michaela 發表於 2020-7-7 21:21

LkMan@FB 發表於 2020-7-7 14:25
收到~唔該C HING 不過我而家試左用XBOX入條BAR 但唔知係唔係ARC問題 佢SO係HDMI TV 我轉返去HDMI一之後,...

其實我嘅情況同師兄差不多,藍光機駁soundbar hdmi2,揀soundbar hdmi2時經常會跳回hdmi tv,但揀多一兩次就會正常,唔再跳返hdmi tv。另外睇完轉返睇電視就冇晒聲,要開其他hdmi device,再轉一次先有返聲😭

LkMan@FB 發表於 2020-7-7 21:38

michaela 發表於 2020-7-7 21:21
其實我嘅情況同師兄差不多,藍光機駁soundbar hdmi2,揀soundbar hdmi2時經常會跳回hdmi tv,但揀多一兩 ...

如果我而家睇電視係轉去光纖先有聲{:8_385:}

蜜汁叉燒 發表於 2020-7-8 13:41

LkMan@FB 發表於 2020-7-7 14:25
收到~唔該C HING 不過我而家試左用XBOX入條BAR 但唔知係唔係ARC問題 佢SO係HDMI TV 我轉返去HDMI一之後,...

你XBox入咗Ambeo SB, 你應該XBox一開, Ambeo SB自己會轉去嗰個HDMI 輸入㗎喎, 即係HDMI 1/2/3, 如果你Ambeo SB輸出係插去電視個ARC輸入.

你睇電視時, 即電視內置tuner 或內置App時, Ambeo SB先會轉去Ambeo SB個HDMI TV 嚟播電視回傳嘅聲.

不過ARC太煩, 成日出唔到聲, 我最後都係要用光纖去回傳電視聲.

我用Mic setup 過幾次都冇試過fail喎, setup時會唔會屋企有其他聲出現. 我家居環境都唔係理想, 一邊貼實牆, 一邊離牆超級遠, 觀看位置又係貼實後牆, 所以我都預咗唔會後面effect 好明顯, 間中有啲由後面出嚟嘅聲

蜜汁叉燒 發表於 2020-7-8 13:44

LkMan@FB 發表於 2020-7-7 21:38
如果我而家睇電視係轉去光纖先有聲

提多樣野, 我覺得Ambeo SB個軟件都唔係太穏定, 最初返嚟試好多setting, 最後佢直情ARC 回傳唔到聲, 點搞都冇聲出. 正當打算reset之際, 斷咗電一陣再插返, 點知咁就正常, 可能因為我用咗佢個快速起動, 結果佢冇真係熄機, 長期standby掛.

LkMan@FB 發表於 2020-7-8 14:21

蜜汁叉燒 發表於 2020-7-8 13:41
你XBox入咗Ambeo SB, 你應該XBox一開, Ambeo SB自己會轉去嗰個HDMI 輸入㗎喎, 即係HDMI 1/2/3, 如果你Amb ...

因為家中有老人家成日會睇電視, 所以我都關左個ARC了, 唔知係咪因為咁所以開親都係我人手轉, 因為2日都係咁佢開左電玩話左冇聲, 所以都費事搞了~唯有手動吧{:6_136:}
, 而個MIC TEST要搵日家中冇咩人先可以SET多次了, 其實開左佢個3D係好有包圍感{:6_139:} , 但總係覺得, 好似唔到唔到咁, 所以要搵日TESTING多次先~
{:6_127:}

LkMan@FB 發表於 2020-7-9 11:40

又有一事請教各用家, 我見大家睇有Atmos既電影時 sound bar既 display會出 ATMOS字, 但如果我而家用緊既4K UHD電視係冇HDR10 / Dobly Vision / Dobly Atmos的話, 只有XBOX ONE S+ambeo sound bar , 係唔係就算睇有ATMOS 既 Netflix電影 / 4K BD 都唔會出到ATMOS, 只會用到ambeo 3D 呢? ~謝謝

蜜汁叉燒 發表於 2020-7-9 13:26

LkMan@FB 發表於 2020-7-8 14:21
因為家中有老人家成日會睇電視, 所以我都關左個ARC了, 唔知係咪因為咁所以開親都係我人手轉, 因為2日都係 ...

Ambeo SB 應該見到邊個HDMI port有訊號入去, 佢就去轉過去嗰個.

我係EQ到推高咗foundation同mid-Low..唔係真係冇料到, 同埋boost 同standard感覺都有唔同. Boost空間感好大, 但好似唔見咗好多野咁....Standard空間感冇咁大, 但好似保留多啲細節.

蜜汁叉燒 發表於 2020-7-9 13:34

LkMan@FB 發表於 2020-7-9 11:40
又有一事請教各用家, 我見大家睇有Atmos既電影時 sound bar既 display會出 ATMOS字, 但如果我而家用緊既4K...

我係類似你情況, 我部電視唔支援 Atmos.

咁樣連接係出唔到Atmos,

Apple TV -> Ambeo SB (HDMI1)
Ambeo SB HDMI out - > X9000E (HDMI 3 ARC)

咁接就出到Atmos

Apple TV -> Ambeo SB (HDMI1)
Ambeo SB HDMI out - >X9000E (HDMI 2)

總之好似有一環唔支援Atmos就全部都唔出Atmos.睇電視用Optical 比聲音訊號去Ambeo SB 出聲.

LkMan@FB 發表於 2020-7-10 00:10

蜜汁叉燒 發表於 2020-7-9 13:34
我係類似你情況, 我部電視唔支援 Atmos.

收到,我再試試先唔該c hing{:1_328:}

Kantosee 發表於 2020-7-14 19:00

想問一下,如果有ps4 pro,用hdmi in 個soundbar ,出唔出到HDR?
頁: 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 [30] 31 32 33 34 35 36 37 38 39
查看完整版本: Sennheiser Ambeo Soundbar 打破傳統觀念,AV HT聲效新享受~

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。