kl122002 發表於 2016-2-1 18:27

話說最近我都少左去上環波記.
唔係我要彈人, 只是平心而言的, 日本野返得太貴.
旁邊的寶記多牌子吸引目光, 有時付EPS/ cash是可以平少少.
英國P記都時不時特價, 凍凍地都唔想行出屋.

忽然發覺家下古典CD的生意真是一D都唔易做. {:6_146:}

kongchai 發表於 2016-2-2 06:59

cwyip 發表於 2016-2-1 14:02 static/image/common/back.gif
我買了新版arrau Chopin了費事食炒價

估唔到今次個價咁低
(Post76 Android 手機版送出)

moliu 發表於 2016-2-2 10:28

kl122002 發表於 2016-2-1 18:27 static/image/common/back.gif
旁邊的寶記多牌子吸引目光 ...

自從搬返到九龍返工後,真係少左去波波,佢最好係老闆(邵太)的「人肉LIBRARY」,佢好記得每位客人的喜好同買過乜。不過近年店已交其女兒主力經營。

其實實體CD門市的規模只會愈做愈窄,看看業界會有什麼新出路

eggbbq 發表於 2016-2-2 11:13

kl122002 發表於 2016-2-1 18:25 static/image/common/back.gif
我有D印象在上環波記見過, 都是過千.
不過盒野是韓國出, 所以沒買.

我初頭都驚驚架,仲要係mono錄音
不過聽完盒martzy先膽粗粗再落單,而家等緊盒kogan到!
盒martzy d聲真心唔差,韓國仔今次做到野{:6_193:}
拍得住我盒德版EMI Rabin{:6_176:}

eggbbq 發表於 2016-2-2 11:23

kl122002 發表於 2016-2-1 18:27 static/image/common/back.gif
旁邊的寶記多牌子吸引目光 ...

香港碟舖真係得啖笑,日版到今時今日仲收緊10算唔在講
仲要自己炒埋一份,定價跟足網上炒價..搵鬼去咩! {:6_199:}

kl122002 發表於 2016-2-2 13:16

moliu 發表於 2016-2-2 10:28 static/image/common/back.gif
自從搬返到九龍返工後,真係少左去波波,佢最好係老闆(邵太)的「人肉LIBRARY」,佢好記得每位客人的喜 ...

我覺得波波有樣好係個service , 那老太同兩個女都好落力. {:6_193:}
只是, 真心覺佢地比以前保守左. 以前都會入下D新label試水溫,
家下好似卡住左中間, 都是賣一補一. 而其他gene 又好似溫溫熱熱...有積存太多的感覺.
唉, 唔想再講, 一陣被老太+千金發現就以後都唔使去. {:6_194:}

家下的CD鋪, 我覺可以打分3種
1. Music supermarket (HMV, CD倉)
2. 大方向潮流野 (包括炒野)
3. 單一專門野

撐落去係可以做, 只是怎樣做就是哲學了 {:6_165:}

kl122002 發表於 2016-2-2 13:19

eggbbq 發表於 2016-2-2 11:23 static/image/common/back.gif
香港碟舖真係得啖笑,日版到今時今日仲收緊10算唔在講
仲要自己炒埋一份,定價跟足網上炒價..搵鬼去咩! { ...

日版CD呢, 係通行水貨. 的確, 今時今日我都找不到什麼原因可以定10算.
除非話上amazon jp買唔到, 又或者心癮起, 如果唔係都唔打算香港買.

kl122002 發表於 2016-2-2 13:23

kongchai 發表於 2016-2-2 06:59 static/image/common/back.gif
估唔到今次個價咁低

事實唔係真的人人想要blue face philips ....有些錄音當年也不是真的很吸引. {:6_147:}

有齊一套又是一大成功. {:6_138:}

eggbbq 發表於 2016-2-2 14:42

kongchai 發表於 2016-2-2 06:59 static/image/common/back.gif
估唔到今次個價咁低

佩服kong兄收集blueface嘅恆心 {:6_195:}
未知下一目標是什麼?

cwyip 發表於 2016-2-2 15:32

估唔到今次個價咁低

今次arrau blue face 平喎 入了新版費事再追了 chopin waltz 我最常聽是尼隻 mono的音樂味好似仲比stereo强
頁: 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 [227] 228 229 230 231 232 233 234 235 236
查看完整版本: 只講古典CD, 任何廠都可以 ^_^

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。