設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

Q930B 2022 soundbar開箱 + QN900A 合奏

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
今次開箱最新2022版的Q930B, 重點在於第1次配置重型後置喇叭.  終於可以解決後置唔夠聲既問題.
新soundbar配合samsung電視的共同發聲功能都非常好.  整體的環繞聲比之前用的Q80R+細後置相差十分大.
Spacefit功能開左好似無乜分別, <~~如果有人知道點玩既請分享下.
在鴨記買左個後置喇叭掛牆架, 全金屬, 十分實淨.  再加左條5米電源八字線

鑽石玩家

三星玩樂勲章

xyz56789xyz 發表於 2022-5-31 16:55
師兄,我覺得Q950A Standard聲聽ATMOS啲重低音好實淨,但係surround / Adaptive 重低音就鬆晒,唔夠勁, ...

之前無線低音放ironman位置,距離梳化遠,力度係無震Pat效果,宜家放係後置喇叭(無線後置與座地後置)位,現在有震Pat效果,反覆一試,ADA係最夠力,但人声無surround咁開揚,反而standard係最薄,试下將低音贴近梳化,調校下各聲道音量會有提升作用,我宜家加埋震子,過瘾

評分

參與人數 2威望 +21 金錢 +10 收起 理由
xyz56789xyz + 20 + 10 師兄應該叫AVironman
manfai1229 + 1 會唔會震到貓貓彈起

查看全部評分

進階玩家

manfai1229 發表於 2022-5-30 21:34
多謝ching ,我都係有疑惑係出atmos 呢一部份,所以我都多手買左個chromecast with google tv ,唔知有無 ...

現時soundbar黎講應該samsung最好性價比.  電視就睇你自己口味啦.  我就為左QN900A既無邊框外型而買.  同埋試下個8K效果. 暫時都幾滿意.  我都係新手, 如果你都係初初玩, 就唔洗理電源線既問題先. 應該要再玩熟D先會識得有咩分別.

進階玩家

manfai1229 發表於 2022-5-30 13:39
CHING,我算係新手

現家只係用緊一條YAMAHA YAS306 SOUNDBAR ,岩岩訂左Q930,大概一個星期會有貨

ARC連接, 試下點燈ATMOS得唔得.
至於每個聲道的加減就隨你自己喜歡就可以啦. 中意人聲清D就可以調高中央聲道.  前後左右天空都可以獨立調校.  唔洗擔心後置唔夠力水環繞聲唔出, 今次Q930B十分夠力.  整個3D音場包圍感十足.

鑽石玩家

三星玩樂勲章

玩Soundbar係方便,但最煩係好多時會因接上其他器材,搞到斷Atmos,電視顯示的資料原本係三星Qxx(HDMl-eARC會突然跳去接收器(HDMl-eARC),甚至係三星Qxx(Wifi),除了第一組係玩到Atmos,其他都不是,我昨日又比SB玩,電視控制唔到SB声,有時電視同SB同時出声,又要搞CEC,又要逐個試,好煩,最後拔走所有,從新插一條eARC位,再逐樣試,仲要又熄机又开,煩到嘔

黑鑽玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

部機真係好靚仔,掛架貴唔貴? 想睇下5米電源線 ,另外後置諗唔諗住換埋電源線?

進階玩家

avsuperman 發表於 2022-5-23 12:08
玩Soundbar係方便,但最煩係好多時會因接上其他器材,搞到斷Atmos,電視顯示的資料原本係三星Qxx(HDMl-eARC ...

三星電視個晶片組真係好有問題, 所以搞到我都只可以用電視內置的app黎睇片.  用電腦駁hdmi時, 要關左earc+cec的功能.  非常之低能.  關左earc又唔能夠由電腦傳atmos訊號比電視再落返soundbar.

進階玩家

avgod 發表於 2022-5-23 12:11
部機真係好靚仔,掛架貴唔貴? 想睇下5米電源線 ,另外後置諗唔諗住換埋電源線? ...

掛架$320 一對. 另外再配羅絲轉入去個後置洞位.
電源線我都係是但買條8字線 ($35), 暫時未去到發燒級要買特別的電線.

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

我用緊q80,同佢分別大唔大呢?

進階玩家

wantai288 發表於 2022-5-25 08:15
我用緊q80,同佢分別大唔大呢?

我原本都係用緊Q80R soundbar 配埋後置.  換左Q930B, 後置環繞聲十分明顯. 如果你想改變後環繞既效果就有明顯升級.  前置既配置效果就差不多, 不過可以配合新電視做同步發聲

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

KinNg@G 發表於 2022-5-25 16:29
我原本都係用緊Q80R soundbar 配埋後置.  換左Q930B, 後置環繞聲十分明顯. 如果你想改變後環繞既效果就有 ...

想問下新一代個subwoofer如何?
夠力嗎?

進階玩家

rockyw 發表於 2022-5-25 22:22
夠力嗎?

我比較少著重低音效果.  我set 0, 無加無減.  覺得三星既低音只係普通可以好大聲.  新版既好似比Q80R既低音仲弱D,  唔知洗唔洗再煲多一排先可以聽出有料到.  之前有用過yamaha既YSP2700, 覺得果套低音組合好D.  如果開大力D可以震到入心口果種穿透力既低音黎.

鉑金玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

rockyw 發表於 2022-5-25 22:22
夠力嗎?

Q930b 個 subwoofer 係用之前 Q950a  個 subwoofer