ghhf 發表於 2014-6-18 21:39

今晚繼續試新膽RCA 6DR7.

RCA 6DR7少咗GE 6DE7一份狂野, 但出聲勝在好均衡, 同Westinghouse 6DE7比較係更有趣更貼切, 如果Westinghouse 6DE7係高清均衡版, 咁RCA 6DR7就係踏實均衡版{:6_146:}

ghhf 發表於 2014-6-19 10:10

黑翼菜鳥 發表於 2014-6-18 21:17 static/image/common/back.gif
看您差不多把各品牌買了回家,6DE7我印象好像只有美國品質,WA6的整流膽才會令人破產~嘻嘻嘻...

C兄係識途老馬,心水清,小弟而家只係玩緊d皮毛,下星期應該到戲肉了,一定唔會失望 {:6_122:}

C兄都提早咗慶祝生日,一不做二不休,一次過滿祝哂所有慾望,期待C兄聽感 {:6_128:}

ghhf 發表於 2014-6-19 20:10

黑翼菜鳥 發表於 2014-6-18 21:17 static/image/common/back.gif
看您差不多把各品牌買了回家,6DE7我印象好像只有美國品質,WA6的整流膽才會令人破產~嘻嘻嘻...

講開整流膽,就唔可以唔提西電既274B,跟WA6 SE來的都係274B,不過係強國版,價錢係一個天一個地 {:6_121:}

雖然西電整流膽咁好口碑,但係小弟經過深謀遠慮之後,偏偏就係唔入西電膽,唔係玩唔起,係要玩盡d(274B大把有質素代用膽,又唔想崇尚名牌做儍仔高位追貨),一粒西電巳經可以bid三四粒其他古董整流膽,所以小弟會集中玩幾粒5U4G先,現實係5U4G仲多玩家捧場 {:6_183:}

ghhf 發表於 2014-6-19 22:35

小弟今日一次過收到六七個包件, 一套官方Sylvania 6EM7升級膽, 同bid返來的幾隻5U4G整流古董膽 .... 雖然非常興奮心急, 但決定唔玩5U4G住, 試咗官方果套6EM7先.

試聽官方Sylvania 6EM7升級膽, 第一個反應係 ..... WOO!!! 之前試其他6DE7, 6DR7配套膽(除咗Westinghouse 6DE7近旁d之外)全部都要放埋一邊, 我收到呢套Sylvania 6EM7係全面, 再次強調, 係全面提升咗音場, 淨度, 密度, 動態, 跳躍, 柔順, 伸展度, 同人聲從未咁清晰咁甜到位 ..... WOO!!! 好明顯, 又係完全另一個層次音質實力既展現 ..... {:6_127:}

黑翼菜鳥 發表於 2014-6-19 23:04

ghhf 發表於 2014-6-19 22:35 static/image/common/back.gif
小弟今日一次過收到六七個包件, 一套官方Sylvania 6EM7升級膽, 同bid返來的幾隻5U4G整流古董膽 .... 雖然非 ...

吾用西電GEC U52一樣很不錯的~不過這機用的膽種還真的比較冷門,不過好處是比熱門膽便宜很多{:8_402:}

ghhf 發表於 2014-6-20 09:50

黑翼菜鳥 發表於 2014-6-19 23:04 static/image/common/back.gif
吾用西電GEC U52一樣很不錯的~不過這機用的膽種還真的比較冷門,不過好處是比熱門膽便宜很多...

其實說話好難講到咁盡,今日唔入西電,明曰就唔知了,不過今日我覺得更好既選擇係入多幾粒試下不同口味,我入咗幾隻整流膽有GEC, OSRAM, BRIMAR, MARCONI, EMITRADE, TUNG SOL全部係四五十年代NOS,除咗官方既6EM7, 亦入咗另外兩套唔同牌子6EM7,一來作儲備,二來做音色配對微調,最適合小弟我呢類成日玩嘢揾驚喜之人 {:6_128:}

黑翼菜鳥 發表於 2014-6-20 18:27

ghhf 發表於 2014-6-20 09:50 static/image/common/back.gif
其實說話好難講到咁盡,今日唔入西電,明曰就唔知了,不過今日我覺得更好既選擇係入多幾粒試下不同口味, ...

GEC, OSRAM, BRIMAR, MARCONI, EMITRADE, TUNG SOL全部也是有名的好東西,果然做足功課{:8_376:}

ghhf 發表於 2014-6-20 20:34

黑翼菜鳥 發表於 2014-6-20 18:27 static/image/common/back.gif
GEC, OSRAM, BRIMAR, MARCONI, EMITRADE, TUNG SOL全部也是有名的好東西,果然做足功課...

小弟同C兄一樣, 巳經決心踏上不歸路 ..... {:6_126:}

ghhf 發表於 2014-6-20 21:21

ghhf 發表於 2014-6-19 22:35 static/image/common/back.gif
小弟今日一次過收到六七個包件, 一套官方Sylvania 6EM7升級膽, 同bid返來的幾隻5U4G整流古董膽 .... 雖然非 ...

小弟對官方呢對升級膽Sylvania 6EM7有咁好表現, 覺得事有QK. 我bid返來的NOS配對膽, 好多時最少要行幾個鐘先表現到些少真性情, 官方呢對升級膽一着機就一嗚驚小弟, 使出咗渾身解數 ..... 除咗本身質料好, 嚴選配對, 官方可能亦有一定煲煉後先出廠, 務求使用家馬上有WOO!!!既體驗, 即時中毒上癮, 果然係別有用心 ..... 事實上Sylvania 6EM7既表現, 亦變咗係小弟以後做對比既新標準啦, 你話WOO!!!放毒係咪好成功呢?! {:6_138:}

ghhf 發表於 2014-6-20 23:53

今晚繼續試新膽Raytheon 6EM7.

行咗3句鐘, 未有任何驚喜, 人聲墮後, 欠缺清晰, 整體出聲亦無膽味豐厚同音場, 同官方果對Sylvania 6EM7完全係兩回事, 連6DE7都不如 ..... 只能證明呢對Raytheon 6EM7點得着出到聲, 好明顯要時間煲出聲, 遲d再跟進 ..... {:6_121:}

頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17 18 19
查看完整版本: 我的組合: 終極品聽 經典試聽大計!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。