yessunny166 發表於 2015-11-18 02:11

新手一名,希望各位比我擺位同setting既意見,助我升仙

小弟係新手級,爬左post76有兩三個月,今次第一次出post,希望籍ching比下意見,提升我既小影院質素。
   因於資金有限,器材同線材短期內都應該吾升級住。希望平有平玩,貴有貴玩。
      我想改善有3點:
1.喇叭擺位
2.amp 既setting
3.小零件 (例如釘腳)

器材(前中後置都係我阿爸好早之前買落)
Amp:onkyo 538(真係入門級)
Bdp:philipsbdp 5100
Sw: famous autio fa-sub8
前置: ar牌子(連spec.,同咩型號都吾清楚
中置:jbl (吾知咩型號{:1_338:} )
後置:ar牌子

全家褔

Amp auto set完
左前:-7db
右前:-8db
中置:0db
右後:-10db
左後:-8db
Sw:-4db
Crossover:150hz(無得個別喇叭set)

經過睇左post76甘耐,我有以下變化:
1.中置加左釘腳,四腳,三腳,都試過,最後發前面兩粒,少少傾斜向住人耳最出聲

2.後置喇叭抬高左,盡量高過人耳水平
3至於sw,我爬文之後,sw後面粒frequency扭到最大(150hz)- bypass,
問題:
1.有無人知我前中後係咩型号?
2.sw,無phase較姐係點?定我睇漏左,可以係其他方位較

3.其實amp入面既喇叭距離有無用,點解吾同我t喇叭 db,佢會有明顯套戲靜左音,有明顯係比我較緊野甘
3.amp同sw既frequency.set得岩吾岩?
4.擺位方面,有咩可改善
5.點可以再增強包圍感

samyiu 發表於 2015-11-18 10:13

yessunny166 發表於 2015-11-18 10:24

samyiu 發表於 2015-11-18 10:13 static/image/common/back.gif
師兄。我之前都係用famous audio 8” 同你一樣。frequency 最好去到“3點方向” 就算。音量最之去到“2點方 ...

三點方向姐係大約120hz?,2點方向,姐係比我原先十一點方向扭大啲?

wadee 發表於 2015-11-18 10:27

Av用甘多隻喇叭
個平衡其實好緊要
你中置0db前置就負7負8
負得太多可能會發揮唔到未入狀態
師兄試下全部喇叭加2db試下咩環境

yessunny166 發表於 2015-11-18 10:50

wadee 發表於 2015-11-18 10:27 static/image/common/back.gif
Av用甘多隻喇叭
個平衡其實好緊要
你中置0db前置就負7負8

甘咪同auto set好大偏差??
Ching我今日試下set曬-2db先

ykluk 發表於 2015-11-18 10:53

小弟試吓答吓樓主: {:9_434:}

就咁睇唔識睇, 喇叭背後應該有寫, 搵搵

2.sw,無phase較姐係點?定我睇漏左,可以係其他方位較
就咁睇你隻十仔應該無phase調教, 不過唔緊要, 如果真係要調教phase可以直接將十仔向90/180/270度方向郁

3.其實amp入面既喇叭距離有無用,點解吾同我t喇叭 db,佢會有明顯套戲靜左音,有明顯係比我較緊野甘
你宜家用既方法係amp既auto cal, 呢個係最啱大部分人用, 但未必啱自己~~ 如果你AMP係有得set每隻喇叭距離(最好將所有喇叭set做small), 你可以用尺度吓每隻喇叭同皇帝位距離, set好後就用音壓計(無實物就用apps)set音壓, 方法係將AMP既volume set做0db, 然後出test tone, 坐喺皇帝位將每隻喇叭既聲調到大約70-75db. 最後可因應喜好將中置set大1-2db將人聲對白再推出.

3.amp同sw既frequency.set得岩吾岩?
就咁睇你隻十仔size, 你set crossover做150, 隻十仔應該幾辛苦, 如果扭得太大聲仲可能會拍邊.....個人估計你可以先試分頻點喺120Hz, 然後試100/80, 聽吓邊個最啱自己.

1) 你個電視櫃應該幫唔到前中置做到防震, 可以考慮底下加黑麻石, 然後黑麻石同喇叭之間再加釘腳, 咁啲聲應該會實在啲.
2) 十仔隔離有個盒有可能會吸咗唔少低頻, 試吓拎走佢.
3) 後置可以既話用返腳架, 宜家咁樣放, 又震到阿媽都唔認得....單元向人耳位置就得, 唔使高過耳仔.

5.點可以再增強包圍感
set好啲同擺位著手就可以增強包圍感

enjoy~~!! {:9_421:}

hangson 發表於 2015-11-18 11:02

ykluk 發表於 2015-11-18 10:53 static/image/common/back.gif
小弟試吓答吓樓主:

學下野先.

2) 十仔隔離有個盒有可能會吸咗唔少低頻, 試吓拎走佢.    <===呢點原來咁緊要.{:6_158:}

wadee 發表於 2015-11-18 11:17

yessunny166 發表於 2015-11-18 10:50 static/image/common/back.gif
甘咪同auto set好大偏差??
Ching我今日試下set曬-2db先

不是-2db
是建議全部加2db
唔計十仔

MDLP 發表於 2015-11-18 11:40

就咁睇你隻十仔應該無phase調教, 不過唔緊要, 如果真係要調教phase可以直接將十仔向90/180/270度方向郁

師兄

過路撘一撘咀
個phase angle唔係咁解
太複雜唔講解
不過師兄隻拾仔同LCR同方向發射
個phase唔洗理佢都得

ykluk 發表於 2015-11-18 11:44

hangson 發表於 2015-11-18 11:02 static/image/common/back.gif
學下野先.

CHING唔好話學嘢咁講, 都係交流吓啫~~~ {:9_434:}

呢樣係小弟自己同去過一啲CHING家訪既經驗, 有時聆聽空間會有好多雜物喺喇叭隔離, 或者電視頂有個掛牆架, 可能會吸咗音或者阻咗啲聲走出嚟, 試過拎走佢之後, 再慢慢擺位, 的確啲聲係會走得好啲~~~{:9_423:}

有人可能聽完覺得似問米迷信, 但小弟始終覺得空間擺位係比起任何器材線材神品緊要, 試吓唔使錢, 又何況~~ {:9_431:}
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9
查看完整版本: 新手一名,希望各位比我擺位同setting既意見,助我升仙

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。