ykluk 發表於 2015-11-18 11:50

MDLP 發表於 2015-11-18 11:40 static/image/common/back.gif
師兄

過路撘一撘咀

感謝大師兄指點~~~ 小弟唔識亂UP教壞人就唔好~~~ {:8_387:}

只係小弟見樓主十仔無得教phase, 而同前中置喇叭同一方, 基本上唔使理會. 而擺位上又未必可以將十仔向前後距離移動, 諗住簡單啲唔想打咁多字, 咪試吓轉向試圖加長縮短距離, 又或者喺setting裡面加長縮短十仔距離去調教低頻打口心位置.....{:8_374:}

小弟將幾樣嘢溝埋嚟講, 搞亂晒唔好意思~~~

hangson 發表於 2015-11-18 11:52

ykluk 發表於 2015-11-18 11:44 static/image/common/back.gif
CHING唔好話學嘢咁講, 都係交流吓啫~~~

呢樣係小弟自己同去過一啲CHING家訪既經驗, 有時聆聽 ...

咁又係,   等我得閒個日執執佢先.{:6_127:}THANK YOU!!!

MDLP 發表於 2015-11-18 11:55

ykluk 發表於 2015-11-18 11:50 static/image/common/back.gif
感謝大師兄指點~~~ 小弟唔識亂UP教壞人就唔好~~~

只係小弟見樓主十仔無得教phase, 擺位上又 ...

sub仔上個phase angle
其實是time delay係比2ch用
因為2ch無distance校

其實AV amp個距離
可能會見到sub仔度測數字有出入
但如果經驗不足者就一定要信佢

MDLP 發表於 2015-11-18 12:08

ykluk 發表於 2015-11-18 11:50 static/image/common/back.gif

只係小弟見樓主十仔無得教phase, 而同前中 ...

我唔敢講舊款amp個sub仔度測距離一定準
個有好多環境反射因素令度測個成唔差
sub仔無phase angle校
可以改sub仔distance都一樣
不過經驗同聽力上好考功夫同經驗

yessunny166 發表於 2015-11-18 12:28

ykluk 發表於 2015-11-18 10:53 static/image/common/back.gif
小弟試吓答吓樓主:

1.有無人知我前中後係咩型号?

speakers 後面得d no. ,唔似型號- -

關於 db 既setting , 我一直有疑問. 用test tone set (pink noise ?),每次出到大約75 db , 甘amp 個volume 要set 幾多先, 如果要出到75 db,下下咪要較到好大個volume 先 去到75db .
同埋如果每次都係單試一個speaker ,但好多时睇戲個时係同时多個speakers 出聲, 到时會唔會有out of phase?

我有諗住前置再加釘腳希望有改善...

MDLP 發表於 2015-11-18 12:30

只係小弟見樓主十仔無得教phase, 而同前中 ...

師兄容許呃多50分
sub仔個phase 0/180同0-180係唔一樣
用開關掣0/180是將極向(+/-)倒轉無time delay
所以av amp用0/180我覺得會合理少少

ykluk 發表於 2015-11-18 12:35

MDLP 發表於 2015-11-18 12:30 static/image/common/back.gif
師兄容許呃多50分
sub仔個phase 0/180同0-180係唔一樣
用開關掣0/180是將極向(+/-)倒轉無time delay

大師兄你教多啲, 多多分都加比你~~!! {:8_368:}

yessunny166 發表於 2015-11-18 12:37

MDLP 發表於 2015-11-18 12:08 static/image/common/back.gif
我唔敢講舊款amp個sub仔度測距離一定準
個有好多環境反射因素令度測個成唔差
sub仔無phase angle校

我想可以較到打心口個種,
關於個amp distance 調較, 好似較極都好無咩野改變咁,唔同較db 同 crossover 咁, 每次較個時好明顯會 amp 會deter 到 ,停左一下音, 跟住會有所改變

ykluk 發表於 2015-11-18 12:38

yessunny166 發表於 2015-11-18 12:28 static/image/common/back.gif
speakers 後面得d no. ,唔似型號- -

關於 db 既setting , 我一直有疑問. 用test tone set (pink noise ? ...

關於 db 既setting , 我一直有疑問. 用test tone set (pink noise ?),每次出到大約75 db , 甘amp 個volume 要set 幾多先, 如果要出到75 db,下下咪要較到好大個volume 先 去到75db . <-- av amp volume set做0db

同埋如果每次都係單試一個speaker ,但好多时睇戲個时係同时多個speakers 出聲, 到时會唔會有out of phase? <-- 呢個動作係想手動將啲喇叭喺皇帝位出同一聲壓, 咁先做到平衡同均衡既聲音分佈, 同out of phase.....我諗.....我估.......無咩關係.....{:8_374:}

ykluk 發表於 2015-11-18 12:43

yessunny166 發表於 2015-11-18 12:37 static/image/common/back.gif
我想可以較到打心口個種,
關於個amp distance 調較, 好似較極都好無咩野改變咁,唔同較db 同 crossover...

打唔打到心口, 除咗調教外, 本身十仔係點都好緊要~~ 小弟未用過唔知你隻十仔係點, 但以小弟隻垃圾十仔, 點都唔會調到有好打心口嗰種feel, 調教只係所謂"中"唔"中"皇帝位~~ {:8_388:}

小弟唔肯定你部amp有幾多可調, 小弟部Yamaha cx-a5000有每隻喇叭distance可調~~ 當小弟去教十仔時, 會不斷用同一段片(例如ironman2最尾幾廿隻機械人飛落花園到)去聽, 調教唔同距離去聽"中"唔"中"咁囉~~~ 當然因為小弟隻垃圾十仔都無得郁又唔多嘢可調啦~~~ {:9_434:}
頁: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9
查看完整版本: 新手一名,希望各位比我擺位同setting既意見,助我升仙

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。