kelvinchan 發表於 2015-4-15 10:15

Alman 發表於 2015-4-15 08:08 static/image/common/back.gif
鴨記的銅片跟小弟由電感拆出的銅箔都是同一類物質。買返一個拆開有排用。當然電感的銅箔質地會好好多。

...

咁請問是否冇"貼力"都得?~即喺好似膠紙咁可以痴住...
因為鴨記得有"貼力"一款...6蚊一碼{:6_199:}

何謂電感的銅箔質地?

唔該晒Alman

kelvinchan 發表於 2015-4-15 10:20

jamesc138 發表於 2015-4-15 08:21 static/image/common/back.gif
好喎,
我嗰條搞掂啦,而家做緊一個一我覺得幾特別啲AB TEST
遅啲POST上嚟等你指教下 ...

等你表演!

Alman 發表於 2015-4-15 10:31

kelvinchan 發表於 2015-4-15 10:15 static/image/common/back.gif
因為鴨記得有"貼力"一款...6蚊一碼...

不需"貼力"。 小弟幾年前在鴨記買過這種銅箔, 真好貴!銅色又唔"令"{:1_255:}

另一簡單方法就是用tinned copper braids 或aluminium foil。

最近以極平價錢 約HK$10 買了30 呎 RG 6 digital cable。 貪其shielding (braiding)也。可以cut開佢, 最其braiding來做其他如RCA, PC的 shielding: 平靚正!{:1_351:} 。 用銅箔比較硬, 用這些braiding就軟身得多。

Alman 發表於 2015-4-15 10:37

kelvinchan 發表於 2015-4-15 10:15 static/image/common/back.gif
因為鴨記得有"貼力"一款...6蚊一碼

何謂電感的銅箔質地?

這些電感銅箔用 99。99% 的銅製, 當然用料好過鴨記的。

jamesc138 發表於 2015-4-15 10:42

kelvinchan 發表於 2015-4-15 10:20 static/image/common/back.gif
等你表演!

唔好俾{:6_209:}我啦,自從條紫銅線醫好咗我嘅聽覺障礙症之後,今次係一次我隻耳仔同記憶力嘅挑戰
(Post76 Android 手機版送出)

malretep 發表於 2015-4-15 11:34

jamesc138 發表於 2015-4-15 10:42 static/image/common/back.gif
唔好俾我啦,自從條紫銅線醫好咗我嘅聽覺障礙症之後,今次係一次我隻耳仔同記憶力嘅挑戰
(Post7 ...

等你表演x 2

edm230 發表於 2015-4-15 14:53

Alman 發表於 2015-4-15 10:31 static/image/common/back.gif
不需"貼力"。 小弟幾年前在鴨記買過這種銅箔, 真好貴!銅色又唔"令"

另一簡單方法就是用tinn ...

係wo{:6_240:}買電視天線借屍都得wo
果然係造線大師{:6_162:}

圖中鴨記網我都買左啲,$8呎,巧貴{:6_124:}呢啲咁嘅銅渣

kelvinchan 發表於 2015-4-15 20:06

Alman 發表於 2015-4-15 10:37 static/image/common/back.gif
何謂電感的銅箔質地?

這些電感銅箔用 99。99% 的銅製, 當然用料好過鴨記的。 ...

唔該Alman兄,我會先試一次銅箔,因為電感銅箔真喺唔平...仲要訂造...{:6_136:}

edm230 發表於 2015-4-16 14:43

Alman大佬我又想holly, 粗粗幼幼mix嚟撓得嗎?{:6_195:}

nannan 發表於 2015-4-16 16:02

edm230 發表於 2015-4-16 14:43 static/image/common/back.gif
Alman大佬我又想holly, 粗粗幼幼mix嚟撓得嗎?

那裹買{:1_348:}{:1_333:}請講{:1_330:},仲有冇{:1_349:}
頁: 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 [19] 20 21 22 23 24 25
查看完整版本: 紫銅電源線: 好。。。利(Holly。。。。)再HOLLY!!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。