設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: karsonkwan

[CAS音響] 國產DSD 解碼 - SABRE DA8 DSD 384KHZ 32bit DAC

銀級玩家

timmy 發表於 2013-4-27 17:39
威馬兄呢部嘢掂嗎

我剩係講果塊意大利 USB 電路板咋!唔係成部機

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

Wilmer威馬 發表於 2013-4-28 01:09
我講緊成件事,唔係你個人,只係順住個 post 咁啱引用你個回覆,希望唔好誤會   ...

我都係對事唔係對某一品牌
Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

高級玩家

華山派劣徒令狐冲

kvic 發表於 2013-4-27 22:27
眼兄可能一時快手誤會了
小弟吾識阿龍,不過佢身為一個engineer (我估), 不可能發生這種低級 ...

我唔識龍哥, 唔知佢係米Engineer, 我自己就係Electronics & Computer Engineer, 識睇電路圖架!不過唔係專攻電路設計,係跑糸統維護果邊,所以性喜尋根究底,乜都要講邏輯推理,故此我d回文貼子往往帶點技術因子,去引發深入探秘求真,觀察入微。尼個背景有一壞處,就係使人過於率直,不喜隨波逐流,容易開罪他人,今後請多多包函!

Kvic兄, 係55# 我無話祈望無限大輸出功率,邊有可能架! 我祗係話無人會咁寫耳筒輸出功率, 內行的一般會寫max output power = xxmW 或max driving current唧...因為玩開高級耳筒嘅人都知,300Ω / 600Ω耳筒必然係full size大動態,食電流食功率的怪獸。

W=I2R or I2=W/R, if W=0.07w, R=600, I=0.01(10mA)

唔該你話我知,10mA咁細嘅電流點夠力推600Ω耳筒呀! 其實我都唔信尼部機嘅Headphone部份最高輸出會甘差,佢應該祗係表達方式出左問題,阿龍哥寫600Ω時輸出功率祗係70mW咪捉蟲入屎x o羅!如果係真嘅, 尼部機揾李村長個女(你愛)買先得o勒。唔好怪我狂言, 如果阿龍哥係Engineer, 就真係犯左低級錯誤(唔識正確表達)...

你說得對, 電路設計上功率200w比功率100w嘅AMP可以開得大聲好多(唔係一倍),但係唔等於功率200w嘅AMP必定比功率100w嘅AMP好力,因為要睇埋彼此的後備功率,即係低失真下的最高可輸出電流量,可輸出電流量越高, 其Damping factor就越大,這才是該部AMP的真正推動力量。例如我以前用過的Krell Reference 100, 額定輸出祗有純A類100瓦, 但如果你打開尼部每聲道百幾磅嘅巨獸, 內裡無數的推挽對稱"大龜殼"功率管、超級供電大環牛、濾波電容,足以支持1500w持續A類低失真功率需要, Damping factor估計應在1000至1500之間。

其實道理一樣, 阿龍哥部機推600Ω耳筒時點此得70mW, 最高輸出電流應有百幾mA嘅...所以話佢嘅表達方式有問題Lor。
不應迷信科學但不可不相信科學。

高級玩家

華山派劣徒令狐冲

Wilmer威馬 發表於 2013-4-28 01:11
我剩係講果塊意大利 USB 電路板咋!唔係成部機

進階玩家

eyebyeye 發表於 2013-4-28 11:11
我唔識龍哥, 唔知佢係米Engineer, 我自己就係Electronics & Computer Engineer, 識睇電路圖架!不過唔係專 ...

眼兄有冇查看一些名牌headphone amp @600 Ohm的輸出功率?

單端(one channel ?) @ 600 ohm 有70mW 好像已是很好的表現。

另外,呢個輸出功率跟推吾推得育600 Ohm headphone 是沒有直接關係。

而damping factor 只是 headphone impedance 除 headphone amp impedance. 較高的數值可以更有效將 headphone amp 輸出電壓 變成 headphone 的輸入電壓,可能是你所提的力水。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
cheapching + 10 + 10 認同

查看全部評分

簡約唯美主義者

高級玩家

華山派劣徒令狐冲

我個人都好愛國,認同不應全部否定國產機,甚至歧視國產機;國產機中肯定有部份平、靚、正嘢,但國人、國貨良莠不齊,還未達到"普遍信任"的程度,採購尚需步步為營,倍加小心。手機及筆電用的後備電池我也買過不少,一句到尾抵用,無需與名廠貨硬比。正所為「食得鹹魚抵得渴」,好醜自己知就得啦!

那些對國產機要求苛克,又要平又要靚的朋友,我們也應體諒。試試面對現實,撫心自問下列問題。

1)「好事不出門,壞事傳千里」,生活在彼隣的特區港人,收風自比外國人更快更多,隔天就不難聽到有關國人為求速富,不擇手段弄虛作假的傳聞,在長期耳濡目染下,港人自然對國產機器的信心不足。而歐、日、美甚至韓、臺廠家均非常看重商譽價值,申訴及惩治法制又完善,故此,功能相若的國產機若售價非比別人平宜兩至三成,試問還剩下多少競爭力?

2)國產機的耐用程度、售後服務、升級、韌體(firmware)更新,是否較別人完善?

3)國產機若非比別人平宜,買家為何要承受日後頗低的Resell value?

祈望國人要痛定思痛,自強不息,盡快提升國際間的聲望…

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
obee + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

星級玩家

eyebyeye 發表於 2013-4-28 13:25
我個人都好愛國,認同不應全部否定國產機,甚至歧視國產機;國產機中肯定有部份平、靚、正嘢,但國人、國貨 ...

SABRE DA8 二手價應該冇咁高
國產都有分係咪山寨
麗磁,斯巴克,山靈係大公司
起碼香港有代理或Reseller

QNAP TS-469L / dCS NB
dCS Paganini DAC / Paganini Master Clock / 大草牌 10m Rubidium Atomic Clock
Audio Note M6 mk3 Preamp
Mcintosh MC452 Power Amp
JAS Audio Odin Speaker

星級玩家

dCS Paganini DAC / Paganini Master Clock / 大草牌 10m Rubidium Atomic Clock

高級玩家

華山派劣徒令狐冲

kvic 發表於 2013-4-28 13:20
眼兄有冇查看一些名牌headphone amp @600 Ohm的輸出功率?

單端(one channel ?) @ 600 ohm 有70mW 好 ...

"單端(one channel ?) @ 600 ohm 有70mW 好像已是很好的表現。" My God!!

早前不是已舉了一例, Asus E1的headphone輸出可以高達250mA嗎? 當然, 就算600 ohm耳筒都無可能需要用盡咁大電流, 怛就絕對唔係70mW或20mA果回事!

有關耳放的「額定」輸出功率,讓我舉些例子:

Asus E1是7W (雖然LME49600做buffer可有Max 250mA輸出,但無需列明,用得到就來取吧!)

LINNENBERG spa-1 是3.5w

以下是SPL Phonitor的Specification:
Power Amplifier
Max. Output Performance:
1.7 W (+32.2 dBm) @ 1 kHz and 600 Ω connection
360 mW (+25.6 dBm) @ 1 kHz and 30 Ω connection

(祗列出有關部份,請想想為何龍哥列的技術指標中,點解@32Ω有1W, 反而@600Ω祗有70mW...  )

我原本用SPL phonitor來推600ohm Beyerdynamic T1耳筒,已感不能盡慶。後來轉用Asus E1,當堂wow一聲!在大幅提升驅動能力下,T1的表現簡單判若兩人!無論細緻度、動態、聲場都表現得淋漓盡致。如果用臺祗有70mW的耳放去推…唉!我不敢想像。

Kvic兄, 如果你曾經有上述的耳擴比較經驗,定必明白小弟想說些什麽?

星級玩家