kongchai 發表於 2016-3-1 02:32

kl122002 發表於 2016-2-29 19:23 static/image/common/back.gif
Kong 兄, 我幫你又找到一張blue face 了
Haitink BRUCKNER Symphony No.9
http://www.ebay.com/itm/Bruck ...

KI 兄
唔該晒先
不過呢隻已有了
Thx !

awanday 發表於 2016-3-1 19:37

師兄們覺得舊日版例如DG,DECCA,Phillips,Sony
值唔值得收藏

kl122002 發表於 2016-3-1 21:05

awanday 發表於 2016-3-1 19:37 static/image/common/back.gif
師兄們覺得舊日版例如DG,DECCA,Phillips,Sony
值唔值得收藏

收藏呢個字, 唔易講. {:6_146:}

以前的初版錄音是最先由歐美出, 按地理最後去遠東的日本印+發行.
有時又不一定, 可能是之前出過黑膠之後母盤由日本keep住, 變由由日本出先, 再把母盤回送去歐美再出.
初版到底是咩區出先, 真係無好大的明確答案. {:6_198:}

沒什麼特別的地方令所謂的舊日本初版CD 值好多錢, CD一直不停印, 分別只是換了時代, 產區.
CD唔係紅白酒, 不會舊了而會有"醇味". 反而只會聽聽下覺得D舊錄音有時矇矇地, 又有時啞啞地.
以前的機唔同現在的, 以前的CDP分析力是差(純科學技術上) , 令聽日版CD"好似" 好D, 特別是某個只好荀日年代的玩家.
不過時至今日再聽, 我唔多覺真係"好聽" , 反而聽得出日版的CD 的聲音有少少被調整過.

"值得收藏" 一句在唔同人, 唔同角色上有唔同意思
店主一定覺什麼古祖都值得收藏, 口上買一少一
聽音效的一定會覺得古祖音效別具音色, 不入不可.
之不過日子久了, 這些非入不可的CD還是又再一次會回到市面再被賣過, 買一少一補一都是事寶

有咩版買咩版就得了, 無必要太過執著, 變成了CD版本的奴隸
也避免自已只局限在昔日錄音的世界, 而忽視了不停進步的世界.

kl122002 發表於 2016-3-3 06:43

WC又有好野出了,
之前有kogan, 由韓仔出, 家下 有Menuhin了!
https://www.facebook.com/WarnerClassicsErato/videos/10154586402493222/

{:6_130:}
今次唔訂好似會走足一世寶甘樣...{:6_139:}

網上指預定是1/4日推出, 最大個盒:
total of 80 CDs, divided into five themed boxes, 11 DVDs and a hardback book,

當然WC又做好人, 知大家未必可以食足成大盒,
於是又分成細細盒:
MENUHIN, YEHUDI
THE MENUHIN CENTURY - UNPUBLISHED RECORDINGS AND RARITIES
1 APR 2016
22CD

THE MENUHIN CENTURY: THE HISTORIC RECORDINGS
1 APR 2016
18CD

THE MENUHIN CENTURY: THE COMPLETE RECORDINGS WITH HEPHZIBAH MENUHIN
1 APR 2016
20CD

THE MENUHIN CENTURY: THE VIRTUOSO AND HIS LANDMARK RECORDINGS
1 APR 2016
13CD

THE MENUHIN CENTURY: LIVE PERFORMANCES AND FESTIVAL RECORDINGS
1 APR 2016
7CD

http://www.warnerclassics.com/yehudi-menuhin/releases

真是好鬼有生意頭腦..{:6_138:}

而大大盒的英國波記價也只是2K有找,
甘樣唔知香港行的可以平幾多????
http://www.prestoclassical.co.uk/r/Warner%2BClassics/2564678274

cwyip 發表於 2016-3-3 13:26

kl122002 發表於 2016-2-29 19:25 static/image/common/back.gif
家下英鎊跌, 我都唔覺佢真的平左好多....

孖碟123蚊我估平過hk少少啩{:1_352:}

kl122002 發表於 2016-3-3 13:43

cwyip 發表於 2016-3-3 13:26 static/image/common/back.gif
孖碟123蚊我估平過hk少少啩

我八到家下香港的代理由以前的silk road轉成了 Naxos,
要訂行貨的話就真是有少少難度了.....{:6_136:}

話時話, 你覺得WC套Menuhin 訂唔訂得過 (/炒唔炒得起???)
近幾年都好似無出過佢的 {:6_141:}

cwyip 發表於 2016-3-3 15:00

92. Discs{:6_200:}我吾覺得boxset 會炒得起wor 5kg shipping 可能要二百蚊 不如去ww問下

kl122002 發表於 2016-3-3 19:43

cwyip 發表於 2016-3-3 15:00 static/image/common/back.gif
92. Discs我吾覺得boxset 會炒得起wor 5kg shipping 可能要二百蚊 不如去ww問下 ...

八左中環兩家老字號, 都一樣唔知咩價. {:6_136:}
暫時好似無咩人去問.

不過我check 網上資料, 今次比之前的perlman, callas 有一種很不同的吸引力,
就是有大量unreleased 的錄音同時, 也有DVD 可以看看真人.
這次和之前的perlman, callas得錄音很不同.

今次應對個市有好大影響,事關當中不且以單一組曲分拆去賣, 而是 一盒盒boxset,
以Menuhin 的名氣, 真是成set 買齊居多

我打算月中/月尾再問一次價, 再決定訂唔訂.
以英國波波而換算一下, 香港二千有找應差唔多.

kl122002 發表於 2016-3-5 07:00

英國P記又做sale了, 今次係early music ,
Bach, Verdi, 的fans 可以上去一望.

http://www.prestoclassical.co.uk/promotion/earlymusic

kl122002 發表於 2016-3-5 16:53

天文數字盤又來了?
http://www.ebay.com/itm/381556798393?_trksid=p2060353.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
頁: 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 [233] 234 235 236 237 238 239 240 241 242
查看完整版本: 只講古典CD, 任何廠都可以 ^_^

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。