設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Momogo

[討論] 不吐不快...影音舖態度

高級玩家

上樓上鋪原則 :  跑馬賭波食飯時間咪上,

唔係一定西面.

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實呢度每一位師兄前輩都係為左開始呢份興趣而硬著頭皮去問去睇去試聽.....
要踏出第一步都唔係易事....咁樣只會令新手覺得上影意舖就等同要幫襯....
就係因為咁樣而導致各住師兄前輩只好繼續係呢個谷度分享各樣心得及用家意見了

要再次引用ilavbnm師兄的金句:
做生意當然要成本啦...喱樣我相信大家都明...亦無人反對
不過:
今天的熟客...即係昨天的生客
今天的生客...可能係明天的熟客
無生客又何來熟客?
今天運吉...唔代表明天都運吉
留到個好印象比個客...令到個客記得你...已經係賺錢的第一步

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

carcarman 發表於 2013-5-14 11:35
:各位友好,農埸的主人便是農夫喇。
亦即是在旺角栢裕商業大厦16樓的悠揚音響囉。
死火,,, ...

些些Carcarman師兄

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實生客熟客呢D道理, 嗰D鋪既SALES點會唔明白, 個問題係點解仲要咁對D客呢? 都係"機會成本"問題, 實際原因我唔知, 但我會用其他現象去思考. 呢D鋪頭我十幾年前已經BLACK LIST咗, 點解仲可以生存到而家呢? 即係佢地做生意既手法係合乎香港營商模式, 否則已經俾個商場淘汰咗9世啦, 咁先維持咁既服務, 有晒經濟效益. 至於做顧客既, 永遠都係站係自己既利益角度去"要求", 但呢D"要求"又合唔合乎香港營運模式呢? 緊記係香港做生意, 係非常現實, 冇錢賺就即OUT. 人地同同胞做生意, 乜都唔駛問, 就話要幾多部, 仲要現金找數, 而香港一般人, 都會問多幾句, 有冇分期呀, 有冇野送呀之類, 呢D環境, 大家又會唔會揀客做呢? 我而家只有無奈接受, 唔會去問野, 自己做足功課先去購物, 啱價就即買, 大家都"開心".

大家都係為咗生存, 只係大家睇野既角度唔同, 大家都係為自己既利益"行先", 冇話誰對誰錯.

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我每次去差不多都有咁樣感覺,唔知點會變成咁樣?買HIFI聽係唔同買棵菜的哦?
唔知道?什麼時候會改變,希望越快越好啦,,,

銀級玩家

faihim 發表於 2013-5-12 18:42
幾年前,去德發地庫睇naim前後級,我問佢實價幾錢?佢答~"你係買我先講比你聽"
響香港玩音響,點解要受到呢d咁 ...

而家都係咁...
我買NAIM 5I-2...我問幾多錢,又係話你買再講個實價
我都唔知點解
但冇計,果到係最平...

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

mattzxc 發表於 2013-5-14 17:43
而家都係咁...
我買NAIM 5I-2...我問幾多錢,又係話你買再講個實價
我都唔知點解

呢D咪係佢地做生意之道囉. 誰是誰非冇所謂, 最緊要有"效益"地"生存".

新仔玩家

buy Apple better~!!

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

mattzxc 發表於 2013-5-14 17:43
而家都係咁...
我都唔知點解

Ching,最終都是幫他買?與代理相差多少?

銀級玩家

RYeung 發表於 2013-5-14 20:39
Ching,最終都是幫他買?與代理相差多少?

都相差8XX左右....