設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[古典] 只講古典CD, 任何廠都可以 ^_^

1萬

白鑽玩家

老而不

kongchai 發表於 2016-3-15 18:24
各位師兄
三隻金碟
大家會 bid 嗎 ?

我唔知要預幾多錢好...
今個月破左好多財....
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kongchai 發表於 2016-3-15 18:24
各位師兄
三隻金碟
大家會 bid 嗎 ?

我吾會高追金碟 以前ab 比較過 原版我仲岩多D

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

德美大戰中 今次居然美版我喜歡多D 定位較明確 音場都大少少 德版聽落較昏黄味 吾試過都吾知结果

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
dc903 + 10 + 10 精彩報告
kongchai + 10 + 10
kl122002 + 10 + 10 精彩報告
tlsk + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

cwyip 發表於 2016-3-16 21:24
德美大戰中 今次居然美版我喜歡多D 定位較明確 音場都大少少 德版聽落較昏黄味 吾試過都吾知结果 ...

這張我聽過德版, 感覺中背樂比人聲來得情調多少少. 猶如你說, 大體上係有種黃昏感
美版我沒遇上, 師兄可以找齊兩版真是
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

上次有埋舊二手日版 二千幾yen 貴德美一個double 冇要到 日版classic 碟我覺得remaster 得太人工了 eso sacd的cd層都一樣 所以吾會再買了

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

cwyip 發表於 2016-3-16 21:53
上次有埋舊二手日版 二千幾yen 貴德美一個double 冇要到 日版classic 碟我覺得remaster 得太人工 ...

甘講, 古典係有幾派人,
有只求感官
有只求歷史
有只求演釋
3者中取一個平衡真係唔易. 有C兄只取一方而比視了他方, 是常見的一二例.

今次Eso出的碟, 本身取材不太夠吸引, 只是修正音效取悅.
日本仔CD我還是留少少臉子, 佢地keep得太多歷史錄音了, 無左佢地可能咩都無.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

無事出街又破財...

最近人人都講tutti,
tutti事實在很久以前出沒過, 不過一直沒有什麼人為意. 家下自已都入一只, 聽下咩野先.

我訂左Menuhin了,
有人同我講話唔好甘快住wor, 不過今次, 以小提琴手的強賣記錄而言,
都係order定先

x

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

今次講下只Tutti, 已放左了, 個價仲麻麻地.
Tutti是什麼? 事實好早就有, 幾乎是一張RR的sample, 由一位指揮主理, 也可說是RR的指揮個人sample CD.   家下SACD化左.
入面是節錄一些古典曲目, 作純發燒用, 好似Telarc 的一樣
我放, 就是因為只有玩hi-fi音效感, 而沒一直以為的古典感.
RR那種音效感...可能是amp出得不太好 感覺好虛浮, 不及並他牌子我來得堅實, 那張三個燈都一同賣走了.

如果是為求聽hifi而一入又無妨, 那只最近出的黑膠版好貴 (話說以前一出就已是HDCD ? 唔知有沒有記錯)
現在SACD入手才百四, 俾少少一窺也無妨. 有些曲目是指揮得不錯(控音而言)
如果真我是一出就是CD, 那麼現在新出的黑膠會不會是DDA東西 ????
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

甘快放 我覺得RR廠classic碟的音樂性已比telarc碟好 只是佢一般電平比較細 動態大 接近現場聲 無乜加太多味精 都幾考amp控制力 播得好應不會虛浮 用坐地speaker 播更好

x

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
tlsk + 10 + 10 超正!
kl122002 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

cwyip 發表於 2016-3-22 13:04
甘快放 我覺得RR廠classic碟的音樂性已比telarc碟好 只是佢一般電平比較細 動態大 接近現場聲 無 ...

可能個個人聽我心態不同吧?

電平好細係真的, 但你話動態都有但我又唔覺話真係好有果種層次. 如果以那種音量去估算的話, 聽者都坐得幾後下?
我偏好響亮少少的錄音, 好比是Pentatone Classic .  Telarc對我而言就都太搶眼.
我明白高電平 = 動態少, 不過RR的電平又真是比正常細好多.  加上現在我amp 麻麻地, 令我聽落都有少少疑惑中RR的是否刻意借細電平去補充動態的層次感, 變左有D位置明明可以大聲D 卻又縮細左.

唔通一定要坐地先有好聲?

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
cwyip + 10 + 10

查看全部評分

還是好音樂最好.