極地雪 發表於 2020-9-25 02:06

蜜汁叉燒 發表於 2020-9-9 15:59
小弟自5月購入Ambeo Soundbar初期做過兩三次Calibration後, 一直都冇再做過Calibration. 早期一直睇電視,...

正如你所講,真係好神奇,個一種包圍感令我耳界大開~
多謝你既分享, 好實用, 希望多D 用家可以分享下SETTING ,
可以用盡呢條SOUNDBAR {:6_149:}

極地雪 發表於 2020-9-25 02:08

jamesbond 發表於 2020-9-23 16:04
20000砌一set 5.1當然夠有餘,用soundbar通常係因為地方有限,如果夠位擺梗係用番5.1。 ...

乜砌一套5.1 玩到ATMOS 同DTS X 咩??{:6_168:}

蜜汁叉燒 發表於 2020-9-25 16:00

極地雪 發表於 2020-9-25 02:06
正如你所講,真係好神奇,個一種包圍感令我耳界大開~
多謝你既分享, 好實用, 希望多D 用家可以分享下SETT ...

佢嘅包圍感真係好好, 完全冇咗喇叭嘅存在. 話雖8字頭電源線插頭無定方向, 唔知各位師兄有冇兩個方向都插過嚟聽聲? 我試過係有分別嘅, 有一邊係好聲啲嘅.

極地雪 發表於 2020-9-25 16:11

佢嘅包圍感真係好好, 完全冇咗喇叭嘅存在. 話雖8字頭電源線插頭無定方向, 唔知各位師兄有冇兩個方向都插 ...

我想換電源線添, 香港有鋪頭賣個款美式電源線個價太誇張, 我唔方便開名, 唔想阻人搵食,
如果你有興趣, 我PM 你大家研究下, 睇下點樣訂返返黎{:6_195:}

DamienChu@G 發表於 2020-9-26 01:28

佢嘅包圍感真係好好, 完全冇咗喇叭嘅存在. 話雖8字頭電源線插頭無定方向, 唔知各位師兄有冇兩個方向都插 ...

我都對呢條soundbar好有興趣,請問睇戲時背後的聲音如何,因為好多網上評測佢atmos包圍感一流但分唔清楚或完全聽唔到背後的聲音?而我的梳化背係貼檣的,ambeo係靠後檣反射聲音的,如果係咁,咁咪大大影響背聲的效果?{:1_332:} 謝謝

kkchau@G 發表於 2020-9-26 01:57

極地雪 發表於 2020-9-25 02:08
乜砌一套5.1 玩到ATMOS 同DTS X 咩??

2皮野計過真係砌到套入門7.1,求其汁左個list mission lx1 2對2080X2=4160,lxc 中置=1780,jbl control x 一對=2380,subwoofer mission ms200 =2780,amp denon x1600h=3580,成套其實都係15000到,就係諗緊ambeo 係咪真係咁神,做到入門級7.1 效果,想砌套平平地爆下戲,當然soundbar 優勢係唔洗用咁多位置

極地雪 發表於 2020-9-26 02:35

kkchau@G 發表於 2020-9-26 01:57
2皮野計過真係砌到套入門7.1,求其汁左個list mission lx1 2對2080X2=4160,lxc 中置=1780,jbl control x...

AMBEO SOUNDBAR 當然唔係神啦. 第一個POST 我都有POST 過佢既缺點出黎~

其實玩影音既野無絶對既 , 如果SOUNDBAR無存在意義或者無效果,

就唔會咁多品牌爭住出~ 如果SOUNDBAR 唔掂既話~ 市場自然會淘汰SOUNDBAR 架啦.{:6_208:}

都開心share 下, 最近中環AVLIFE 有SAMSUNG Q950T SOUNDBAR 試, 我都覺得有驚喜~

Surround Sound Expansion 功不可沒~個種包圍感同埋立體感比起q90r 改善左好多~ 值得一讚~{:6_193:}

如果玩SOUNDBAR 唔介意多幾個喇叭同一個十仔既, SAMSUNG Q950T 都值得考慮{:6_222:}

極地雪 發表於 2020-9-26 02:50

DamienChu@G 發表於 2020-9-26 01:28
我都對呢條soundbar好有興趣,請問睇戲時背後的聲音如何,因為好多網上評測佢atmos包圍感一流但分唔清楚 ...

遇其只睇網上既人講, 我建議親身去試聽下~

我自己普通開NETFLIX睇驚天營救 同埋極速求生都感受到 子彈横飛,架F1 左穿右插, 從後爬頭既引擎聲~

只係我自己滿足收貨姐~可能好多CHING認為仲有好大改善空間呢~

可能試完後完全唔係你杯茶呢~ 正所謂鹹魚青菜,各有所愛~

因為每個人對聲音既要求都唔一樣~

DamienChu@G 發表於 2020-9-26 09:45

極地雪 發表於 2020-9-26 02:50
遇其只睇網上既人講, 我建議親身去試聽下~

我自己普通開NETFLIX睇驚天營救 同埋極速求生都感受到 子彈 ...

我有試過機,包圍感同音質好正,好似係戲院一樣,已經好有衡動,只不過當時只著眼左右同前面的聲音,冇留意背後,同埋皇帝位係放係房的中間。

請問CHING梳化係咪都係貼檣?定係離檣有段距離?

DamienChu@G 發表於 2020-9-26 09:51

極地雪 發表於 2020-9-26 02:35
AMBEO SOUNDBAR 當然唔係神啦. 第一個POST 我都有POST 過佢既缺點出黎~

其實玩影音既野無絶對既 , 如果S ...

三星近期的soundbar唔錯,q80r同q90r 賣得好勁,以為飛左Harmon kardon同佢調音會差好遠,個低音得唔得?同ambeo比如何?
頁: 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 [38] 39 40 41 42 43 44 45 46 47
查看完整版本: Sennheiser Ambeo Soundbar 打破傳統觀念,AV HT聲效新享受~

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。