MDLP 發表於 2015-11-19 21:40

ykluk 發表於 2015-11-19 10:58 static/image/common/back.gif
大佬唔好叫小弟做大師, 小弟堅係新手仲學緊好多嘢~~~

小弟試吓講吓平時小弟會點樣最簡單set ...

呃過翻尋味

6. 拎起自己手機打開音壓計apps, 將電話放喺皇帝位耳仔位置;

舊款機有幾唔準就唔知
近代日本機個音壓就有一定準確性
因為音壓計唔似跟機個cal系統
將音壓、時間及EQ一併考慮
音壓計無頻譜分析
如果你有隻喇叭有個大谷峰
測出嚟音壓就會被呃大咗
以至負-dB負多咗

點解有d所謂歐美機
說明書會叫用家用音壓計
梗係啦嗰啲廠根本無花錢
好好研發做room acoustics
加上佢地用家地方大
音壓1dB跳
距離1尺跳
覺得都無所謂

MDLP 發表於 2015-11-19 21:41

yessunny166 發表於 2015-11-19 21:25 static/image/common/back.gif
又學到野

請加分

MDLP 發表於 2015-11-19 21:49

ykluk 發表於 2015-11-19 10:58 static/image/common/back.gif

. 然後係十仔, 先聽幾次同一段, 喺皇帝位前後大約每半呎聽吓, 睇吓邊個位"中"啲, 如果唔係皇帝位最"中", 咁可能要"呃"av amp

"皇帝位前後大約每半呎聽吓"
萬一摸到前面同sub仔相位啱
相對後置相位又會錯
加上分頻分到120Hz大部份低音去哂sub仔
一般用家會較難試出如何是"中"

MDLP 發表於 2015-11-19 21:54

yessunny166 發表於 2015-11-19 21:40 static/image/common/back.gif
我只吾係auto set 個陣時,我指係setup 較每個喇叭加減db個時係出pink noise,amp 既main volume都可以同 ...

咁就唔一定用75dB啦
70又得80又得85聾埋都仲得
其實目的係各聲道音壓一致啫
無音壓計無apps用耳仔聽都得啦

yessunny166 發表於 2015-11-19 22:39

MDLP 發表於 2015-11-19 21:54 static/image/common/back.gif
咁就唔一定用75dB啦
70又得80又得85聾埋都仲得
其實目的係各聲道音壓一致啫

小弟木耳,都係靠電話app尼量db
諗住都係set定一個main volume,用加減db尼決定

James1967 發表於 2015-11-19 23:24

{:8_377:} 感激不盡

ykluk 發表於 2015-11-20 11:25

MDLP 發表於 2015-11-19 20:57 static/image/common/back.gif
師兄又係我過路撘咀呃分

大師你想要分, 小弟實比你~~!! {:9_407:}

理論上的確係咁, 但小弟自己都試過好多種combination, 喺小弟屋企垃圾環境同設備, 仲有小弟木耳下覺得咁set係自己最鍾意~~!! {:9_421:}

所以我之前寫嗰陣話將分頻點先set 120Hz, 然後慢慢試其他Hz去聽自己最鍾意既感覺囉~~!! 小弟從來唔會覺得一個setting係會萬用, 自己多試多聽咁先搵到啱自己~~!! {:8_374:}

ykluk 發表於 2015-11-20 11:31

MDLP 發表於 2015-11-19 21:41 static/image/common/back.gif
請加分

大師教導, 感激不盡~~!! {:8_387:}

不如大師直接答樓主第一post既問題, 等小弟同大家學多啲嘢, 一定會加爆你分~~!! {:8_390:}

小瑟 發表於 2015-11-20 11:49

ykluk 發表於 2015-11-19 17:50 static/image/common/back.gif
終於都有個識用onkyo機既人答到樓主喇~~~   我call咗你好耐啦大王~~~~   ...

我尋日果炸野都只係搭巴士返家時有時間係手機睇下炸~~~!!!

小瑟 發表於 2015-11-20 11:52

MDLP 發表於 2015-11-19 20:57 static/image/common/back.gif
師兄又係我過路撘咀呃分

分頻點高於120同SUB仔現唔現形又冇一定既關係既, 果日我地係76-FriendClub SET 110玩, 試隻ATMOS新碟直昇機果段, 天花四隻喇叭只用KEF蛋仔, 連貫性非常之好, 唔知仲以為隻蛋仔出到果陣低頻呢~~{:6_176:}
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9
查看完整版本: 新手一名,希望各位比我擺位同setting既意見,助我升仙

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。