設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: karsonkwan

[CAS音響] 國產DSD 解碼 - SABRE DA8 DSD 384KHZ 32bit DAC

星級玩家

說到這裡,祈望龍哥明白,「600欧:70mw  300欧:150mw  150R:280mw  32R:1W」這樣的表述是莫名其妙的。反之,由於耳機的阻抗值變化多端,更莫說在推動時會隨著頻率、相位等等因素變化,外國廠家祗標示在THD<0.003%下,耳放的最高輸出功率是多少瓦,不是更有意義嗎?

前面的回貼上小弟也說過,行內人不會這樣寫耳放的輸出功率,一般會寫max output power = xxW,也舉了Linnenberg、SPL Phonitor等國際著名耳放廠家的寫法作為例子。龍哥有否深切反思這些世界知名、商譽卓越的廠家為什麼會有不同的說法,卻捧頭便說:「不標實際輸出功率而只標最大輸出功率實際上是在偷換概念誤導消費者的做法」呢!?

1. 唔洗莫名其妙,你見識少o者.
你睇睇passlab同krell既manuals,
人地都係o甘寫: 8ohms 30w, 4ohms 60w,; 8ohms 300w, 4ohm 600w, 2ohm 1200w.
nelson pass同dan d'augustino應該算係"行內人"掛.
你有冇諗過點解人地要o甘寫?
因為大部分amp個power supply,
都唔可以做到當impedance低一半時,
出到double既電流.
一般8ohm出100w既amp,
去到4ohm時只係出到140~180w左右,
因為power supply既"水塘"唔夠大.
可以power double up的而且確係strong point,
係我都一定會寫,
你可以唔buy,
但唔可以話人錯.

2. 小lung(小弟唔認識佢)計power計得清清楚楚,
又冇離題,
只係把140mw寫錯做150mw而已.
睇唔到佢點"偷換概念"喎.
反之,各下一直都冇說服人,
點解high impedance要high power,
就推出一堆slew rate, phase shift...
其實叫人反思之前,
都可以問下自己反思左未o既.

DIY Dual Mono Balanced R-2R DAC
DIY Low Noise Balanced Preamp
DIY 200W Mono Blocks
Audio Physic Tempo 25
DIY Balanced Transformers
AKM based Audio Analyzer

新仔玩家

karsonkwan 發表於 2013-5-9 18:12
唉。。。我都唔明你地講乜,是但啦。。。反正好唔好聲又唔可以欧姆定律計到出黎
龍兄。。。我就係果日回 ...

原来是您,欢迎您回乡证办好后来我公司试听,也同时欢迎香港的朋友组团到我们这里来试听,
公司里有音箱系统试听,还有各种耳机,当然少不了好茶!

关于输出功率,可能是解读有误,我们标的是最在各个阻抗下的最大不失真平均功率.而不是哪一个阻抗需要多少功率.此事到此为止.不好意思了!

我在玩的其中一个系统 IMG_7728.jpg

星級玩家

bh7ohl 發表於 2013-5-9 19:46
原来是您,欢迎您回乡证办好后来我公司试听,也同时欢迎香港的朋友组团到我们这里来试听,
公司里有音箱系统 ...

bh7ohl兄,
在設計這部dac時,
有沒有比較過xmos跟amanero作usb介面?
各自有何的優點/缺點?
DIY Dual Mono Balanced R-2R DAC
DIY Low Noise Balanced Preamp
DIY 200W Mono Blocks
Audio Physic Tempo 25
DIY Balanced Transformers
AKM based Audio Analyzer

新仔玩家

johnme 發表於 2013-5-9 19:54
bh7ohl兄,
在設計這部dac時,
有沒有比較過xmos跟amanero作usb介面?

XMOS,CM6631,VT1731,TE8802,等我在我手上都有多个不同的版本,也有试过开发应用,使用这些方案的成本比amanero更低,用起来要更灵活.
但后来试用amanero经过充分的对比才决定使用它.而且我们和amanero进行合作调试专门针对ESS9018进行优化.搭配ESS9018使用很好.
至于对比的优缺点我不方便讲多,报歉.

关于300欧150mW,因为是实测值,功放输出功率是非线性的,失真度的带载特性也是非线性,所以和计算值会有小偏差.

高級玩家

華山派劣徒令狐冲

johnme 發表於 2013-5-9 18:42
High impedance device needs HIGH VOLTAGE SWING (P=V2/R) not high power;
however, it draws less CUR ...

Dear Johnme,

I agree with your statement that "High impedance device needs HIGH VOLTAGE SWING (P=V2/R) and less current to drive", vice versa, low impedance headphone needs low voltage and high current.

Since P=V x I, in order to maintain the same listening sound level compare with low impedance headphone, we have to turn up the volume (thus increase the output voltage), that means what? It means at least same power for driving low impedance headphone is required to drive high impedance headphone. However, the proportional voltage increment need to achieve the required listening sound level may be a bit higher practically.

Please read my previous sentences carefully, what I queried from Siu Lung is that,
the power needs to drive high impedance headphone is not much less than low impedance headphone, but at least the same or a bit more.

Wish this explanation is clear enough for understanding.
不應迷信科學但不可不相信科學。

高級玩家

華山派劣徒令狐冲

johnme 發表於 2013-5-9 19:39
說到這裡,祈望龍哥明白,「600欧:70mw  300欧:150mw  150R:280mw  32R:1W」這樣的表述是莫名其妙的。 ...

Johnme,如果你睇清楚我的回貼內容才漫罵便更有說服力!

1)我一路講緊headphone Amp無人咁寫,並唔係話HiFi Power Amp無人列出8ohm, 4ohm, 2ohm…的功率,點解你亂曬籠?知唔知有乜分別?head Amp有volume調output voltage而power Amp無架!我用Krell reference 100推Dynaudio Compound 4超過15年了,Compound 4爆起上嚟可以跌到1 ohm你又知唔知?

2)我邊段回貼care過阿龍哥寫錯150mW?我又幾時話過阿龍哥"偷換概念"?"偷換概念"尼幾個字係龍哥講架,唔通你姓「屈」嘅?哈哈!

做人fans都唔該你睇真d先好亂up,唔好無的放矢嘛!我一路無質疑過DA8的質素及推力,祗係不同意技術参數寫得不夠精明及專業。而這種表達方式最大的敗筆乃使人誤以為推高阻抗的耳機比推低阻抗的功率需求要低很多。講得咁簡單應該清楚了吧!?

其實係HiFi尼邊講head Amp真係嘥氣,這邊絕大多數ching都無玩head-Fi,都唔知有幾個人有興趣知我講乜。唉!罷了,退下火線,無謂阻人揾食。

星級玩家

我其實有幾點唔明!
headphone Amp同HiFi Power Amp分別係有冇volume掣!!咁同 合拼Amp分別係邊處呢???大家都有volume掣!
headphone Amp推headphone 單元 同合拼Amp推喇叭單元有乜分別?
Arcam cd37(ClearerAudio Copper-line PC, QED Signature Audio S RCA)
Plinius 9200(威馬k2m PC, MPF)
MA RX6(QED Revelation bi-wire SC)

高級玩家

華山派劣徒令狐冲

cheapching 發表於 2013-5-10 01:54
我其實有幾點唔明!
headphone Amp同HiFi Power Amp分別係有冇volume掣!!咁同 合拼Amp分別係邊處呢??? ...

上面講緊嘅係單功放,如果係integrate Amp當然無分別。因為Int. Amp一樣有volume可以調校,最終可以影响output voltage。但單功放不能改變output voltage。

雖然高阻抗耳機需要較少電流但卻需要較高voltage,此消彼長才可達到適當聆聽音量。所以說,推高阻抗耳機所需的功率,不會較低阻抗耳機小,甚至由於其他因素影响,更需要稍高一點點。

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

eyebyeye 發表於 2013-5-10 10:09
上面講緊嘅係單功放,如果係integrate Amp當然無分別。因為Int. Amp一樣有volume可以調校,最終可以影响o ...

佢都係一時心急是但寫所以寫成咁(其實係copy-and-paste錯左 ), 你何必阻住呢個post討論呢個DAC在HI-FI方面的應用?收手吧

高級玩家

華山派劣徒令狐冲

kenneth_obee 發表於 2013-5-10 10:25
佢都係一時心急是但寫所以寫成咁(其實係copy-and-paste錯左 ), 你何必阻住呢個post討論呢個DAC ...

kenneth兄講得啱,其實係阿龍哥未出現前,我已說了不應再在這條thread討論這head-Fi 耳放的問題了,遺憾後來又再被翻起,才不得不回應吧了!好像剛剛cheapching提出有關功放與耳放有何分別,我才被迫要回答他的疑問。希望Kenneth明白。

容我再說一次,小弟真不願再佔用這條thread了,懇請各位ching勿再為這話題貼文,以免小弟再被迫回應。若對此話題還有與趣作更深入探究及理解,小弟已於head-Fi那邊另開了一條thread,歡迎參與。