設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[古典] 只講古典CD, 任何廠都可以 ^_^

1萬

白鑽玩家

老而不

還是好音樂最好.

鉑金玩家

我的第 53 隻 Blue Face 碟
還欠 7 款 ,繼續努力呀 !
(Post76 Android 手機版送出)

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
cwyip + 10 + 10
ernietse + 10 + 10 old philips logo is cute~~~
tlsk + 10 + 10 超正!
kl122002 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

鉑金玩家

今日一口氣聽左 3 隻碟
曲目一流
非常好聽
(Post76 Android 手機版送出)

x

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
ernietse + 10 + 10 用家心得
kl122002 + 10 + 10 精彩報告
tlsk + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

kongchai 發表於 2016-3-23 11:36
今日一口氣聽左 3 隻碟
曲目一流
非常好聽

我成日疑惑 UMG-Decca 會不會出一盒remster boxset 版 ?
係的話就真是...

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
cwyip + 10 + 10 我打死都買舊版

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

又想問問大家, 有無地方可以平入Gramophone, BBC Music 的古典音樂雜誌 ?
這些年都是在HK recrods入, 以前在pageone 不過pageone 在港島搬走後就沒了. 老牌書局又不覺時時翻.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

收到call, Menuhin 套CD今日已出!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2016-3-24 16:00
收到call, Menuhin 套CD今日已出!

聽完請出報告 我朋友買了dutoit boxset 話聲音柔潤算不錯

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

佢仲叫我留意尼位台灣小妹妹https://www.amazon.com/gp/product/B01AZG5WCY?ie=UTF8&*Version*=1&*entries*=0

1萬

白鑽玩家

老而不

cwyip 發表於 2016-3-24 21:32
聽完請出報告 我朋友買了dutoit boxset 話聲音柔潤算不錯

影左相, 明早post

未知大家知不知Menuhin也曾來過香港?

先甘樣講, 唔好又有人以為一定好野就一定咩都好, 轉過頭又話聽錯野並講錯野.
入Menuhin 7 歲左右已上大台, 未成年前(1928-29)都已有錄音, 15歲 (1931)的人生第一次有做小提琴協奏曲的小提琴手, 中間和EMI 維持了70年關係. 所以唔好問 "點解今次盒野有mono!? 有果種咩都唔係的聲?" ,
呢種白痴話題我唔會再答, 見都唔想見.

Menuhin 出身得早, 又真凡夠長命活到千禧千年前, 合拍過不少當年的名指揮. 當中有不少錄音還真是未問世,
聽過了Boult + RPO + Menuhin 的 柴可夫斯基小提琴協奏曲, 可以話:

--> --> --> -->

EMI在09年左右出過一次, 有些都是重覆並分散了在今次中推出,  不過如果之前無入, 今次可以考慮.

唔想用太多錢, 但又想多碟, 可以只入UNPUBLISHED RECORDINGS AND RARITIES 都好ok ,
事關入面真是你無目過的錄音. 首Boult + RPO + Menuhin 的 柴可夫斯基小提琴協奏曲 連今次的主辦team人的唔明何解當年無出. 是市場問題, 定還是真的忘了? 這曲由書裡說是Boult 唔想出?
又者有些Menuhin的只出過黑膠而一直沒有出過CD (雖我有印象知一些小廠出過, 但只是LP轉過去) , 今次officially remaster 過, 聲真是很好, 黑膠炒豆聲都係有, 不過我覺得已好左好多.

另一盒是The Historic Recordings, 主講佢在年少時, 還有戰時戰後的歷史性錄音,
戰後的有數張是和福伯一起的. 以前EMI有Reference 系列中出過, 也有在Testament中出現過.  
錯過了Reference 的話, 可以入這盒去聽聽.  
呢一盒就或多或少都有D收音機聲. 買唔買要考慮一下.

本書幾厚仲幾界手, 我中左招.

你真係好想知更多的話, 才打算入fullbox set隃.  今次我去另一個老世果邊order 才收左我千六, 激平! (才3張Eso SACD的價錢而已) 不過有老細同我講, 香港已有超訂full box set 的情況了!?

如果只想一窺聲音, 可以入這張:
<Yehudi>   Barcode: 0825646782574

今次比起Perlman 更值得. 真的, 是更值得.

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
cwyip + 10 + 10 Perlman我自已過不到電
kongchai + 10 + 10 精彩報告
tlsk + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

今日開箱圖 :
落住雨, 收到call 都第一時間仆過去 . 今次去另一位老世度order, 因為熟老世之前成日話唔知咩價, 於是我都唔同佢order 了
係幾重的.

前後:

打開盒是書, 法, 英, 德

好多CD磚

事實大家在外面都可以買到每一塊磚, 唔使太擔心

今次同之前的 Callas / Perlman 唔同的是沒用上什麼 original cover art, 反而是個人照片. 以藍色去做, 另有風味
終於, 真是終於, 有種脫俗, 只屬於個人的紀念集, 而不是什麼 "個人專輯全集平價特賣"

真是很好這位小提琴手, 或者專收集 小提琴手 的古典迷或者可以考慮此集. 我覺得是值得的.

x

評分

參與人數 6威望 +60 金錢 +60 收起 理由
cwyip + 10 + 10 夠聽一年 吾洗再買碟了
ant9284 + 10 + 10 精彩報告
dc903 + 10 + 10 下雨天收美緻藏品+11DVD有排聽睇.
kongchai + 10 + 10 一定要加分
tlsk + 10 + 10 精彩報告,超正!
ernietse + 10 + 10 so many cd u can listen for long long ti

查看全部評分

還是好音樂最好.