設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: pac

[電源線] 不祗是幾個牆蘇咁簡單(安裝獨立電源)

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

jakal12345 發表於 2013-4-22 13:14
Ching拉左幾4組線?共12根?

是5組,合共11條,四組去影音群,因新牆插附近有舊牆插,所以水線共用舊牆插,每組拉少條水線,合共八條,但投影機那組就要拉三條了

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章

too too complicate!!!

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

sunday706 發表於 2013-4-22 13:04
其實D電係個電箱開始分流同係個插果係分流真係有咁明顯的影響嗎? 因為各器材耗電時也有波幅, 如每 ...

SORRY 這個問題我不懂作答,因我不是專業人士,我也是在各方面得知獨立電源的好處才去做,而事實上確有幫助

高級玩家

我也有拉過類似 ( 得一條友拉 ),
雙蘇 + Coaxial + Cat5e + Tel + Audio
廳三面牆各 3 x 3 蘇底 + 2 房各 3 蘇底,
不過我係拉來玩電腦野

這星期見各 Ching 如何玩電,已經大開眼界,
e + 見 Ching 竟然連電箱都郁埋,影音 Fans 玩電真係出神入化,佩服 !

白鑽玩家

john.cwk 發表於 2013-4-22 14:51
我也有拉過類似 ( 得一條友拉  ),
雙蘇 + Coaxial + Cat5e + Tel + Audio
廳三面牆各 3 x 3 蘇底 ...

其實駁電不難,要裝到隱藏而不影外觀先至難

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
vicken + 10 + 10 正到爆

查看全部評分

高級玩家

pac 發表於 2013-4-22 14:59
其實駁電不難,要裝到隱藏而不影外觀先至難

相信好多人都有呢個問題,你有假天花走線已整得非常靚,
我地呢 d 無計可施,只有用線管行明線,當睇唔到

Ching,你窗邊可隱藏電線黑色果幅,是什麼來的? 裝修時預先整定用來走電線既木槽 ?

白鑽玩家

john.cwk 發表於 2013-4-22 15:55
相信好多人都有呢個問題,你有假天花走線已整得非常靚,
我地呢 d 無計可施,只有用線管行明線,當睇唔到 ...

CHING你講得對,假天花就是這樣用,想當年開始玩投影機,由於還未整假天花,所以所有線也是明線,覺得很難睇,所以六,匕年前便自己動手做這個假天花,走線及美觀些,那幅投影幕的牆的一切也是本人所做,那條黑色用作走線的是新更換的鋁通,本是鋁色,噴上牙黑後用作走線用,原本那個位置是木板來的

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
xxijixx + 10 + 10
plnl88 + 10 + 10 利害!

查看全部評分

進階玩家

pac 發表於 2013-4-22 13:26
是5組,合共11條,四組去影音群,因新牆插附近有舊牆插,所以水線共用舊牆插,每組拉少條水線,合共八條,但投影 ...

完全明白.thx!!!!!!!
今個星期我都開下工先得.

白鑽玩家

jakal12345 發表於 2013-4-22 16:09
完全明白.thx!!!!!!!
今個星期我都開下工先得.

如果用老鼠尾水氣制,駁線有不同

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

因為免人工費,三千幾蚊就攪接掂,抵