設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 極地雪

[Soundbar] Sennheiser Ambeo Soundbar 打破傳統觀念,AV HT聲效新享受~

黑鑽玩家

Ambeo 效果都算係幾好,早前做咗兩樣嘢,係我不理想嘅環境當中,有好滿意嘅效果。第一樣係加咗個Furutech. 嘅NCF Clear Line 去拖板到,好明顯立體感加強咗,聲音細緻咗。第二樣係加咗個SVS 3000 Micro Subwoofer, 雖然 Ambeo本身就有唔錯嘅低音,已經比起一眾有 Subwoofer嘅 sound bar唔會失色,但去到一啲超低頻,都係缺咗啲,加咗Subwoofer後, 拆屋能力完全兩個世界,開細聲咗,但一爆起上嚟,係日光日白都驚比樓下投訴。而且可能Ambeo工作量冇咁高,聲音定位,方向感進一步好咗 。各位師兄有機會,真係都應該考慮吓加返個。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Tiramisub2046 + 10 + 10

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

最近入左Apple TV 4k,經怪獸線入AMBEO Soundbar,睇Netflix或itunes 電影時覺得人聲好似特別細聲咁,同時背景聲又好大聲,唔知有無師兄都會咁呢?好怕中招中置矇...但聽歌時又十分正常,唔知咩問題

銀級玩家

撐。Soundbar好方便、簡潔。

鉑金玩家

徐福 發表於 2021-7-13 16:54
最近入左Apple TV 4k,經怪獸線入AMBEO Soundbar,睇Netflix或itunes 電影時覺得人聲好似特別細聲咁,同時 ...

CHING,雖然我無用APPLE TV 4K,但幫你上網SEARCH 過,應該係APPLE TV通病:

https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=704&t=5875207
等跌價>>>跌價怕出新款>>>等新款>>>新款初出貴>>>然後又等跌價>>>....結果一直在等 :(

黑鑽玩家

徐福 發表於 2021-7-13 16:54
最近入左Apple TV 4k,經怪獸線入AMBEO Soundbar,睇Netflix或itunes 電影時覺得人聲好似特別細聲咁,同時 ...

我用上代Apple TV 4K, 係Monster M3000銅線入Ambeo.  Apple TV 除咗以DD+格式的Atmos會直通外, 其餘都解壓成LPCM輸出, 的確好多時都覺得佢音量係比BD/TV 直出5.1細聲咗. 但基本上係整體都細聲咗, 我就唔覺只係人聲細聲咗. 同埋唔知你有冇較過EQ, EQ 如果EQ郁過都會有影響. 你亦可以試吓將Clarity 加高, 人聲會出啲嘅, 不過薄聲咗. 亦都可以試試重Cal一次, 睇吓有冇幫助.

另外你聽音樂話正常, 有冇開Ambeo功能呢?

如果中置問題, 係中置變成冇咗高頻嘅, 好明顯唔正常嘅. 唔係細聲.  

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

唔該晒2位師兄!

人聲有時真係好細聲,背景聲又勁大聲,好唔正常...
回覆番師兄,聽歌有開Ambeo功能,好靚聲。EQ都有搞過下,但點搞人聲都係細,轉新聞模式都係細。

尋晚再試下,又有D奇怪發現,因為可以同時用電視遙控同Apple TV搖控控制AMBEO大細聲,我用電視遙控開大聲,個人聲竟然好似大聲番D。
之前都試過分別用電視遙控、AMBEO遙控、Apple TV遙控禁過大細聲,結果玩到無左聲,要熄機先正常番。

黑鑽玩家

徐福 發表於 2021-7-14 17:52
唔該晒2位師兄!

人聲有時真係好細聲,背景聲又勁大聲,好唔正常...

因為HDMI-CEC 搖控直通功能, 係可以用電視嘅音量鍵, 甚至播放, 暫停, 快速向前/向後, 正如你用Apple TV 4K個音量掣, 唔使用Ambeo個搖控去控掣一樣. 只於會人聲會大聲咗就冇特別為意過.

音樂模式個音色係平均啲, 冇電影模式咁誇張嘅高低頻同埋動態, 師兄有冇試過係Smart Control App  入面試吓Movie mode 嘅Light/ Normal / Boost? 我印像中Boost 個人聲會出啲, 我用開boost, 個空間感大啲.

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

蜜汁叉燒 發表於 2021-7-16 14:47
因為HDMI-CEC 搖控直通功能, 係可以用電視嘅音量鍵, 甚至播放, 暫停, 快速向前/向後, 正如你用Apple TV 4 ...

又好似無試過轉Light/ Normal / Boost,我都係用開Boost,廣闊D好FEEL D。

不過我覺得應該唔關EQ Setting事,係用左Apple TV之後先會咁,之前幾個月用開電視內置個APP都未試過有人聲小既感覺。

而且用左Apple TV入Soundbar之後,Soundbar再出唔到電視聲,終於明白之前其他師兄情況,仲要係點轉訊源HDMI 1 HDMI 2都無反應,ARC真係好高深...

可能真係用條光纖由電視去Soundbar算

黑鑽玩家

徐福 發表於 2021-7-16 15:06
又好似無試過轉Light/ Normal / Boost,我都係用開Boost,廣闊D好FEEL D。

不過我覺得應該唔關EQ Settin ...

如果淨係Apple TV 係咁,可以試吓唔用怪獸線, 換第二條HDMI,  又或者Apple TV 電源線睇下有冇幫助。

我記得Ambeo係每個輸入可以獨立設定模式的, 每個輸入都可以唔同嘅Ambeo模式, 可以再睇一次個設定係乜。

ARC 呢樣係好煩人, 又唔係個個電視HDMI輸入都支援ARC, 我試過早期設定Ambeo時, 改得太多傻機, 點搞都出唔到聲, 最後甩電線, 過十零秒等佢放電後再插返電, 咁先正常出得返聲。 如果未試過, 不妨一試。

星級玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

請問係都爹利街邊間店呀,小弟都想去試下.