極地雪 發表於 2021-2-17 02:16

hebronho 發表於 2021-2-16 15:21
小弟有兩個問題想請教一下大家:

1) 宜家個Smart control app 一直提示我,要將個 source sound setting 由 ...

試下將HDMI 插去 HDMI 2 ,因為HDMI2 先支援ARC

ngong 發表於 2021-2-17 09:22

在使用PS4上我發現把原本設定hdmi聲音輸出由pcm改為dolby,會較少機會有畫沒聲情況出現!

hebronho 發表於 2021-2-17 18:55

極地雪 發表於 2021-2-17 02:16
試下將HDMI 插去 HDMI 2 ,因為HDMI2 先支援ARC

謝謝極地雪師兄,宜家播Atmos 片個Codec 唔再係pcm了。
咁其實如果我部電視機無earc 得arc, 係未會影響條soundbar 既效果?同埋將Apple TV, PS, Blueray 駁落去soundbar ,再soundbar駁落去電視既arc 係最理想既接駁方式?

極地雪 發表於 2021-2-17 19:37

hebronho 發表於 2021-2-17 18:55
謝謝極地雪師兄,宜家播Atmos 片個Codec 唔再係pcm了。
咁其實如果我部電視機無earc 得arc, 係未會影響條 ...

我用緊LG C8P都無eArc 得ARC ,未試過插earc 所以我答你唔到{:6_162:}

herofranky 發表於 2021-2-26 18:54

最近都入手咗 Ambeo , 仲買埋 KEF62 , 不過唔係好識Set , app入面有一項叫室內校準增強。
當開既時候 , 隻拾仔無乜反應 , 當關既時候,拾仔又勁過頭 , 想問你地有無開哩個功感?

極地雪 發表於 2021-2-26 22:05

herofranky 發表於 2021-2-26 18:54
最近都入手咗 Ambeo , 仲買埋 KEF62 , 不過唔係好識Set , app入面有一項叫室內校準增強。
當開既時候 , 隻 ...

AMBEO SMART CONTROL APP 我有開room calibration enhancement ,

係APP 入面既SUBWOOFER 可以隨自己喜好教返SUB 仔既DB 音量

herofranky 發表於 2021-3-9 19:48

想問有無用家試過突然所有嘢都有畫無聲?
換過hdmi線都同樣有畫無聲,
但用藍芽聽歌又無問題,唔通要維修?

極地雪 發表於 2021-3-10 13:45

herofranky 發表於 2021-3-9 19:48
想問有無用家試過突然所有嘢都有畫無聲?
換過hdmi線都同樣有畫無聲,
但用藍芽聽歌又無問題,唔通要維修? ...

你試下先reset 個Ambeo soundbar 再由頭setup 過,可能會解決到一d 解釋唔到既情況{:6_136:}

TaylorSung@FB 發表於 2021-3-11 22:07

有無CHING由YSP5600轉AMEBO?

有升級感嗎?

EstherSzeto@FB 發表於 2021-3-13 08:05

可唔可以pm中環地址喔?c hing 🙂
頁: 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 [52] 53 54 55 56 57 58 59 60 61
查看完整版本: Sennheiser Ambeo Soundbar 打破傳統觀念,AV HT聲效新享受~

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。