設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: pac

[電源線] 不祗是幾個牆蘇咁簡單(安裝獨立電源)

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

勁爆分享.
謝謝.

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

toysonline 發表於 2013-4-26 00:16
ronan師兄:
請問如果從新装修,應如何分電箱安装供電給Av。
如好似摟主後加獨立电箱,又應,如何較好呢?{: ...

新裝修的話我會有以下的建議

1. 用non-split bar 的mcb 箱,插座circuit 用rcbo, 不要用一個RCCB 管哂所有插座的電路(即split bar 果隻)

2. 用32A RCBO 行RADIAL CIRCUIT ,電線用4mm sq. or even 6mm sq. ,視付屋企有冇地方穿,一個circuit 拖一個媽蘇,唔好用單蘇 ,因為一個媽蘇同一個單蘇的價錢只相差幾十蚊,因為貴的係人工,不是物料,所以用媽蘇係化算好多,到時可以只係插一位,另一個位唔插,做spare 都得) ,至於開幾多組circuit ,視付實際需要

根據法例,行明線一定要媽膠線,單支單膠線一定要行CONDUIT,並不是見唔到就可以用單支單膠線

3. 電線用英國線,最正係AEI, 其次係DRAKA, 最平就係PRYSMIAN,同埋要用XLPE or LSOH cu. cable ,因為max operating temperature 可以去到90 degree,力水好過PVC Cu. cable

4. 插座我建議用英式,因為力水較好外,電源質素亦都較穩定

以下個網有線電器材料的料資

http://www.nikcon.com.hk/

評分

參與人數 2威望 +16 金錢 +16 收起 理由
keng0902 + 6 + 6 一定要加分
toysonline + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

師兄,請問 MCB, RCBO, RCCB 有咩分別?如果電箱有位,係唔係用一個MCB, RCBO 接一條電線到牆插(牆插俾AV用),就係獨立供電?如果係,咁用MCB, RCBO會比較好,我對電唔係好認識,請指教。

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

cth516 發表於 2013-4-27 17:52
師兄,請問 MCB, RCBO, RCCB 有咩分別?如果電箱有位,係唔係用一個MCB, RCBO 接一條電線到牆插(牆插俾AV ...

>>師兄,請問 MCB, RCBO, RCCB 有咩分別?

MCB 是protect against overcurrent , 而overcurrent 當中包括overload 同short circuit

即當電路發生比正常大好多的電流時,而呢個大電流要維持一段時間,就會跳制

RCCB 是RCD 其中一種,RCD=水氣制,當有漏電時就會跳制,跟據法例非固定裝置要在0.2S內跳制,因為MCB 好難可以起咁短時間內跳制,所以要加RCCB ,當有漏電發生時,就會起0.2S 內跳制,因為AV EQIPMENT 係用插座,插座的電路是非固定裝置,所以要用一個RCBO or MCB + RCCB 作保護

RCBO=MCB + RCCB ,即一件東西同時間做哂MCB 同RCCB 的功能,當然價錢會較貴

住宅樓一般的都會split bar 的mcb 箱,用一個rccb 去保護幾個mcb ,好處是價錢平,唔好處係當有漏電時,所有經rccb 作保護的電路都無電,亦都因為d 電經過rccb, 再去mcb ,先會到插座,loss 大左,voltage drop 大左,力水自然會差左

rcbo 就唔同,一個rcbo 做哂rccb 同mcb 的功能,d 電經過rcbo 後就會插座,所以力水會好左

>>如果電箱有位,係唔係用一個MCB, RCBO 接一條電線到牆插(牆插俾AV用),就係獨立供電?如果係,咁用MCB, RCBO會比較好,我對電唔係好認識,請指教。

要視付師兄用的mcb 箱是split bar 定non-split bar type ,如果係non-split bar type ,起呢個exisitng 的mcb 箱中的space 位置,加多一個rcbo ,直接比av equipment ,已經係獨立電源

如果係split bar type ,都係起個space 的位置入加多個mcb 比av 用,都係叫獨立電源,但因為d 電首先經過rccb ,再去mcb ,力水無咁好,同埋所有插座的電路都係經呢個rccb ,電源可能會受影響

其實要得到獨立電源係非常之簡單,如果有個電路係比av equipment ,只要起呢個電路上,把non-av equipment 的電器取走,成個電路專for av ,已經係獨立電源了
XDXDXDXD

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
xxijixx + 10 + 10 精彩報告
pac + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

ronan 發表於 2013-4-27 18:17
>>師兄,請問 MCB, RCBO, RCCB 有咩分別?

MCB 是protect against overcurrent , 而overcurrent 當中包 ...

即係用RCBO比較好,師兄,請問我點知道屋企電箱係 split bar 定 non-split bar type?有冇圖片參考。謝謝。

星級玩家

ronan 發表於 2013-4-26 00:47
我唔係呢個意思

只係想講出新樓同舊樓供電系統的分別

師兄。。咁我如果而家我用緊條線比既電流係夠的話(雖然佢駁左好多其他野)
咁係唔係可以不用攪獨立線呢?
QNAP TS-469L / dCS NB
dCS Paganini DAC / Paganini Master Clock / 大草牌 10m Rubidium Atomic Clock
Audio Note M6 mk3 Preamp
Mcintosh MC452 Power Amp
JAS Audio Odin Speaker

進階玩家

ronan 發表於 2013-4-27 16:01
新裝修的話我會有以下的建議

1. 用non-split bar 的mcb 箱,插座circuit 用rcbo, 不要用一個RCCB 管哂所 ...

Ronan兄 , 睇完你既指導之下 , 其實我可唔可以做到以下既電路分佈呢?
來電入屋 > AI Sw > Rcbo x 3組 for AV & Rccb x 1組 ( 管多個MCB for 家電)
如以上假設可以做到的話咁我又要用邊款電箱(non-split bar or split bar ) 呢?
同埋Le個接法效果可以嗎?流失大嗎?
TV: Sony 40"HX750
AMP: Sony STR-DA5600ES
BD Player: Oppo 103
Speaker: KEF 2005.3
Subwoofer: Mirage MM8
Cable: AQ & DDL

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Ronan兄:題外問題,小弟發現屋企冷氣開關制(師傳叫燈曲 20A)並没有接水線(E),而係張两條水線互接.
請問是否正常??

星級玩家

tong1810 發表於 2013-5-3 01:28
Ronan兄:題外問題,小弟發現屋企冷氣開關制(師傳叫燈曲 20A)並没有接水線(E),而係張两條水線互接.
請問是否 ...

曲架掣有燈
QNAP TS-469L / dCS NB
dCS Paganini DAC / Paganini Master Clock / 大草牌 10m Rubidium Atomic Clock
Audio Note M6 mk3 Preamp
Mcintosh MC452 Power Amp
JAS Audio Odin Speaker

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

karsonkwan 發表於 2013-5-3 02:39
曲架掣有燈

曲架掣有燈<<<Yes,
But Why

>>>冷氣開關制(師傳叫燈曲 20A)並没有接水線(E),而係張两條水線互接????