蜜汁叉燒 發表於 2020-10-5 09:30

極地雪 發表於 2020-10-1 01:21
無試過8K , 仲用緊佢4K 個條咋~

咁即係好頂得吓喎.{:1_253:}

蜜汁叉燒 發表於 2020-10-5 09:31

pandaz0062 發表於 2020-10-1 14:33
我有條2.1版,用過都幾好.

都係好抵玩, 可以試吓.{:1_328:}

蜜汁叉燒 發表於 2020-10-5 09:32

DamienChu@G 發表於 2020-10-1 17:22
好似香港冇左個代理做,唔知關唔關事

CHING 個機點,係咪條片d聲有事?

好似係有代理, Price.com都搵到價錢, 不過model好似唔太update, 唔知新嗰新有冇.

個中置點搞都係蒙, 其實我重新cal過, 總共會掃頻8 次, 我記得每次都由最低掃到最高, 但而家第三下去到高頻會衰減得好快, 第四下仲突然cut咗一忽高頻. 咁睇嚟更加同個聲源冇關, 應該係出咗事.

其實買之前唔知, 近期睇AVS forum, 原來之前好多人都係咁樣出事... 早前都有師兄post過AVS forum用家講呢個問題.

當然, 如果有得續保最好... 不過隻野咁鬼大, 又重,要維俢都好煩.

極地雪 發表於 2020-10-5 11:08

好似係有代理, Price.com都搵到價錢, 不過model好似唔太update, 唔知新嗰新有冇.

個中置點搞都係蒙, 其 ...

我覺得同FIRMWARE 有關, 我發現在一個BUG,一時時發生~

開著左條SOUNDBAR之後,覺得D聲無咁出, 之後要按一下AMBEO OFF, 然後再 按AMBEO ON 返

所有包圍感又立即出返晒黎

蜜汁叉燒 發表於 2020-10-5 11:43

極地雪 發表於 2020-10-5 11:08
我覺得同FIRMWARE 有關, 我發現在一個BUG,一時時發生~

開著左條SOUNDBAR之後,覺得D聲無咁出, 之後要 ...

我又未試過咁, 我個問題好明顯, 連老婆都覺得個人聲好唔正常. 噚晚睇平時睇開嘅節目, 一男一女旁述, 老婆話佢兩個講野變到好似痴脷根咁.....

唔知點解, 有啲節目人聲係由左右喇叭發出嘅, 聲就會正常, 但一由中置發聲的話, 就會好怪.

twins97 發表於 2020-10-5 12:24

最近新屋會裝修,本來諗住整套5.1,但空間有限,唔想勉強,想問下呢支 soundbar如果和 Yamaha 5600 比較如何,我見貴近倍

蜜汁叉燒 發表於 2020-10-5 13:33

twins97 發表於 2020-10-5 12:24
最近新屋會裝修,本來諗住整套5.1,但空間有限,唔想勉強,想問下呢支 soundbar如果和 Yamaha 5600 比較如 ...

我冇特意比較過, 只係之前曾經見過舖頭開住5600嚟demo, 感覺上低頻唔會有Ambeo咁足, 同埋Ambeo 比到嗰種戲院嘅包圍感, 5600差好遠.

DamienChu@G 發表於 2020-10-5 18:21

個中置點搞都係蒙, 其 ...

Av forum 好多講用左差唔多一年就開似有人聲問題,如果關左ambeo mode 就冇事,佢地話可能係控制 ambeo個hardware有事,死啦,唔開買黎做乜??係外國大部份人話可以退貨換過支新,但就要留返個盒先做到,如果真係出事,你試下contact香港代理睇下佢有乜講?

極地雪 發表於 2020-10-6 01:13

DamienChu@G 發表於 2020-10-5 18:21
Av forum 好多講用左差唔多一年就開似有人聲問題,如果關左ambeo mode 就冇事,佢地話可能係控制 ambeo ...

如果係香港行貨一定包保養~ 呢樣我又唔擔心喎~~
好似PLASMA / OLED 電視機 咁就算你買咩型號,
係咪旗艦款都有機會出問題架, 最緊要有保養~

蜜汁叉燒 發表於 2020-10-6 11:52

Av forum 好多講用左差唔多一年就開似有人聲問題,如果關左ambeo mode 就冇事,佢地話可能係控制 ambeo ...

聯絡咗啦, 等緊德國覆香港. 似乎香港Sennheiser未遇過咁樣情況.
頁: 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 [42] 43 44 45 46 47 48 49 50 51
查看完整版本: Sennheiser Ambeo Soundbar 打破傳統觀念,AV HT聲效新享受~

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。