kl122002 發表於 2016-3-15 20:32

kongchai 發表於 2016-3-15 18:24 static/image/common/back.gif
各位師兄
三隻金碟
大家會 bid 嗎 ?

我唔知要預幾多錢好...
今個月破左好多財....{:6_123:}

cwyip 發表於 2016-3-16 21:06

kongchai 發表於 2016-3-15 18:24 static/image/common/back.gif
各位師兄
三隻金碟
大家會 bid 嗎 ?

我吾會高追金碟 以前ab 比較過 原版我仲岩多D {:6_176:}

cwyip 發表於 2016-3-16 21:24

德美大戰中 今次居然美版我喜歡多D 定位較明確 音場都大少少 德版聽落較昏黄味 吾試過都吾知结果{:6_222:}

kl122002 發表於 2016-3-16 21:33

cwyip 發表於 2016-3-16 21:24 static/image/common/back.gif
德美大戰中 今次居然美版我喜歡多D 定位較明確 音場都大少少 德版聽落較昏黄味 吾試過都吾知结果 ...

這張我聽過德版, 感覺中背樂比人聲來得情調多少少. 猶如你說, 大體上係有種黃昏感
美版我沒遇上, 師兄可以找齊兩版真是{:6_193:}

cwyip 發表於 2016-3-16 21:53

上次有埋舊二手日版 二千幾yen 貴德美一個double 冇要到{:6_182:} 日版classic 碟我覺得remaster 得太人工了 eso sacd的cd層都一樣 所以吾會再買了

kl122002 發表於 2016-3-16 22:35

cwyip 發表於 2016-3-16 21:53 static/image/common/back.gif
上次有埋舊二手日版 二千幾yen 貴德美一個double 冇要到 日版classic 碟我覺得remaster 得太人工 ...

甘講, 古典係有幾派人,
有只求感官
有只求歷史
有只求演釋
3者中取一個平衡真係唔易. 有C兄只取一方而比視了他方, 是常見的一二例.

今次Eso出的碟, 本身取材不太夠吸引, 只是修正音效取悅.
日本仔CD我還是留少少臉子, 佢地keep得太多歷史錄音了, 無左佢地可能咩都無. {:6_198:}

kl122002 發表於 2016-3-19 18:10

無事出街又破財...{:6_201:}

最近人人都講tutti,
tutti事實在很久以前出沒過, 不過一直沒有什麼人為意. 家下自已都入一只, 聽下咩野先.

我訂左Menuhin了,
有人同我講話唔好甘快住wor, 不過今次, 以小提琴手的強賣記錄而言,
都係order定先{:6_209:}

kl122002 發表於 2016-3-22 00:07

今次講下只Tutti, 已放左了, 個價仲麻麻地. {:6_154:}
Tutti是什麼? 事實好早就有, 幾乎是一張RR的sample, 由一位指揮主理, 也可說是RR的指揮個人sample CD.   家下SACD化左.
入面是節錄一些古典曲目, 作純發燒用, 好似Telarc 的一樣
我放, 就是因為只有玩hi-fi音效感, 而沒一直以為的古典感.
RR那種音效感...可能是amp出得不太好 感覺好虛浮, 不及並他牌子我來得堅實, 那張三個燈都一同賣走了.

如果是為求聽hifi而一入又無妨, 那只最近出的黑膠版好貴 (話說以前一出就已是HDCD ? 唔知有沒有記錯)
現在SACD入手才百四, 俾少少一窺也無妨. 有些曲目是指揮得不錯(控音而言)
如果真我是一出就是CD, 那麼現在新出的黑膠會不會是DDA東西 ????{:6_168:}

cwyip 發表於 2016-3-22 13:04

甘快放{:6_121:} 我覺得RR廠classic碟的音樂性已比telarc碟好 只是佢一般電平比較細 動態大 接近現場聲 無乜加太多味精 都幾考amp控制力 播得好應不會虛浮 用坐地speaker 播更好{:1_326:}

kl122002 發表於 2016-3-22 15:25

cwyip 發表於 2016-3-22 13:04 static/image/common/back.gif
甘快放 我覺得RR廠classic碟的音樂性已比telarc碟好 只是佢一般電平比較細 動態大 接近現場聲 無 ...

可能個個人聽我心態不同吧? {:6_136:}

電平好細係真的, 但你話動態都有但我又唔覺話真係好有果種層次. 如果以那種音量去估算的話, 聽者都坐得幾後下?{:6_141:}
我偏好響亮少少的錄音, 好比是Pentatone Classic .Telarc對我而言就都太搶眼.
我明白高電平 = 動態少, 不過RR的電平又真是比正常細好多.加上現在我amp 麻麻地, 令我聽落都有少少疑惑中RR的是否刻意借細電平去補充動態的層次感, 變左有D位置明明可以大聲D 卻又縮細左.

唔通一定要坐地先有好聲?{:6_154:}
頁: 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 [235] 236 237 238 239 240 241 242 243 244
查看完整版本: 只講古典CD, 任何廠都可以 ^_^

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。