小瑟 發表於 2015-11-20 11:56

MDLP 發表於 2015-11-19 21:21 static/image/common/back.gif
希望可以再呃分

MDLP兄, 我個人覺得, 唔係隻隻機都一定用同一方法去運算個音場定位的, 講真, 以為玩ONKYO, 自己度尺係好正常既事, 係D新機真係好準先去到用尺度同CAL出來一樣樣我先開始冇用尺呢~~

講真, 有幾多機有PIONEER個MCACC咁多野做丫~~~

wadee 發表於 2015-11-20 12:41

ykluk 發表於 2015-11-19 17:50 static/image/common/back.gif
終於都有個識用onkyo機既人答到樓主喇~~~   我call咗你好耐啦大王~~~~   ...

原來我幫唔到手{:6_137:}

小瑟 發表於 2015-11-20 12:43

wadee 發表於 2015-11-20 12:41 static/image/common/back.gif
原來我幫唔到手

話時話, 樓主叫我地幫佢升仙, 我覺得我地唔係好做到.........{:6_179:}

樓主大人, 如果你問我, 你想升仙既, 會唔會考慮換左隻SUB仔付佢? 之後再換部有ATMOS既AMP, 再整多2隻天花喇叭, 你個位其實睇戲好正, 玩ATMOS 5.1.2已經好正~~~~

wadee 發表於 2015-11-20 12:47

小瑟 發表於 2015-11-20 11:56 static/image/common/back.gif
MDLP兄, 我個人覺得, 唔係隻隻機都一定用同一方法去運算個音場定位的, 講真, 以為玩ONKYO, 自己度尺係好 ...

其實我覺得個呎是喇叭去皇帝位個時間
不過佢用左呎顯示
每間屋左右牆未必一樣
喇叭去皇帝位(auto cal 咪)有直射有反射
左右牆唔一樣就會呎數唔同(時間)

所以我會信佢先
有問題先再微調

其實今代新amp cal出黎都好準了
除左十仔

wadee 發表於 2015-11-20 12:50

小瑟 發表於 2015-11-20 12:43 static/image/common/back.gif
話時話, 樓主叫我地幫佢升仙, 我覺得我地唔係好做到.........

樓主大人, 如果你問我, 你想升 ...

其實練仙都要由基本功練起
換器材唔等於升到仙

MDLP 發表於 2015-11-20 12:57

wadee 發表於 2015-11-20 12:50
其實升仙都要由基本功練起
換器材唔等於升到仙

不過…………無氈無扇神仙難變

yessunny166 發表於 2015-11-21 00:47

小瑟 發表於 2015-11-20 12:43 static/image/common/back.gif
話時話, 樓主叫我地幫佢升仙, 我覺得我地唔係好做到.........

樓主大人, 如果你問我, 你想升 ...

好多謝你同甘多ching既寶貴意見,幫我解除左我好多既疑問。
其實幫到我,我想依個post幫到更多既新手。
Update 器材我諗係遲早既事{:1_333:} ,不過係短時間既事,想打好根基先,逐步逐步升級
我最衰後面吾係牆,係啲櫃,反射係未吾夠好???
後置應該點擺最好???

wadee 發表於 2015-11-21 07:57

yessunny166 發表於 2015-11-21 00:47 static/image/common/back.gif
好多謝你同甘多ching既寶貴意見,幫我解除左我好多既疑問。
其實幫到我,我想依個post幫到更多既新手。
U ...

師兄就啱喇
先打好根基
無錯玩乜都要有基本概念
所有野都是從一套理論開始
再因應環境而作出調整(妥協)
其實擺位係非常重要
得好好過你用咩神線
師兄可以先用聽歌方式黎較好前置擺位
聽下前置喇叭離後牆側牆toe in角度調整到聽最多野最平衡
擺擺好前置先行av amp auto cal

wadee 發表於 2015-11-21 08:04

MDLP 發表於 2015-11-20 12:57 static/image/common/back.gif
不過…………無氈無扇神仙難變

有毯有扇都要識諗咒先得{:6_158:}

小瑟 發表於 2015-11-21 14:17

wadee 發表於 2015-11-20 12:50 static/image/common/back.gif
其實練仙都要由基本功練起
換器材唔等於升到仙

哈哈,但我硬係覺得樓主好似想我地叫佢換野咁。{:6_238:}{:6_238:}{:6_238:}
(Post76 Android 手機版送出)
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9
查看完整版本: 新手一名,希望各位比我擺位同setting既意見,助我升仙

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。