設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: pac

[電源線] 不祗是幾個牆蘇咁簡單(安裝獨立電源)

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

calcfwong 發表於 2013-4-24 00:25
ching 非常詳細和正確,壇中有好多專業意見參考。

其實我想話應該AI SW後才接線或加多條獨立MCB管新MCB ...

>ching 非常詳細和正確,壇中有好多專業意見參考。

>其實我想話應該AI SW後才接線或加多條獨立MCB管新MCB箱。

佢一條氣入,首先派比一個existing 的mcb 箱,再起呢個existing mcb 箱中的AI 制的incomming Tee返比一個新的MCB 箱,唔知佢條線用幾大,師兄講得十分正確,要加mcb/rcbo 作新箱的保護,如果新線的size 比existing mcb 箱的cable 幼,咁就真係會好危險,除時火災

>發生意外都有Sw可關。其實一般用家好少用低煙線,樓主用那牌子都0K,

其實只係買三卷線,價錢計返都唔係貴好多,總比買一條幾千蚊的power cord or 加埋哂d 咩filter 同isolation transformer 實際,效果亦明顯

>題外話一ching d mcb board接線手法,排位和label 好熟口面。

其實一般電器師傅都會有圖中的手工,因為呢個係標準要求,d 線要屈到好直,同埋要整齊,space 位再加blanking plate ,反而珠仔可以唔穿,除非個客係唔識野,以樓上的手工一定唔收貨,我真係第一次見有師傅可以有樓上果d手工,真係好求奇,難聽d 講,一個學師仔的手工都可以好過佢,雖然對樓主可能引起不安,但呢個係事實,因為有相為證,我亦都無誇大

題外話:

AV consultant 設計音響時,除左對電源有要求外,accoustic 同搵專人去攪setting 都好重視,有d 人起屋企玩av ,可以打開個窗,又或者開住個風扇,街外or 風扇的嘈音傳左入屋企,聽唔清對白,就話自己的器材唔好,但佢地無諗到戲院對NC 係有要求,無記錯好似30 定40,起呢個環境下,又聽唔清D 對白都幾難,但又真係無乜人會考慮ACCOUSTIC 同SETTING

見習玩家

ronan 發表於 2013-4-24 00:59

>其實我想話應該AI SW後才接線或加多條獨立MCB管新MC ...

- 樓主唔好意思,只想比小小建議和護及大家安全.如有不是,多多包涵
- 樓主用10mm sq..
- ching "一般電器師傅都會有圖中的手工,因為呢個係標準要求"
  可能你和我接觸d師傅手工正路.但好多都不合格.
   同早期抄業樓,趕起貨,又無人收貨,就出現那情況.
  如你交開政府job或甲級寫字樓等.你自然會對自己有要求.

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

>其實我想話應該AI SW後才接線或加多條獨立MCB管新MC ...

請樓主不要見怪小弟這樣的回覆,小弟未盡認同Ching這樣的講法,filter 同isolation transformer都有佢實際用途,因為就算你拉了獨立電,也並不代表你的電源是純淨的,有些舊樓更是電壓不穩,但只要加了電源處理器之後,你的電不會再chok吓chok吓,而且背景會更加零靜,這也是我大佬的親身經歷。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
plnl88 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

Optoma UHD65,Mr. Color A1U plus Player,Onkyo TX-RZ3100,Naim Nait XS2,Teddycap SE,FS:ProAc D20R,CS:ProAC Centre Voice,RS:Klipsch RP-402S,TS:MK Sound M-5,Sub:JL Audio F112 v2,Vertex 2

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

真係無乜邊個仿效 PAC 兄自制家中獨電 !

佩服 !佩服 !
Elac 249 & 241
KEF Q500 surround speaker
KEF T101 Atmos speaker
MK X10 Subwoofer
Yamaha CXA5100
Ediscreation 後級 7ch
Ediscreation HIFI HTPC
Panasonic 65VT60H
Rockna wavedream Dac
Modwright LS100 & KW

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

其實 PAC兄肯將自己既浩大工程作分享, 已經十分難得, 淨係呢份心意, 都已經夠哂分啦. 當然每件事又一定可以做得更好, 做得更靚, 但如果可以唔係用Challenger的方式去討論, 相信效果會來得更好呢!!!!!

PAC兄, 你係堅既, 你呢篇野唔上頭條等幾時~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

7萬

白鑽玩家

好勁

黃金玩家

小瑟 發表於 2013-4-24 12:29
其實 PAC兄肯將自己既浩大工程作分享, 已經十分難得, 淨係呢份心意, 都已經夠哂分啦. 當然每件事又一定可以 ...

釆~~真係大吉利是過你。。。。搞電搞到上頭條。。。。

:P

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

小瑟 發表於 2013-4-24 12:29
其實 PAC兄肯將自己既浩大工程作分享, 已經十分難得, 淨係呢份心意, 都已經夠哂分啦. 當然每件事又一定可以 ...

嘩!突然間受寵若驚,感動 我也知ching們的好意,我會叫師傅執番好些

評分

參與人數 1威望 +200 收起 理由
小瑟 + 200

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章

Ronan師兄!我send左pm俾你!可否幫幫手!
D-Box & Crowson Motion System
JVC Laser 8K HDR DLA-NZ9
madVR ENVY Extreme MK2
oppo UDP-205/PS5/Xbox Series X/Apple TV 4K 3rd Gen
Trinnov Altitude 32-1624
JL Audio F113v2
Procella Audio P5 P5V P6V P8 P

鑽石玩家

pac 發表於 2013-4-22 16:09
CHING你講得對,假天花就是這樣用,想當年開始玩投影機,由於還未整假天花,所以所有線也是明線,覺得很難睇, ...

正喎!連假天花都自已DlY,勁