maskedman 發表於 2014-6-10 00:37

Andykong 發表於 2014-6-10 00:24 static/image/common/back.gif
7K + 1K + 1K + 10K + 1k = 20K,其中 DSD DAC/ DAP (物識中, 準備行電池組供電) < $10K 係最大筆?

你 ...

絕對識同

ghhf 發表於 2014-6-10 06:50

Andykong 發表於 2014-6-10 00:24 static/image/common/back.gif
7K + 1K + 1K + 10K + 1k = 20K,其中 DSD DAC/ DAP (物識中, 準備行電池組供電) < $10K 係最大筆?

你 ...

C兄都講得啱既, 正路係先有咗個主體再配其他週邊.

我唔係想同時入DAC+DAP, 其實而家用AK100做source我都覺得幾好,
只會入多一個source, 座枱DAC(或者係另一部DAP), 不過我想睇定d先, 希望搵部可玩下(各位C兄有無好介紹?)DSD睇下係咪真係會感動d {:6_141:}

至於條AC Power線, 我選果款料係中性的, 純粹提升屏蔽抗噪, 應該對音調影響唔大. 超支係因為我未做足功課, 亦係因為仲有感性慾望 {:6_126:}

ghhf 發表於 2014-6-10 22:00

ghhf 發表於 2014-6-9 17:12 static/image/common/back.gif
玩咗兩個幾星期, t51p係AMP-HP上巳經唔覺有太大變化, 人聲唔夠到位, 低音渾勁但欠層次, 哨音底仍然明顯 ... ...

繼續跟進t51p煲聲, 好似初初AMP-HP推t51p咁, WA6 SE推t51p每日都有變化, 巳經係去到另一個階段, 而且開始有驚喜, 第一次覺得人聲t51p比D7100更到位, 男女人聲都顯得更有磁性. t51p亦表現出動態高清本色, 同D7100既圓潤柔勁各有千秋 ..... WA6 SE果然係夠力, 全膽A類的確唔係虛火 ..... {:6_146:}

t51p始終都仲係緊咗d, 脆哨聲底仲可以細微察覺到, 我既標準雖然未到享受感動層次, 但巳經係舒服階段 ..... 繼續努力 ..... {:6_169:}

ghhf 發表於 2014-6-13 06:37

非常感謝店主意見同提供協助(靚錫線, 單晶銅線段, 附助膠條),今曰幫WA6 SE完成咗電源部份提升, 換單晶銅AC電源線, bypass電源線保險膽, 再換埋WA6 SE粒保險絲 ..... 試聽結果係 ..... {:6_143:}

Andykong 發表於 2014-6-13 09:16

ghhf 發表於 2014-6-13 06:37 static/image/common/back.gif
非常感謝店主意見同提供協助(靚錫線, 單晶銅線段, 附助膠條), 今曰幫WA6 SE完成咗電源部份提升, 換單晶銅AC ...

犯晒香港機電例都敢制,如果裝個位係持牌電工,呢張13A 電制相已經足夠吊消佢手上所有專業牌照! 如果裝個位無電工牌,出左事查起間舖收你錢整呢個電制都隨時拉人封艇! 有人係網上見到照做出左事你都唔會好過!

你現在换落去 WA6se 個粒 fuse, 除了 A數一樣,係 slow blow 定 fast blow? 咁原裝個粒呢?

有朝一日,你越玩越多器材,某日你試將條電源線插落一件無内置 fuse 的小器材度,嘩,好靚聲喎,就咁話囉,於
是師兄家中以後就有件直通無任何 fuse 既電器!

或者你第日 upgrade, 换條靚D既電源線,跟手賣左呢條,你有無理解當中涉及的風險?你知唔知所有售賣美式頭無 fuse 既重制人電線/排蘇既鋪頭,店内都應在某處貼張紙仔話此器材只供外地使用等等免責字句? 賣美式電野都仲可以 claim 符合某地方的標準來免責,你呢張圖擺明英式但又犯晒 BS例,點免責好呢?

美式電制無 fuse, 英式電制有 fuse, 但其實係咪真係就無須理會地方標準呢點玩都得?

有D野,係咪寧比人知,莫比人見好D呢?

玩 HiFi 呢個遊戲,大家可以去到幾盡呢?

最後一句逆耳忠言,充分認識某件事的内容和風險後決定去做既叫勇敢,唔知頭唔知尾無視風險去做既叫愚勇! 呢個世界天才白痴只差一線,同樣勇敢和愚蠢可能是一纸之隔!

逆言至此已盡,呢條thread 唔敢再多事多口了,祝樓主越玩越精,套機越玩越靚!

ghhf 發表於 2014-6-13 10:09

Andykong 發表於 2014-6-13 09:16 static/image/common/back.gif
犯晒香港機電例都敢制,如果裝個位係持牌電工,呢張13A 電制相已經足夠吊消佢手上所有專業牌照! 如果裝 ...

C兄有point,語重深長,不過唔使咁激動? 好傷身架! C兄你最好唔好再睇我呢個帖了,好易死多好多细胞。{:6_136:}

小弟自己都玩咗二三十年無線電亦受教呀,好似成個網都有教人整菠籮,拆呢樣裝果樣既材料,大家成年人,咁整唔整自己決定啦,無膽無料千祈唔好試! {:6_122:}

一句講哂: 更豐厚,更甜美,更感動.....音調無變,但音場動態全面提升,重低音隆隆,噠噠,從未如此豐厚,深重,跳躍,有置身現場震撼感 {:6_143:}

利益申報: 改裝全部係小弟自已一手一腳做的,同其他任何人士無關,各位如果照做,後果自負(不過真係感動咗好多)

ghhf 發表於 2014-6-13 15:30

ghhf 發表於 2014-6-13 06:37 static/image/common/back.gif
非常感謝店主意見同提供協助(靚錫線, 單晶銅線段, 附助膠條),今曰幫WA6 SE完成咗電源部份提升, 換單晶銅AC ...

小弟繼續放毒害人,我分咗3個階段推進,一路試聽其中變化,小弟主觀試聽結果:

1. 換單晶銅電源缐,配雞fuse
動態音場提升咗10-15%

2. Bypass電源線fuse
動態音場再提升咗10-15%

3. 升級WA6 SE fuse
出聲全面開放,盡顯WA6 SE鬆容氣度

最使小弟估唔到的係,一粒小小fuse竟然對音質有咁大影响力! 好明顯小弟係少見多怪,井㡳之蛙。

ghhf 發表於 2014-6-14 07:09

ghhf 發表於 2014-6-13 15:30 static/image/common/back.gif
小弟繼續放毒害人,我分咗3個階段推進,一路試聽其中變化,小弟主觀試聽結果:

1. 換單晶銅電源缐,配雞f ...

今次WA6 SE電源部份得到既加乘效應, 真係好難用單純一個數字簡單去表達改善效果. 其實最好既比喻, 就好似係參加歌唱比賽, 一個好有實力但因緊張而表現未如理想歌手, 突然放低心結枷鎖, 放聲盡情唱出自己的歌 ..... 果種感染力真係令人感動 ..... {:6_143:}

小弟入埋呢件外置電池比AK100同AMP HP, 咁電源問題就告一段落 ..... {:6_146:} ..... 跟住就會全力搞WA6 SE膽管升級, bid咗幾粒四五十年代d古董膽等送貨, 將會更精彩, 好期待, 膽味風韻又會係昇華到另一個層次 ..... {:6_122:}
http://cdn.shopify.com/s/files/1/0167/5092/products/MA160A_368x469cable_1024x1024.jpg?v=1355109845

ghhf 發表於 2014-6-14 19:30

ghhf 發表於 2014-6-13 15:30 static/image/common/back.gif

1. 換單晶銅電源缐,配雞f ...

聽咗成日升級版WA6 SE之後, 純粹出於好奇求知, 將單晶銅電源線換番一條普通黑色雞記13A Power Cable, 但保留升級咗WA6 SE Fuse ..... 試聽結果係 ..... 當堂覺得出聲平啞咗一大截, 聽咗十零分鐘純粹作比較之後(其實係無辦法再用享受既心情聽落去), 就即刻換番條單晶銅電源線 ..... 保證以後都唔會再接番條雞記電源線虐待WA6 SE ..... {:6_136:}

最怕貨比貨, 好明顯, 我隻耳感巳經唔可以再接受退番一大截音質既效果 ..... 單晶銅電源線配WA6 SE升級Fuse既協同加乘效果, 真係好明顯, 最少對小弟來講, 就係2個大層次差別 ..... {:6_126:}

今次電源升級其實巳經可以入一台$4K左右DAC, 不過我覺得就算DAC Spec點勁128 bits又如何?! 去到WA6 SE咪又係變番Analog輸入輸出! 一樣比雜音電源污染, 一定唔會可以得到而家咁既效果, 反而而家打好咗電源底子, 遲些少DSD市場成熟d, 小弟先再入一台DSD DAC, 再配埋d古董膽, 就真係可以充分發揮到DSD同膽味 ..... {:6_157:}

johnmo 發表於 2014-6-14 21:37

恭喜找到心頭好
頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17
查看完整版本: 我的組合: 終極品聽 經典試聽大計!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。