設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: karsonkwan

[CAS音響] 國產DSD 解碼 - SABRE DA8 DSD 384KHZ 32bit DAC

星級玩家

eyebyeye 發表於 2013-5-9 23:31
Johnme,如果你睇清楚我的回貼內容才漫罵便更有說服力!

1)我一路講緊headphone Amp無人咁寫 ...

事先聲明...我唔係, 或者未係龍哥FANS...之前我未聽過佢大名
QNAP TS-469L / dCS NB
dCS Paganini DAC / Paganini Master Clock / 大草牌 10m Rubidium Atomic Clock
Audio Note M6 mk3 Preamp
Mcintosh MC452 Power Amp
JAS Audio Odin Speaker

星級玩家

我一路講緊headphone Amp無人咁寫,並唔係話HiFi Power Amp無人列出8ohm, 4ohm, 2ohm…的功率,點解你亂曬籠?知唔知有乜分別?head Amp有volume調output voltage而power Amp無架!我用Krell reference 100推Dynaudio Compound 4超過15年了,Compound 4爆起上嚟可以跌到1 ohm你又知唔知?

你有自由鍾意點諗都得,
事實係咪O甘?

http://asia-pacific-india.beyerd ... er/DAT_A1_US_EN.pdf

DIY Dual Mono Balanced R-2R DAC
DIY Low Noise Balanced Preamp
DIY 200W Mono Blocks
Audio Physic Tempo 25
DIY Balanced Transformers
AKM based Audio Analyzer

星級玩家

bh7ohl 發表於 2013-5-9 20:25
XMOS,CM6631,VT1731,TE8802,等我在我手上都有多个不同的版本,也有试过开发应用,使用这些方案的成本比aman ...

明白.
看定價$6000,
還以為是用ESS9023.

另外一個少問題,
AMANERO原本設計是從USB取電的,
不知DA8的USB介面是否採用原設計,
還是另外由一組POWER SUPPLY供電?
DIY Dual Mono Balanced R-2R DAC

新仔玩家

johnme 發表於 2013-5-10 17:58
明白.
看定價$6000,
還以為是用ESS9023.

它不只是使用ESS9018,而且在各个环节上都下足了功夫.进一步了解可以看方框图

USB供电在不同的电脑端口声音会大不相同,这点我们肯定会考虑到,它是使用DA8单独的电源供电的.

星級玩家

kenneth_obee 發表於 2013-5-10 10:25
佢都係一時心急是但寫所以寫成咁(其實係copy-and-paste錯左 ), 你何必阻住呢個post討論呢個DAC ...

師兄,我係完全唔明白你所講??我冇打錯或‘copy-and-paste錯左’任何野!可否明確講清楚你想講乜野!謝謝!

Int. Amp既然同headphone Amp理論上係一樣!就如Krell s300i標示150 W  8 Ω 300 W  4 Ω,從來無聽過人話會誤導!唔通headphone 單元同喇叭單元Ω數係唔同計法!!

咁小龍兄用同樣標示方式錯係邊處??仲要用‘技術参數寫得不夠精明及專業’‘深切反思’‘中國人腦袋中落地生根’‘阻人揾食’等字眼,何況johnme 兄也提出有外國牌子都係用相同標示,難道因為係外國牌子所以就變得‘精明及專業’!
小龍兄來到香港討論區,遠來是客,無論錯對,討論理應客客氣氣,並不是出言不遜、指桑罵槐,怕只怕令人誤會香港人水準盡是如此!!

十多年前同三位朋友到新彊自由行,有幸結識一位來自廣東年輕女孩,合租一部四驅車遊,言談之間得知她大學學歷,經常出國公幹,難怪言談得體,落落大方!
直至晚飯之時,席間另一位香港人,與小女生間言談之間盡顯其個人性格,‘狗眼看人低、自高自大、無禮’,直至我地幾個出言直指其非,才肯停口!!
諗唔到十多年後今天,香港部份人水準依舊,我唔止唏噓,仲有小小感到羞恥!!

利伸:e..............我做乜要利伸,伸(月利)得唔得!!
Arcam cd37(ClearerAudio Copper-line PC, QED Signature Audio S RCA)
Plinius 9200(威馬k2m PC, MPF)
MA RX6(QED Revelation bi-wire SC)

星級玩家

bh7ohl 發表於 2013-5-10 20:45
它不只是使用ESS9018,而且在各个环节上都下足了功夫.进一步了解可以看方框图

USB供电在不同的电脑端口声 ...

謝謝回應.

選料的確不錯,
這個價位用piltron牛和ad797.

可否pm小弟何處(最好係香港)可以試聽,
另外,在港也有14天回家試聽嗎?

新仔玩家

johnme 發表於 2013-5-10 21:54
謝謝回應.

選料的確不錯,

可以从淘宝购买,我们发顺丰快递给您试听,2周内可无条件退款.

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

cheapching 發表於 2013-5-10 20:58
師兄,我係完全唔明白你所講??我冇打錯或‘copy-and-paste錯左’任何野!可否明確講清楚你想講乜野!謝 ...

師兄,我係完全唔明白你所講??我冇打錯或‘copy-and-paste錯左’任何野!可否明確講清楚你想講乜野!謝謝!

我指原來個產品description, 它只是照抄 ES9018 的 spec... 這不是指這個DAC的數據 ("THD+N小于0.0003%,动态133dB" 是9018 的, 不是這DAC 的, 它一定沒有這個數值). 不是指師兄.

新仔玩家

kenneth_obee 發表於 2013-5-10 23:29
我指原來個產品description, 它只是照抄 ES9018 的 spec... 這不是指這個DAC的數據 ("THD+N小于0.0003% ...

不要小看国产货,更不要对自已没信心.认为指标标高了就一定是假的(事实上确有不少机器是照抄芯片指标来蒙骗不懂的客人)
SABRE DA8的线性度实测,线性度包括了失真,噪声,分离度,动态等指标,实测-138dB

補充內容 (2013-5-11 00:20):
如果有疑问,欢迎专业人士进行测试,也可到我公司来用音频分析仪测给您看.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
obee + 10 + 10

查看全部評分

專業玩家

小弟只是路過
但講到耳機小弟自問比較熟了
這種spec寫法的例子隨便都數到幾個出來
嫌唔夠想再添d都得