MDLP 發表於 2015-11-18 14:03

wadee 發表於 2015-11-18 13:59 static/image/common/back.gif
六爺
小弟都是一知半解
又讀得書小冇乜墨水

亦希望呃到你50分

你唔好同我爭{:1_346:}

wadee 發表於 2015-11-18 14:27

MDLP 發表於 2015-11-18 14:03 static/image/common/back.gif
你唔好同我爭

我點夠膽同你掙
我加分俾你添
多謝六爺加分

yessunny166 發表於 2015-11-18 14:34

Auto set 個時的確無得調教音量
只係test 75db個時,我有兩種方法去到75db,一個係較amp volume,較到直至pin k noise去到75 db,
另一種就係加大各speaker 既d b達至75db
吾知邊種岩??

岩岩見到amp個setting入面有個input ch (mux),有三種調教:sub,main/sub 同main,依個係咩尼??

James1967 發表於 2015-11-18 23:19

ykluk 發表於 2015-11-18 10:53 static/image/common/back.gif
小弟試吓答吓樓主:

1.有無人知我前中後係咩型号?

大師,有兩樣"野想請較開test tone時點樣將渦林set去零?跟住又點樣較每個声道去到75個db,我用緊y記amp

ykluk 發表於 2015-11-19 10:33

yessunny166 發表於 2015-11-18 14:34 static/image/common/back.gif
Auto set 個時的確無得調教音量
只係test 75db個時,我有兩種方法去到75db,一個係較amp volume,較到直至pi ...

樓主唔好意思, 小弟唔係onkyo用家, 點樣set真係未必可幫到你, 睇吓有無其他onkyo用家師兄幫到你手~~!! {:9_428:}

另, 其實可以望吓說明書或者網上有關資料, 多睇多試對自己部amp認識多啲, 對調教會有好大幫助, 一件器材堅唔係on/off咁簡單, 要set得好係要落好多時間同心機架~~ enjoy~~!! {:9_421:}

ykluk 發表於 2015-11-19 10:58

James1967 發表於 2015-11-18 23:19 static/image/common/back.gif
大師,有兩樣"野想請較開test tone時點樣將渦林set去零?跟住又點樣較每個声道去到75個db,我用緊y記amp ...

大佬唔好叫小弟做大師, 小弟堅係新手仲學緊好多嘢~~~ {:9_434:}

小弟試吓講吓平時小弟會點樣最簡單set一次(因平時如換線換嘢甚至比老婆郁過啲嘢都可能改變咗, 當然微調又係另一件事), 小弟部av amp係yamaha cx-a5000, 可能會同其他型號有啲唔同, 自己對號入座啦:

注意: 呢個只係小弟平時做法, 唔代表係正宗或正確, 純分享, 唔啱可指正但勿打頭~~

1. 先用佢專用咪做一次auto cal, 記住一定要靜同唔好有嘢阻住喇叭同咪之間既位置;

2. remote揀"on screen", 去到speaker config揀"manual setup";

3. 呢度會見到佢auto cal之後出嚟既結果, 你可以先抄低佢, 因為佢雖然係同實際唔同, 但可能有補償會好過你manual set, 如發現manual set完無佢cal出嚟咁好, 可以還原, 或者再auto cal;

4. 將所有喇叭改做"small", 分頻點改做120Hz (呢一part要多試, 因為個個喇叭setting環境都唔同, 有啲喇叭可能改100Hz/80Hz會好啲, 小弟surround back就係80Hz);

5. 用呎度吓你每隻喇叭同皇帝位既距離(由單元去耳仔), 喺"distance"改返;

6. 拎起自己手機打開音壓計apps, 將電話放喺皇帝位耳仔位置;

7. 將av amp volume轉去0db;

8. 喺av amp setting裡面揀"test tone", 揀"on", 按"return", 去返"level";

9. 一隻喇叭一隻喇叭揀, 有接既佢會有聲出, 望住音壓計個度數, +-db咁去教去大約70db (呢度唔講音壓計應用, 可再search post睇);

10. 將所有喇叭都set去同一db後, 揀"test tone", 揀"off", 搞掂~~!!

最後, 揀返1-2套你最熟既戲同段落, 先調教人聲對白, 如果有開'dialogue level"同"dialogue shift"聽吓使唔使再教, 然後可能加減中置db去聽返最適合既. 然後係十仔, 先聽幾次同一段, 喺皇帝位前後大約每半呎聽吓, 睇吓邊個位"中"啲, 如果唔係皇帝位最"中", 咁可能要"呃"av amp, 去setting裡面"distance"將十仔位置改(因應低頻長wavelength, 改距離可能要相差較大, 都係要多試), 直至你感到皇帝位最"中"為止~~!! {:8_395:}

呢個係小弟"懶人"做法, 但都可能會用唔少時間, 但出嚟既起碼都會啱自己聽, 如果唔啱聽, 咪用返auto cal~~!! {:9_407:}

yessunny166 發表於 2015-11-19 14:47

ykluk 發表於 2015-11-19 10:58 static/image/common/back.gif
大佬唔好叫小弟做大師, 小弟堅係新手仲學緊好多嘢~~~

小弟試吓講吓平時小弟會點樣最簡單set ...

小弟部入門級真係同ching部高階不能相提並論

多謝ching既詳細方法,今日返去試下你個方法先

wadee 發表於 2015-11-19 15:59

其實新手老手都應該睇下說明書

yessunny166 發表於 2015-11-19 16:30

wadee 發表於 2015-11-19 15:59 static/image/common/back.gif
其實新手都手都應該睇下說明書

收到{:1_351:}

小瑟 發表於 2015-11-19 17:47

ykluk 發表於 2015-11-18 12:38 static/image/common/back.gif
關於 db 既setting , 我一直有疑問. 用test tone set (pink noise ?),每次出到大約75 db , 甘amp 個volum ...

六爺,Onkyo機 Pink緊時係冇得 set大細聲的,所以基本上唔洗理,同埋回應樓主一下,75db係用測音咪時 THX會用呢個75db來做 reference的,但時郁世易,其實依家都唔一定架勒,只要測音時所有喇叭電平係返同一水平已經 ok架勒,有人會 set一隻喇叭做 reference, 有人會用前置,個個都唔一樣的。

同埋後置喇叭依家玩 Atmos要人耳水平,你依家 Fit哂架勒。{:6_193:}
(Post76 Android 手機版送出)
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9
查看完整版本: 新手一名,希望各位比我擺位同setting既意見,助我升仙

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。