 Sir 和我說過,改電源線都改部電視先,我便了解到 TV 電源線必然是首要關口
雖然最初只想待保養期過後才嘗試換    但也得要先知道有那些方法。

但無奈,所找到的全是直接拆機焊線,一般人根本不會這樣做,所以最初覺得換 TV
電源線真的很渺茫   我相信很多人都會遇到相同的問題,同樣有求助無門的感覺

今次有幸遇到父師替我們解決問題,雖然目前還是初形階段,很多地方有待改進,但已
為我們眾多需要換 TV 電源線的人帶出了曙光

我也是較喜歡用盒仔裝 IEC 座,若有什麼改動、或換起線來也真的較方便呢

師父唔好講「老點」啦,由始至終您無實物在手,只是單馮幾幅圖來了解情況,
再構思成個製作架構,若沒有一定程度的技術知識及經驗,根本不可能辦到的

師父說用「電木板」或「硬膠盒仔」來取代亞加力膠,就讓我先找找看

師父在上面對各樓層的評述及建議,我需要點時間來消化及改進

2 樓的底座是依據師父的要求才產生出來,那又怎可欠缺師父水印呢!?

實在好多謝師父花了這麼多心機及時間來教導  

高級玩家

chhanthony 師兄、angllewave 師兄、ropresident 師兄、binge 師兄
多謝各位大大加分 !

高級玩家

YYSKY 發表於 2013-6-4 04:40
第三層⋯

亞加力膠片有潛在危險,要換用電木板,

已跟師父要求修改了以下項目 (見師父和自己都覺得 IEC 較好 所以只針對 IEC 作修正)

1. 用硬膠盒仔取代亞加力膠盒
   (個盒仔之前買定的,幸好前日向 Edison 兄取經開中間窿位,否則唔知點開,未有機會去買線鋸    用普通鋸頂往先)

2. IEC 盒以修螺絲取替黏貼方式

3. 將單支銀鎚成平面來增加接觸面 ( TV 個針座是方形的 )

另將母針包熱縮管後的直徑,由 4mm 縮減至 3.5mm,避免插進 TV 針座時,熱縮管再受破損

還未修改的項目

1. 單支銀還未套熱縮管 (見師父話呢條銀線原來次次地    諗往買過條好 d 先至落熱縮管)

2. 電木板 (未有機會出鴨記買),現在硬膠盒仔與底座(支架)之間,仍然用亞加力膠板(手頭只有呢塊板可用),
    修改後的 IEC 板本,不知是否仍需換電木板呢 ?

不知這樣修改,是否師父所指的呢

01 針接 IEC - 更改為硬膠盒.jpg

02 針接 IEC - 銀線壓平.jpg

03 針接 IEC - 完成.jpg

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
YYSKY + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

john.cwk 發表於 2013-6-6 03:48
已跟師父要求修改了以下項目 (見師父和自己都覺得 IEC 較好  所以只針對 IEC 作修正)

1. 用硬膠 ...

電木板鴨記無得賣,要廣東道至買到,

IEC 膠盒開孔,範圍細唔一定要線鋸的,圍住邊不要的部份鑽排1分孔再cut錯平至大細剛好就是,用膠易做好多,正式使用15分鐘要感覺針座溫度,若無變化為合格,一小時後再試都無升溫咁就OK啦。

高級玩家

YYSKY 發表於 2013-6-6 07:03

IEC 膠盒開孔,範圍細唔一定要線鋸的,圍住邊不要的部份鑽排1分孔 ...

明白了,唔該晒師父

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

john.cwk 發表於 2013-6-6 10:50
明白了,唔該晒師父

對銀㕚仔做得好靚,咁樣打雙過電應該無大問題,留意這點,除此之外其他問題不大。

高級玩家

YYSKY 發表於 2013-6-6 07:03

IEC 膠盒開孔,範圍細唔一定要線鋸的,圍住邊不要的部份鑽排1分孔 ...

針座溫度測試合格啦!  

齋摸支母針都驚唔夠清楚,我連插入母針果支 1mm 單蕊銅(公司用來綁防煙門,我剪左小小來用... )

都檢查埋,沒有溫度,經過千山萬水... 終於可以用啦    好感動!

紅腸和 IEC 座放左係公司,駁緊我用既電腦 Mon,我個 Mon 每日開 12 個鐘以上,
當煲下條線 (雖然唔知點解要煲    見人煲 ... 又學人煲下...  )

高級玩家

YYSKY 發表於 2013-6-6 11:24
對銀㕚仔做得好靚,咁樣打雙過電應該無大問題,留意這點,除此之外其他問題不大。 ...

個鉗一壓出來... 條銀線就是這樣子了     不關我事的

若不是師父話要壓平,我想也沒想過... 可將銀線壓平來擴大接觸面,師父係得既!  

成個實習,我覺得最難係落錫    每次落鍚前都要練習好多次,但總不免有點點燶  

我已經試過用 30W、60W、70W(250-450度) 辣雞... 好難對付!  

今日 lunch 去公司附近間電子五金,又買了支 21W(420度) 來試,好似好少少...

今次唯一落錫較成功的... 只有電線頭,師父之前要我將母針接線位用錫包圍往,我也不知
練習了多少次    慢慢有點變成習慣了揸往支辣雞打圈,隨後落鍚到電線頭就打起圈來了
在線頭最前端約三分一長度位置... 打了一層好似無落過鍚的鍚包圍線頭,這樣就沒有燶了
阿彌陀佛!

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

john.cwk 發表於 2013-6-6 19:13
針座溫度測試合格啦!   

齋摸支母針都驚唔夠清楚,我連插入母針果支 1mm 單蕊銅(公司用來綁防 ...

咁樣煲線法都被你諗到,服咗你啦。

正式使用未呢?

獨立出個報告嗎?

高級玩家

YYSKY 發表於 2013-6-7 00:40
咁樣煲線法都被你諗到,服咗你啦。

正式使用未呢?

還未正式使用啊!  我諗往換番條好 d 既銀線      包番熱縮管後才用

報告應該出不到了,對不起啊師父!   因為我還沒法可以用 3 個不同

電源線的組合方式 (「原廠線」 VS 「紅腸」 VS 「IEC+紅腸」) 出到同
一個畫面來作比較。
若單憑肉眼去看,我還未能看出三者的分別,可能我就係傳說中的目眼了

師父,好多謝您一直的耐心指導,沒您便換不了 TV 電源線,真的很感激您!