ykluk 發表於 2015-11-19 17:50

小瑟 發表於 2015-11-19 17:47 static/image/common/back.gif
六爺,Onkyo機 Pink緊時係冇得 set大細聲的,所以基本上唔洗理,同埋回應樓主一下,75db係用測音咪時 THX ...

終於都有個識用onkyo機既人答到樓主喇~~~ {:9_426:}我call咗你好耐啦大王~~~~ {:8_370:}

小瑟 發表於 2015-11-19 17:51

wadee 發表於 2015-11-18 13:45 static/image/common/back.gif
六爺大師兄
Av amp vol有兩種顯示
一種叫相對(thx)即師兄用緊,負幾多個種,愈大聲愈負得少

Yes, Onkyo有得 set要絕對定唔絕對的,Pioneer就冇,Denon同馬仔都應該冇。
(Post76 Android 手機版送出)

小瑟 發表於 2015-11-19 17:53

yessunny166 發表於 2015-11-18 14:34 static/image/common/back.gif
Auto set 個時的確無得調教音量
只係test 75db個時,我有兩種方法去到75db,一個係較amp volume,較到直至pi ...

你用緊什麼 Amp???

小瑟 發表於 2015-11-19 17:54

ykluk 發表於 2015-11-19 10:33 static/image/common/back.gif
樓主唔好意思, 小弟唔係onkyo用家, 點樣set真係未必可幫到你, 睇吓有無其他onkyo用家師兄幫到你手~~!! {: ...

Onkyo Amp冇得係 set音壓時較到 main volume 大細聲架喎。

ykluk 發表於 2015-11-19 18:00

小瑟 發表於 2015-11-19 17:53 static/image/common/back.gif
你用緊什麼 Amp???

onkyo 538呀~~

ykluk 發表於 2015-11-19 18:01

小瑟 發表於 2015-11-19 17:54 static/image/common/back.gif
Onkyo Amp冇得係 set音壓時較到 main volume 大細聲架喎。
(Post76 Android 手機版送出) ...

我係答另一位CHING問我yamaha點set呀~~~

MDLP 發表於 2015-11-19 20:57

ykluk 發表於 2015-11-19 10:58 static/image/common/back.gif
大佬唔好叫小弟做大師, 小弟堅係新手仲學緊好多嘢~~~

小弟試吓講吓平時小弟會點樣最簡單set ...

師兄又係我過路撘咀呃分

4. 將所有喇叭改做"small", 分頻點改做120Hz (呢一part要多試, 因為個個喇叭setting環境都唔同, 有啲喇叭可能改100Hz/80Hz會好啲, 小弟surround back就係80Hz);

120Hz一般是衛星喇叭仔玩法
如果分頻高於80Hz的話
已經會做成sub仔現型
及低音方向性扭曲

MDLP 發表於 2015-11-19 21:21

ykluk 發表於 2015-11-19 10:58 static/image/common/back.gif
大佬唔好叫小弟做大師, 小弟堅係新手仲學緊好多嘢~~~

小弟試吓講吓平時小弟會點樣最簡單set ...

希望可以再呃分

5. 用呎度吓你每隻喇叭同皇帝位既距離(由單元去耳仔), 喺"distance"改返;

自己度尺無意思
到底係度高音定低音單元呢?
號角又應該度外面定度到入面呢?

其實部AVamp實際係度訊號收發時間
再攞個最短時間做零距離
給其他喇叭相對延遲做參考
但由於入屋產品話你知幾多微秒ms
會令大家一頭霧水
生產商就索性顯示....聲音速度x時間=距離
等大家容易d睇
方間流傳呃大尺數呃大空間
根本不傳在
連...聲音速度=距離/時間...都搞錯

自行改距離等同干擾Avamp時間運算相對值
除咗令各聲道到皇帝位時間搞錯
連低音同其他喇叭相位都搞錯埋

yessunny166 發表於 2015-11-19 21:25

MDLP 發表於 2015-11-19 21:21 static/image/common/back.gif
希望可以再呃分

又學到野{:1_258:}

yessunny166 發表於 2015-11-19 21:40

小瑟 發表於 2015-11-19 17:47 static/image/common/back.gif
六爺,Onkyo機 Pink緊時係冇得 set大細聲的,所以基本上唔洗理,同埋回應樓主一下,75db係用測音咪時 THX ...

我只吾係auto set 個陣時,我指係setup 較每個喇叭加減db個時係出pink noise,amp 既main volume都可以同時較,所以較main volume 同每個喇叭既db都可以達至75db甘解
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9
查看完整版本: 新手一名,希望各位比我擺位同setting既意見,助我升仙

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。