ropresident 發表於 2015-4-11 23:28

jamesc138 發表於 2015-4-11 23:26 static/image/common/back.gif
西9嗰邊永盛隔幾間舖,唔記得叫咩名,高明隔離昌x都有,仲多size啲,不過貴好多 ...

多謝師兄指點{:6_162:}

leojai 發表於 2015-4-11 23:49

jamesc138 發表於 2015-4-11 23:20 static/image/common/back.gif
leojai兄, 請問插咗去邊度呀?

BD player同 htpc.

leojai 發表於 2015-4-11 23:53

Alman 發表於 2015-4-11 22:45 static/image/common/back.gif
勁呀勁呀!香港還有貨嗎 ?

尼款應該沒有。搵其它。紫銅唔難搵

kelvinchan 發表於 2015-4-12 00:30

leojai 發表於 2015-4-11 22:15 static/image/common/back.gif
用兩包30 awg線整左條線,未煲開,一野ko左我條銅加鍍銀混合線。分析力,立體感都贏。
再搵下其它 ...

搵來搵去都搵唔到紫銅線...

kelvinchan 發表於 2015-4-12 00:31

leojai 發表於 2015-4-11 23:53 static/image/common/back.gif
尼款應該沒有。搵其它。紫銅唔難搵

師兄請話我知邊度搵到紫銅....{:6_162:}

kelvinchan 發表於 2015-4-12 00:36

jamesc138 發表於 2015-4-11 09:23 static/image/common/back.gif
俾多個參考你,可以用Teflon tube做絕緣,外加電線膠布,我而家係咁做法,上次個條都一樣
(Post76 Androi ...

James兄 , 多謝指點 , 我過幾日都會去搵Teflon tube做絕緣 , 但搵唔到紫銅線...
但想請教用Teflon tube做絕緣,外加電線膠布<--電線膠布喺包頭尾做固定Teflon tube , 還是成條Teflon tube包晒?
麻煩晒

kelvinchan 發表於 2015-4-12 00:47

Alman 發表於 2015-4-11 07:17 static/image/common/back.gif
小弟所用的 黃色 PTFEtape 專用於 gas pipe, 不知香港有沒有得賣。 但可用白色的水喉膠布代替 (水喉 ...

多謝Alman多次解答小弟 , 亦因為睇左你幾個post已經的起心肝學人訂兩個頭番黎玩下 , 當然唔喺咩貴野 ,
不過小弟黎講已經好滿足了 , 而家等到貨 ,

今日去左幾間都搵唔到紫銅線 , 只喺搵左呢個tape ... 仲要唔知啱唔啱...

https://upload.iniiter.com/img/2015/4/65c0902fb65ce1419cb0b10c65332f7d859737703486ce155565280b6e81835f21.jpg

啱啱見到james師兄提及可以用Teflon tube , 唔知我買呢隻可唔可以當電線膠布包住用呢?~定喺買左都唔駛用...{:6_123:}

請各師兄指教 , 謝謝~

jamesc138 發表於 2015-4-12 00:59

kelvinchan 發表於 2015-4-12 00:36 static/image/common/back.gif
James兄 , 多謝指點 , 我過幾日都會去搵Teflon tube做絕緣 , 但搵唔到紫銅線...
但想請教用Teflon tube做 ...

其實包頭包尾巳ok,不過我係穩振派,我怕我整穿條tube,我全條包哂,仲要整埋熱縮通{:6_176:}
俾個溫馨提示你
係西9永x隔幾間舖我見到alman大師講個種ptfe tape,原來好平,
不過唔知係咪呢種,明天影上嚟問下alman大師先
(Post76 Android 手機版送出)

kelvinchan 發表於 2015-4-12 01:03

jamesc138 發表於 2015-4-12 00:59 static/image/common/back.gif
其實包頭包尾巳ok,不過我係穩振派,我怕我整穿條tube,我全條包哂,仲要整埋熱縮通
俾個溫馨提示 ...

多謝james師兄指教 , 我都喺穩陣派 , 師兄整完效果如何?~
可以的話不妨分享下...
咁正 , 西九永x附近 , 呢幾日去looklook先...
如果喺果張ptfe tape就買埋先...我呢d乜都唔識買晒就最穩陣...
八卦下師兄用咩頭尾去整條電源綫?~

kelvinchan 發表於 2015-4-12 01:05

其實我買果pack喺咪電綫膠布黎..?{:6_123:}
頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17
查看完整版本: 紫銅電源線: 好。。。利(Holly。。。。)再HOLLY!!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。