leojai 發表於 2015-4-13 17:08

其實包吾包其它材料隔EMI,5個有經驗的人,都有5種方法. (灌沙,鋁紙,銅網,銀網,棉網,不同織線法)你跟得邊樣?其實你問我,我都未必聽得出個分別.每一條線聽同一首歌搵分別,係好辛苦的. 所以我很佩服Alman兄D report{:6_136:}
建議做左出黎試聽左先,享受一輪再改進.

kelvinchan 發表於 2015-4-13 18:49

telfon tube喺呢D?
(Post76 Android 手機版送出)

jamesc138 發表於 2015-4-13 21:17

leojai 發表於 2015-4-13 17:08 static/image/common/back.gif
其實包吾包其它材料隔EMI,5個有經驗的人,都有5種方法. (灌沙,鋁紙,銅網,銀網,棉網,不同織線法)你跟得邊樣? ...

全中呀{:6_193:}
我識得煲完條線,睇下要啲咩,然後換啲咩插頭上去,
竟然唔識得聽完條線先,睇下需唔需要加屏蔽,再決定加咩屏蔽上去,我真抵打{:6_199:}
好在有你同alman兩位大師指点啫,唔係又行錯路

kelvinchan 發表於 2015-4-13 23:32

Alman 發表於 2015-4-13 03:38 static/image/common/back.gif
但何謂屏蔽..?

節錄自 訪問 DH Labs (Positive Feedback - on-line issue 30) :

唔該Alman兄~

kelvinchan 發表於 2015-4-13 23:36

jamesc138 發表於 2015-4-13 16:55 static/image/common/back.gif
其實昨日我試過用tape包銅線做實驗,tape比tube係好好多
因為用tape包完軟好多,轉彎易好多
有啲位要拗時你就 ...

頭先喺街見到james師兄呢句,即喺入左兩卷telfon tape ....

其實我唔識分邊D喺tube{:8_374:}

所以影左人相下次先買{:8_402:}

kelvinchan 發表於 2015-4-13 23:42

kelvinchan 發表於 2015-4-13 18:49 static/image/common/back.gif
telfon tube喺呢D?
(Post76 Android 手機版送出)

師兄們, 求教,
telfon tube請問喺咪呢D~?(請按圖片放大)

https://upload.iniiter.com/c2/images/2015/04/13/2015-04-13_185042.jpg

搵唔到銅箔 .. 得銅片...唔知一唔一樣?
https://upload.iniiter.com/c2/images/2015/04/13/2015-04-13_191729.jpg

jamesc138 發表於 2015-4-13 23:49

kelvinchan 發表於 2015-4-13 23:42 static/image/common/back.gif
師兄們, 求教,
telfon tube請問喺咪呢D~?(請按圖片放大)

冇錯 telfon tube就係呢啲啦,中文叫铁氟龙 特氟龙{:6_193:}
銅箔, 銅片一樣嘅啫,不過你睇睇前面我同leojai兄講過咩先

kelvinchan 發表於 2015-4-13 23:59

jamesc138 發表於 2015-4-13 23:49 static/image/common/back.gif
冇錯 telfon tube就係呢啲啦,中文叫铁氟龙 特氟龙

唔該James兄 ,
原來自己搵到傳說裏面屎伐龍都唔知 , 等我又入少少做糧倉先~{:9_407:}

只喺差純銀線就搵齊了{:9_407:}

jamesc138 發表於 2015-4-14 00:18

kelvinchan 發表於 2015-4-13 23:59 static/image/common/back.gif
唔該James兄 ,
原來自己搵到傳說裏面屎伐龍都唔知 , 等我又入少少做糧倉先~

俾個提議你吖,你可以先做咗條全銅線先,
唔啱聽或者搵到銀時咪拆鬼開條線再整囉
又或者到時條線啱聽呢

leojai 發表於 2015-4-14 00:23

jamesc138 發表於 2015-4-13 21:17 static/image/common/back.gif
全中呀
我識得煲完條線,睇下要啲咩,然後換啲咩插頭上去,
竟然唔識得聽完條線先,睇下需唔需要加 ...

整多幾次會有多d體會。Happy DIY.
頁: 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 [16] 17 18 19 20 21 22 23 24 25
查看完整版本: 紫銅電源線: 好。。。利(Holly。。。。)再HOLLY!!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。