設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: karsonkwan

[CAS音響] 國產DSD 解碼 - SABRE DA8 DSD 384KHZ 32bit DAC

星級玩家

其實天下烏鴉一樣黑,睇下日本av amp又話幾多幾多w,有幾好推力,大家心照啦,部份外國牌子 amp咁,d數據部份一係寫唔齊,一係用唔同手法去計,等d數據好睇d!
至於用‘國產’‘外國名牌’去比較其實唔係咁恰當!有小小本未倒置!
國內做假技術了得係事實,但我諗買野係睇‘公司’商譽多d,香港買野夠好似好有信心啦,d‘不良’藥房、海味、影音店咪一賣假野!!

評分

參與人數 2威望 +19 金錢 +19 收起 理由
komiya + 9 + 9 絕對認同
Wilmer威馬 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

Arcam cd37(ClearerAudio Copper-line PC, QED Signature Audio S RCA)
Plinius 9200(威馬k2m PC, MPF)
MA RX6(QED Revelation bi-wire SC)

進階玩家

eyebyeye 發表於 2013-4-28 14:54
"單端(one channel ?) @ 600 ohm 有70mW 好像已是很好的表現。" My God!!

早前不是已舉了一例, Asus E1 ...

較細的 headphone impedance 需要headphone amp 較大的輸出功率。
吾信?你可以看看這個列表: http://headwize.com/?page_id=550

600 ohm headphone 比100 ohm headphone 需要較小功率.
我只是略略看一下,列表中的headphone, 阿龍果隻DAC 個耳放都可以推到。

為何Phonitor 做相反spec, 咁就吾知
我猜想可能是迷惑人的marketing gimmicK。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Wilmer威馬 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

簡約唯美主義者

高級玩家

華山派劣徒令狐冲

kvic 發表於 2013-4-28 15:42
較細的 headphone impedance 需要headphone amp 較大的輸出功率。
吾信?你可以看看這個列表: http://hea ...

Kvic兄, 好想知道你有無玩耳筒或者用緊乜耳筒, 其實再浪費時間都無謂, 行動最實際, 如果你有大size耳筒, Sennheiser HD650又好, Beyer DT990 / DT880(600ohm)又好, AKG701/702又好, 揾個大轉細插, 插入去你部iPod, 筆電或者手機都得(尼d機都有幾十個mW輸出架), 聽真下, 再插入一部不要太差的耳放又聽下, 咁你就明架600ohm嘅耳筒係咪需要少d功率黎推架啦...哈哈!

如果你係有玩耳筒嘅而你又聽到無分別,咁就要恭喜你一聲, 你可以省下不少買耳擴錢,而且可能閣下已經得道了...

睇黎全世界果幾百萬用緊耳擴嘅儍佬(包括小弟)都好有問題!

http://headwize.com/?page_id=160#imped

Impedance: A measure of headphone load on an amplifier and stated in ohms. This factor is less important with solid state amplifiers, which can drive most headphone impedances, but can be significant with tube amplifiers, which are more sensitive to load impedances. Both consumer and professional headphones generally have impedances of less than 100 ohms. There are professional models rated at 200 ohms or more to minimize loading effects on distribution amplifiers which are often drive a whole bank of headphones at one time. Be aware that very high impedance phones may require more power – on the order of Watts instead of milliWatts.

好啦! 好啦! 我唔再回應啦, 尼個post主要係講DSD DAC, 無謂再宣賓奪主, 不停講耳擴...日後若有相關貼子再討論吧...
不應迷信科學但不可不相信科學。

銀級玩家

karsonkwan 發表於 2013-4-28 14:09
SABRE DA8 二手價應該冇咁高
國產都有分係咪山寨
麗磁,斯巴克,山靈係大公司

好多好似好大 o既名牌國產,實際規模唔係你想像中咁大,好多都只係搵其他剩做 OEM 單 o既大廠代工,有 d 什至只係得個唔對外開放拒絕來訪 o既 office,就算宣傳上出哂相,都可能只係影人地間廠做緊佢地張單果下 o既情况,好似我咁真正全程自主開發自設廠方剩係打自己品牌,反而就係我呢種幾千呎地方唔過 100 人 o既山寨廠。

星級玩家

cheapching 發表於 2013-4-28 15:30
其實天下烏鴉一樣黑,睇下日本av amp又話幾多幾多w,有幾好推力,大家心照啦,部份外國牌子 amp咁,d數據 ...

有做過生意既人就知道, 心照啦算啦~  唔通外國會把唔好果D野寫係個SPEC到,
例如: 可能Benchmark 可能就係搵小龍幫佢設計, 仲有係用再平D既料

佢個SPEC會唔會大大隻字寫住
***Made in china, Design in china and OEM by Yulong company with cheapness parts ***  講笑咋...
外國人奸得黎高過國內人好多, 人地有晒black and white 走既係法律"啦"同埋文字藝術 ....捉到都告唔到
(呢個係例子, 但我做IT二十年, 接觸既全部都會係最高層面既公司機密, 國內有好多好多好多好多客都係幫外國名牌做設計+生產) 個Designer?? 同我成日吹水... 我可以話係睇住佢幫XX牌Design個乜乜產品, 乜野都有呀.... 成間公司可能仲要係一個Designer, 見到一定會笑出黎....

小弟做左十幾年小生意, 都係呃左十幾年飯食, 大有大奸, 細有細奸, 無奸不成商, 小弟完全體會晒亦都可以好好咁發揮到出黎, 唔係點生存到咁耐

QNAP TS-469L / dCS NB
dCS Paganini DAC / Paganini Master Clock / 大草牌 10m Rubidium Atomic Clock
Audio Note M6 mk3 Preamp
Mcintosh MC452 Power Amp
JAS Audio Odin Speaker

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

不如樓主講下D聽感或者如何試玩啦. 其他奸唔奸商嘅野, 邊個揾邊個設計, who cares?

這個 taobao 上的 spec 都唔似係 Yu Long 本人(如果真係有咁嘅人)寫架啦. 好可能好似樓主講咁, "外判"左個taobao product description. 樓主都係唔好講咁多奸唔奸商的說話, 好似出街食飯都唔想入去佢個廚房啦.

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
karsonkwan + 1 絕對認同

查看全部評分

星級玩家

外國好多品牌貴D, 其實根本只用家比多D錢比佢賣廣告, 用料可能係同國內一樣.... 但因為大量生產成本仲平
但QC會好多國內品牌
dCS Paganini DAC / Paganini Master Clock / 大草牌 10m Rubidium Atomic Clock

星級玩家

kenneth_obee 發表於 2013-4-28 21:04
不如樓主講下D聽感或者如何試玩啦. 其他奸唔奸商嘅野, 邊個揾邊個設計, who cares?

這個 taobao 上的 spe ...

D spec 果D我都唔識睇, 我只係想知好唔好聽, 貴唔貴....

星級玩家

kenneth_obee 發表於 2013-4-28 21:04

這個 taobao 上的 spe ...

我未得閒上去試呀

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

karsonkwan 發表於 2013-4-28 21:04
外國好多品牌貴D, 其實根本只用家比多D錢比佢賣廣告, 用料可能係同國內一樣.... 但因為大量生產成本仲平
但 ...

其實產品定價不能很合理的去解釋, 簡單講, 有人買, 有錢賺就得, 消費者唔會想知, 也管不了.
呢件野, 真係要試過先知. 但我作為DAC用家, 我痳痳地LIKE有HEADPHONE AMP 的DAC, 因為我唔玩HEADPHONE. 佢加呢件野變左我焗住要俾多左錢...