leojai 發表於 2015-4-13 12:23

ykluk 發表於 2015-4-13 11:59 static/image/common/back.gif
我買咗呢隻, 厚身啲~~!!

https://hkcn.rs-online.com/web/p/ptfe-tapes/0231964/

貴好多. 平時D膠布$3 only

ropresident 發表於 2015-4-13 12:28

ykluk 發表於 2015-4-13 11:54 static/image/common/back.gif
淘寶都有好多, 大把size慢慢揀~~!!

GOOD喎~~~

ykluk 發表於 2015-4-13 12:30

jamesc138 發表於 2015-4-13 12:04 static/image/common/back.gif
多謝加分
係呀,超平,唔洗等淘寶,不過唔夠粗,所以打孖做一極
大師講嗰隻telfon tape都係3蚊雞{: ...

其實telfon tape又好, telfon tube又好, 最重要睇返spec可以受熱幾多, 最緊要係"安全"~~!! {:8_362:}

ykluk 發表於 2015-4-13 12:31

leojai 發表於 2015-4-13 12:23 static/image/common/back.gif
貴好多. 平時D膠布$3 only

$3嗰啲好薄, 我驚死會包幾層, 所以咪買厚啲.....{:8_374:}

jamesc138 發表於 2015-4-13 12:55

ykluk 發表於 2015-4-13 12:31 static/image/common/back.gif
$3嗰啲好薄, 我驚死會包幾層, 所以咪買厚啲.....

{:6_176:} 我仲驚死過你啦,你睇我又tube,又電線膠布,又熱縮通就知
我之前嗰條仲要打孖上熱縮通,所以搞到鬼咁硬同直

leojai 發表於 2015-4-13 13:53

ykluk 發表於 2015-4-13 12:31 static/image/common/back.gif
$3嗰啲好薄, 我驚死會包幾層, 所以咪買厚啲.....

因為主力隔電唔係靠佢.係靠熱縮通or telfon tube. 當然厚D,好D.

ykluk 發表於 2015-4-13 14:49

leojai 發表於 2015-4-13 13:53 static/image/common/back.gif
因為主力隔電唔係靠佢.係靠熱縮通or telfon tube. 當然厚D,好D.

小弟見頭POST阿ALMAN兄就咁用telfon tube包線, 之後先用熱縮通......咁樣都夠喇下話~~?? {:9_419:}

leojai 發表於 2015-4-13 15:03

ykluk 發表於 2015-4-13 14:49 static/image/common/back.gif
小弟見頭POST阿ALMAN兄就咁用telfon tube包線, 之後先用熱縮通......咁樣都夠喇下話~~??   ...

一定夠.

nannan 發表於 2015-4-13 16:02

我熱宿通內再加鋁紙做敞屏仲正,無干擾!
(Post76 Android 手機版送出)

jamesc138 發表於 2015-4-13 16:55

其實昨日我試過用tape包銅線做實驗,tape比tube係好好多
因為用tape包完軟好多,轉彎易好多
有啲位要拗時你就知味道喇{:6_202:}
之前嗰條入瑞士4871尾插,搞咗好耐
拗完佢又旦返直,中間鑼絲位成日壓鬼住條E極
用tape唯一唔好處係要好細心咁慢慢包
用tube嘅好處係快好多,一路入一路拗下條tube就好順咁入
頁: 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 21 22 23 24
查看完整版本: 紫銅電源線: 好。。。利(Holly。。。。)再HOLLY!!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。