蜜汁叉燒 發表於 2021-7-14 13:04

徐福 發表於 2021-7-13 16:54
最近入左Apple TV 4k,經怪獸線入AMBEO Soundbar,睇Netflix或itunes 電影時覺得人聲好似特別細聲咁,同時 ...

我用上代Apple TV 4K, 係Monster M3000銅線入Ambeo.Apple TV 除咗以DD+格式的Atmos會直通外, 其餘都解壓成LPCM輸出, 的確好多時都覺得佢音量係比BD/TV 直出5.1細聲咗. 但基本上係整體都細聲咗, 我就唔覺只係人聲細聲咗. 同埋唔知你有冇較過EQ, EQ 如果EQ郁過都會有影響. 你亦可以試吓將Clarity 加高, 人聲會出啲嘅, 不過薄聲咗. 亦都可以試試重Cal一次, 睇吓有冇幫助.

另外你聽音樂話正常, 有冇開Ambeo功能呢?

如果中置問題, 係中置變成冇咗高頻嘅, 好明顯唔正常嘅. 唔係細聲.

徐福 發表於 2021-7-14 17:52

唔該晒2位師兄!

人聲有時真係好細聲,背景聲又勁大聲,好唔正常...
回覆番師兄,聽歌有開Ambeo功能,好靚聲。EQ都有搞過下,但點搞人聲都係細,轉新聞模式都係細。

尋晚再試下,又有D奇怪發現,因為可以同時用電視遙控同Apple TV搖控控制AMBEO大細聲,我用電視遙控開大聲,個人聲竟然好似大聲番D。
之前都試過分別用電視遙控、AMBEO遙控、Apple TV遙控禁過大細聲,結果玩到無左聲,要熄機先正常番。

蜜汁叉燒 發表於 2021-7-16 14:47

徐福 發表於 2021-7-14 17:52
唔該晒2位師兄!

人聲有時真係好細聲,背景聲又勁大聲,好唔正常...

因為HDMI-CEC 搖控直通功能, 係可以用電視嘅音量鍵, 甚至播放, 暫停, 快速向前/向後, 正如你用Apple TV 4K個音量掣, 唔使用Ambeo個搖控去控掣一樣. 只於會人聲會大聲咗就冇特別為意過.

音樂模式個音色係平均啲, 冇電影模式咁誇張嘅高低頻同埋動態, 師兄有冇試過係Smart Control App入面試吓Movie mode 嘅Light/ Normal / Boost? 我印像中Boost 個人聲會出啲, 我用開boost, 個空間感大啲.

徐福 發表於 2021-7-16 15:06

蜜汁叉燒 發表於 2021-7-16 14:47
因為HDMI-CEC 搖控直通功能, 係可以用電視嘅音量鍵, 甚至播放, 暫停, 快速向前/向後, 正如你用Apple TV 4 ...

又好似無試過轉Light/ Normal / Boost,我都係用開Boost,廣闊D好FEEL D。

不過我覺得應該唔關EQ Setting事,係用左Apple TV之後先會咁,之前幾個月用開電視內置個APP都未試過有人聲小既感覺。

而且用左Apple TV入Soundbar之後,Soundbar再出唔到電視聲,終於明白之前其他師兄情況,仲要係點轉訊源HDMI 1 HDMI 2都無反應,ARC真係好高深...

可能真係用條光纖由電視去Soundbar算

蜜汁叉燒 發表於 2021-7-19 13:41

徐福 發表於 2021-7-16 15:06
又好似無試過轉Light/ Normal / Boost,我都係用開Boost,廣闊D好FEEL D。

不過我覺得應該唔關EQ Settin ...

如果淨係Apple TV 係咁,可以試吓唔用怪獸線, 換第二條HDMI,又或者Apple TV 電源線睇下有冇幫助。

我記得Ambeo係每個輸入可以獨立設定模式的, 每個輸入都可以唔同嘅Ambeo模式, 可以再睇一次個設定係乜。

ARC 呢樣係好煩人, 又唔係個個電視HDMI輸入都支援ARC, 我試過早期設定Ambeo時, 改得太多傻機, 點搞都出唔到聲, 最後甩電線, 過十零秒等佢放電後再插返電, 咁先正常出得返聲。 如果未試過, 不妨一試。

TakiTsang@FB 發表於 2021-8-9 11:58

極地雪 發表於 2020-4-13 08:50
CHING 好厲害

請問係都爹利街邊間店呀,小弟都想去試下.

TakiTsang@FB 發表於 2021-8-9 12:00

極地雪 發表於 2020-4-13 15:38
已PM

師兄可以pm埋我嗎?我都想去試下

KevinChan@G 發表於 2021-9-4 16:03

新入手想問問師兄,我剛入手Ambeo Soundbar 和 Sony X95J (水)。

琴晚裝電視,今朝裝Soundbar。

問題1: 剛裝好soundbar 時(earc 接Soundbar) 出到電視聲,AppleTV接Soundbar, 都出到哂聲。但download Sennheiser apps 後,app 叫我update firmware ( Important Update 咁話), 咁我就照Update, 完左之後,電視就係bar出唔到聲,但佢detect 正常,電視有顯示經AV出聲,但實際就冇經電視出嘅聲,包括NowTV(接電視HDMI)。請問有辦法解決嗎?

問題2: 電視同AppleTV(接Soundbar) 嘅Netflix 都出到Dobly Vision 但出顯示 只出到5.1,可以點set電視或bar先出到Dobly Atmos 呢?

萬分感激,多多指教🙏🏻

極地雪 發表於 2021-9-4 16:07

KevinChan@G 發表於 2021-9-4 16:03
新入手想問問師兄,我剛入手Ambeo Soundbar 和 Sony X95J (水)。

琴晚裝電視,今朝裝Soundbar。

試下成枝soundbar reset 一次

KevinChan@G 發表於 2021-9-5 01:16

極地雪 發表於 2021-9-4 16:07
試下成枝soundbar reset 一次

已試一次,”Reset 保留internet setting”, 一樣。
聽日試試完全Reset先。
頁: 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 [57] 58 59 60 61 62 63 64
查看完整版本: Sennheiser Ambeo Soundbar 打破傳統觀念,AV HT聲效新享受~

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。