ghhf 發表於 2014-6-3 21:48

nightscrawler 發表於 2014-6-3 16:01 static/image/common/back.gif
電源有好多項目不同形式去玩, 有平有貴, 初嘗建議搵啲容易甩手的產品黎試, 萬一唔啱都容易攪嘛...

另外 ...

DSD, 32bits? 對我有無作用, 試聽完先知, 其實個樽頸可能係我自己耳感 ..... {:6_136:}

ghhf 發表於 2014-6-3 23:18

nightscrawler 發表於 2014-6-3 16:01 static/image/common/back.gif
電源有好多項目不同形式去玩, 有平有貴, 初嘗建議搵啲容易甩手的產品黎試, 萬一唔啱都容易攪嘛...

另外 ...

至於電方面, 我用AK100插USB叉比電, 同AK100純行電池, 輸入比坐枱組WA6 SE/ D7100又有分別, 動態差咗人聲韻味亦無咁出, 雖然唔算係明顯, 但細心就聽到分別 ..... 所以更使我有決心要起個電池組, 配個DC穩壓器比電個系統, 特別係個音源(而家係AK100, 遲d會入多個DAC/ DAP)行無染電池DC ..... {:6_175:}

ghhf 發表於 2014-6-4 20:40

雖然小弟正密謀行電池系統供電, 我今曰再做多一個試驗, 睇下電對音質既影響程度. WA6 SE自己巳經有獨立隔離供電, 我試聽WA6 SE插係普通拖板, 同有抗干擾拖板分別 ..... 結果 {:6_141:}

抗干擾拖板提升咗WA6 SE出聲高音音域同整體空間感 ..... 而且係好明顯既改善, 一個4位頭抗干擾拖板只係雖要HK$68就有咁大差別, 呢個結果實在比我覺得好意外 ..... 再一次確定咗淨電源既重要性 {:6_142:}

ghhf 發表於 2014-6-7 09:29

ghhf 發表於 2014-6-4 20:40 static/image/common/back.gif
雖然小弟正密謀行電池系統供電, 我今曰再做多一個試驗, 睇下電對音質既影響程度. WA6 SE自己巳經有獨立隔離 ...

經過再三試聽, 小弟要作出修正, 打倒作日的我, 有錯就要認 ..... 加咗個抗干擾拖板, 其實無減低WA6 SE噪音(WA6 SE個獨立隔離電組, 係好有效率), 係我呢個個案, 抗干擾拖板只係改變咗音調響應, 高音同空氣感提升咗(有d過咗火, 高清得來失去咗實在感), 代價係低音就被壓縮, 失去咗勁力 ..... 所以我決定WA6 SE直接插入牆AC座唔經拖板了, 亦會換一條靚AC電源線比WA6 SE.

WA6 SE就會keep住行AC電, 至於AK100同AMP-HP就會行外置電池(可以同時出+5V同+12V).

ghhf 發表於 2014-6-7 14:01

自從入咗座枱耳膽擴WA6 SE之後, 其實又開咗另一個出血位, 不過小弟唔係極度發燒燒壞腦之人, 依然好理性, 經常將性價比放係心. 經過審時度勢, 一輪回顧盤算之後, 將自己既前途, 出血量敲定咗係$20K之內:

- WA6 SE 整流及功率膽升級 (跟機來係最平價膽, 可能係小弟小見多怪, 不過d聲巳經好正, 學習收多另外2套唔同味道靚聲舊膽做儲備) < $7K
- WA6 SE 升級13A AC電源線 < $1K
- WA6 SE 3.5 -> RCA單晶銅線輸入線 < $1K
- DSD DAC/ DAP (物識中, 準備行電池組供電) < $10K
- 外置電池+5V/+12V供電 DAC/ AK100/ AMP-HP < $1K

ghhf 發表於 2014-6-9 17:12

玩咗兩個幾星期, t51p係AMP-HP上巳經唔覺有太大變化, 人聲唔夠到位, 低音渾勁但欠層次, 哨音底仍然明顯 .... AMP-HP配t51p比我感覺出聲太過"脆", "散"同"哨" ..... 睇來AMP-HP係唔多夠力, 煲唔開同煲唔鬆t51p ..... {:6_121:}

果然我將WA6 SE改推t51p幾個鐘, 效果明顯好多, "脆", "散"同"哨" 都減低好多, 整體音質衡均咗 ..... 跟住t51p再比番AMP-HP推, 效果都係有改善 ..... t51p單靠手提耳擴其實都唔易煲得好, 我而家將WA6 SE只推t51p, 希望盡快煲熟佢 .....{:6_165:}

WallerHomie 發表於 2014-6-9 19:03

ghhf 發表於 2014-6-9 17:12 static/image/common/back.gif
玩咗兩個幾星期, t51p係AMP-HP上巳經唔覺有太大變化, 人聲唔夠到位, 低音渾勁但欠層次, 哨音底仍然明顯 ... ...

其實我覺得T51P根本要用枱機推
依隻野係特登做到Portable... 但根本冇乜邊部DAP同手提AMP可以推得哂
唔怪得部AMP-HP ... 一係你換隻易推d既portable headphone 可能有驚喜{:8_371:}

ghhf 發表於 2014-6-9 20:21

WallerHomie 發表於 2014-6-9 19:03 static/image/common/back.gif
其實我覺得T51P根本要用枱機推
依隻野係特登做到Portable... 但根本冇乜邊部DAP同手提AMP可以推得哂
唔怪 ...

t51p推得好其實真係唔錯的, 動態同分析力高, 係WA6 SE出聲係OK的, 我而家先試下用WA6 SE推佢一排(1-2星期), 等t51p放鬆d, 再睇下係配返AMP HP既表現再考慮.

ghhf 發表於 2014-6-9 21:03

ghhf 發表於 2014-6-7 14:01 static/image/common/back.gif
自從入咗座枱耳膽擴WA6 SE之後, 其實又開咗另一個出血位, 不過小弟唔係極度發燒燒壞腦之人, 依然好理性, 經 ...

講到升級,又係一宗人間意外出血惨案,話説今日去訂一條靚靚AC電源缐比WA6 SE, 店長介绍後選定咗一種有獨立屏隔靚缐,點知一講到長度,就覺得6呎唔多夠,加上店長話線長d係有缓冲作用,效果更好,最後決定造一條10呎電源線比WA6 SE, 超支一倍,不過算啦,得一條就做長d靚d豪d,同時包括煲線服務,過2日有得攞,好期待試線效果 {:6_122:}

Andykong 發表於 2014-6-10 00:24

ghhf 發表於 2014-6-7 14:01 static/image/common/back.gif
自從入咗座枱耳膽擴WA6 SE之後, 其實又開咗另一個出血位, 不過小弟唔係極度發燒燒壞腦之人, 依然好理性, 經 ...

7K + 1K + 1K + 10K + 1k = 20K,其中 DSD DAC/ DAP (物識中, 準備行電池組供電) < $10K 係最大筆?

你仲有 out budget 既習慣!

咁玩法都仲繼續用和物識另一部 DAP 來做 source?

我做醜人講幾句唔啱聽既,唔好買 Power cord/ cable 住啦,亦都唔好諗揀個部 DAP 啦,買部台 DAC 先啦,到大局已定才再配線都未遲,你現在都未知 加左 DAC 後要加 Dynamic 定要高音圓潤 D,到時 D 線夾唔啱要再買過自討苦吃了!

頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16
查看完整版本: 我的組合: 終極品聽 經典試聽大計!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。